Общинарите от ДСБ прочетоха декларация във връзка с намерението за разрушаването на Хотел „Рила”

В началото на днешното заседание на Столичен общински съвет Вили Лилков, общински съветник от ДСБ, прочете декларация във връзка със заявените намерения за разрушаване на Хотел „Рила“ и намерението за изграждане на 80м сграда, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Според общинските съветници от ДСБ това е груба намеса в архитектурата на града и застрашава да обезобрази центъра на София. В декларацията се казва, че допустимостта за строеж е станало не без намесата на Столична община и МРРБ чрез превратно тълкуване на Закона за устройство на територията. Общинските съветници настояха да не се издава разрешение за строеж и проблемът да се постави на широко обществено обсъждане. В декларацията се казва още: „градът, който сме получили в наследство от нашите предшественици, да го предадем по-хубав на нашите наследници“.
От групата на общинските съветници на ДСБ изявиха желание на следващото заседание на СОС да внесат проект за решение за започване на процедура за номиниране на историческия център на София за културно наследство. Това ще има силен дисциплиниран ефект.
Кметът на София Бойко Борисов подчерта, че не може да се прави аналогия с Хотел „България“. По-грозна сграда от хотел „Рила“ няма, но нищо не може и няма да бъде направено в разрез с общественото мнение. Без обществено обсъждане строеж на това място няма да се случи,беше категоричен Борисов.
Росица ГЕОРГИЕВА