Общинари от ДСБ откриха незаконни постройки в Сараите на Доган

12 юни 2008

Кметът: „Ако трябва, ще ги съборим“

Няколко сгради, които са част от имотите на лидера на ДПС Ахмед Доган в столичния кв. „Бояна“, са построени без разрешение на общината. Това заяви общинският съветник от ДСБ Димитър Бъчваров, като се позова на отговор на столичната администрация на негово запитване. Общината го е информирала, че при проверка на т. нар. Сараи на Доган са открити незаконни постройки. Местната администрация е установила, че без строителни книжа са изградени двуетажна къща, барбекю със санитарен възел и навес, два контролно-пропускателни пункта за охрана, както и ограда с височина между 2.10 и 2.40 м., която опасва имота.

Ще предприемем съответните законови действия и ако трябва, незаконните постройки ще бъдат съборени, заяви кметът на София Бойко Борисов. Той добави, че в информационната система на районната администрация няма данни имотите да се водят на Ахмед Доган. Затова не се знае и дали лидерът на ДПС е плащал данъци за тях. Борисов уточни, че ще предаде документите на прокуратурата.
В края на май депутатите от ДСБ изпратиха сигнали до комисията за борба с корупцията и комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. В сигнала до комисия „Антимафия“ хората на Иван Костов поискаха проверка на законността на придобиването на имотите и тяхното финансиране. Става въпрос за т.нар. Боянски сараи на ул. „Беловладски път“, парк „Росенец“ в Бургас, имот в с. Дръндар, община Суворово, СПА хотел „Орфей“ в Девин и хотел „Каза Домини“ в Рибарица. ДСБ призоваха за изслушване на представители на Финансовото разузнаване към ДАНС, НАП, общините, които да декларират какви местни данъци и такси са заплатени за тези имоти, Сметната палата и Агенцията за вписванията за проследяване на сделките за придобиване на имотите.