Бонка Василева: Напрежението около мигрантите е изкуствено създадено

В четвъртък Столичният общински съвет (СОС) ще проведе извънредно заседание заради напрежението с мигранти в столицата. Общинските съветници Антон Хекимян от ГЕРБ-СДС и Бонка Василева от ПП-ДБ-СС обсъдиха в студиото на „Твоят ден” по NOVA NEWS опасенията в обществото.

Бонка Василева пък каза, че от 10 месеца насам камерите за видеонаблюдение в района не се поддържат и са дефектирали. „Държавната агенция за бежанците е предприела мерки от 2022 г. с намерение центровете да се охраняват от МВР. Все още обаче частна фирма охранява този в “Овча купел”. Това не е ангажимент на Столична общината. Решението трябва да се вземе от Министерския съвет. Освен това, мястото на такива центрове не е между блокове и детски градини. Те трябва да са в по-широката периферия. Но това не е работа на кмета на София”, допълни тя.

Според нея темата с незаконно влезлите в страната ни чужденци е много чувствителна. „Напрежението е изкуствено създадено. Нарочно плашим хората, че има някакви мигранти, които тичат с прътове”, допълни Василева.

„Настояваме за това извънредно заседание, за да разберем какви мерки е предприел кметът Васил Терзиев след проблемите в центъра на града и безброй сигнали на жителите на „Овча купел” за проблемите с хората от бежанския център там. Преди години той е бил място, където се настаняват семейства, предимно майки с деца. Напоследък обаче там живеят предимно млади мъже. Профилът на хората е изцяло сменен”, заяви Хекимян. И допълни, че жителите на столичния квартал сами са си определили вечерен час и най-късно в 20:30 ч. жените и момичетата предпочитат да са си у дома.

Двамата общинари са съгласни, че е нужна по-сериозна охрана и видеонаблюдение в бежанските центрове, както и мъжете мигранти да бъдат изведени от гъсто населения столичен район „Овча купел”.

Целият дебат можете да гледате във ВИДЕОТО.

Източник: www.nova.bg

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Георги Ганев: Членството на България в еврозоната може...
През 2024 г. България ще изпълнява инфлационния критерий, посочи икономистът доц. Георги Ганев Членството...
Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...