Овладяването на държавата от кръговете около Доган, Пеевски и Цацaров се превръща от вътрешнополитически проблем, във външнополитическа заплаха

(Запис)

Борисов разбра това, което ние знаехме още на 09.12.2015г.

А именно – че имитацията на съдебна реформа няма да мине и ще вкара страната в дълбока политическа криза. Това беше и причината да се оттеглим от мнозинството и да свалим доверие от кабинета.

Днес овладяването на държавата от кръговете около Доган, Пеевски и Цацaров се превръща от вътрешнополитически проблем, във външнополитическа заплаха за българската национална сигурност.

За излизане от кризата, са необходими спешни мерки за прекършване на гръбнака на политическата мафия и прекратяване на намесата на външни фактори в политическия ни живот. Тези мерки далеч не се изчерпват със спиране на търга за АМ “Хемус”, а изискват мащабна акция на службите за сигурност и отговорните политически сили.

Забраната за достъп на Доган и Пеевски на територията на Република Турция потвърждава тезата на ДСБ, упорито отричана от премиера Борисов, че на българска територия се развива чужд геополитически конфликт.

Възниква подозрение, че турската страна обслужва вътрешнополитически процеси и се намесва в политиката ни.

По изложените съображения, ДСБ настоява:

1. Българското правителство и службите незабавно да разследват и обобщят данните за чуждо влияние върху процеса на създаване на партия от г-н Местан.

2. Българското правителство да изиска от партньорските служби в ЕС и НАТО, в т.ч. и в Република Турция, всички данни за “руска връзка” на политиците Доган и Пеевски и за поддържани от тях, чрез собствеността им в холдинг “Булгартабак”, контрабандни канали.

3. Данните по предходните точки да бъдат незабавно докладвани на ресорната парламентарна комисия.

4. Да бъде създадена нарочна анкетна комисия в 43 НС, която да разследва данните за чуждо влияние върху партиите на Доган и Местан и връзките между ДПС и организираната престъпност, както и ролята на службите при прикриване на тези зависимости.

ДСБ ще представи предложение за създаване на такава анкетна комисия, заедно с мотивите, единствено на парламентарните групи на ГЕРБ, РБ и ПФ.

Успешното провеждане на антикорупционна операция и защита на националната сигурност изисква действия на независими, публично отчетни прокурори по европейски надзор. В сряда, 17 февруари, народните представители от Гражданския съвет и Демократи за силна България ще представят вижданията си за продължаване на реформата в правосъдието по румънски модел.

София

15.02.2016г.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Катя Панева: Професор Хинков получава нашата подкрепа в...
Злоупотребите в доклада за "Пирогов" трябва да бъдат разследвани. Тя коментира обществените поръчки в...
Радан Кънев за Шенген: Заложници сме на бързорастящата...
Няма никаква формална или законова причина за отказ на приемането на България и Румъния...
Кристина Петкова: Не сме забравили нито един от...
Намирам поредното вето на президента Румен Радев за срамно и унизително. Срамно е, защото...
Резолюция на Изпълнителния съвет на ДСБ, ...
1. Изказва своята благодарност на всички български граждани за дадената подкрепа на местните избори...
Георги Ганев: Бюджет 2024 не пречи за влизането...
Единственото продължаващо препятствие за еврозоната е инфлацията и предложеният бюджет за 2024 г. не...