Общественото доверие към РБ расте

Г-н Кънев, често Реформаторският блок е обвиняван, че е партия за хора от София. Пътувате доста из страната, как върви изграждането на областни и регионални структури?
Това е съвсем невярно твърдение, макар да е разбираемо. Истина е, че част от партиите в блока имат по-високи резултати в София и първите му стъпки неизбежно се свързват с протестите през месец юни, когато започна изграждането на блока. Но ние обикаляме много активно страната и моето впечатление е, че Реформаторски блок в момента е по-силен извън София. В столицата разликите между отделните партии не са в такава степен преодолени и сътрудничеството между тях на местно ниво не е толкова добро, докато в страната няма никакви проблеми между отделните партии, а освен това няма никакви колебания в избирателите, че трябва да бъдат заедно. Общественото доверие към РБ е по-голямо. За мен това не е изненада. В София има хора, които приемат разделението на база на по-различни ценности, а понякога и на база на друго разполагане в политическото пространство, докато в страната всяко разделение еднозначно е било приемано зле.
Докъде стигна предложението Ви за изграждане на граждански съвети в европейски градове ?
Това е мой ангажимент към националното събрание на ДСБ, когато бях избиран, и е приет много радушно и от останалите членове на РБ. Не разглеждаме българите, които живеят в Европа като емигранти. Европейският съюз (ЕС) е единен и българите, които живеят в страни като Германия, Испания и Англия, са разглеждани от нас като активна част от националната ни общност и като хора с непосредствено влияние върху обществения живот в България. В момента сме в подготовка за създаване на няколко съвета с български граждани от Европейския съюз (ЕС). Първите ни планирани посещения са в Мюнхен, Лондон, Брюксел и Амстердам.
Имаше заявки за протест във връзка с излизането на тръбата от “Южен Поток” през плажа Паша Дере. Какво се случи по този въпрос?
Там постигнахме голям успех. По всичко изглежда, че тръбата ще излиза непосредствено южно от плажа, а не през плажа, така че тази кампания, която развихме преди и след изборите постигна един частичен успех. Ние обаче продължаваме борбата против реализацията на проекта на територията на община Варна изобщо.
Кой носи пряко отговорността в едно коалиционно правителство? Това мандатоносителят ли е или всички участващи партии в съответната коалиция?
Понятието мандатоносител изобщо не съществува в българската Конституция. То беше странно въведено по време на правителството на Беров и след това неколкократно по време на леви коалиции отново натрапвано, за да се бяга от отговорност. Всички партии, които подкрепят правителството, носят пълна политическа отговорност за неговите действия. Това, че имаме правителство, за което никой не иска да носи отговорност, е само потвърждение на тезата ни, че след Любен Беров 20 години по-късно отново говорим за правителство на мафията.
След няколко Ваши участия и изявления оставам с впечатлението, че бихте работили с ГЕРБ в следизборна коалиция при много условия, едно от които е подкрепа от тяхна страна за Ваш мандат, а не обратното. Правилно ли съм се ориентирал?
Не сме поставяли подобни условия. Според мен отговорността не се разпределя по този начин. При нас въпросът в какво правителство бихме участвали е единствено политически. Става дума за реформаторско правителство със съкратен мандат и точно определена реформаторска програма и календар за мерките, които ще вземе. Дали има български формации, които са готови да защитават този дневен ред, аз не мога да кажа. За момента не мога да видя такава готовност дори и в ГЕРБ.
Какво представлява “вътрешно изчистване” в ГЕРБ – изваждане на конкретни лица или на конкретни политики?
Не съм използвал термина “вътрешно изчистване”. Важни са публичните действия. Ние в ГЕРБ сме видели такива действия, които са противоположни на нашата политическа програма. Ние искаме много сериозни промени в икономиката, които стъпват преди всичко на преустановяване на злоупотребата при обществените поръчки. Искаме и сериозна административна реформа. Искаме и да се извърши голямата реформа в правосъдието, която така и не бе извършена, както и реформата в МВР. Това са посоки, при които виждаме действия на ГЕРБ единствено за укрепване на статуквото.
Защо съкратен мандат? Откъде идва идеята за управление на страната с мандат от 18-24 месеца?
Нивата на доверие в българската политика в момента и нивата на участие в избори поставят под съмнение факта, че хората изобщо дават властта. Когато половината хора не гласуват, а 1/4 от гласуващите признават, че вотът им е мотивиран от корпоративни интереси или директно заплащане, тогава е под съмнение дали изобщо демокрацията функционира в България.
Как променя политическата карти у нас навлизането на политическата сцена на проект като АБВ и Първанов?
Променя я, като разцепва левицата. Това е много важен момент в българското политическо развитие. В продължение на четвърт век БСП успяваше да бъде единна, да упражнява монопол върху левия вот. Успоредно с това тя по този начин успяваше в трайна коалиция с ДПС да управлява през повече от половината време, макар двата й върхови резултата да са 30%. На този процес му виждаме края буквално в дните, в които разговаряме. Единството на БСП е непоправимо нарушено, което е добра новина, защото става дума за партия на мафията и партията на статуквото. От друга страна, не е добра новина, че левицата се разделя на два еднакво фалшиви леви субекта. Колкото Станишев и Пеевски могат да бъдат социал-демокрация, толкова и Първанов и Румен Петков могат да бъдат социал-демокрация.
Как променя този процес възгледите на РБ спрямо ГЕРБ?
В продължение на месеци от ГЕРБ твърдят, че подават ръце в дясно, въпреки че политическото им поведение в местната власт и парламента с нищо не потвърждават тези заявки. В момента, в който създадохме истински дневен ред за реформи в обществото, а именно 6-те стъпки за излизане от кризата и идеята с краткия мандат с конкретните реформи, и когато ги превърнахме в примери като този със главния съдебен инспектор, подадохме ръка в името на един подобен съюз и Борисов ни обърна гръб и започна да флиртува с Първанов.
Меглена Кунева и Светослав Малинов ли ще оглавяват листата на РБ за евроизборите през май?
Светослав Малинов е кандидат на ДСБ за част от европейската листа – един успешен европейски депутат и ние искаме той да продължи своя мандат. Меглена Кунева не е все още официален кандидат на ДБГ, но аз неведнъж съм казвал, че ще се радвам да е в листата. Най-важната ни политика ще е да конфронтираме ЕС и ЕК с нерешените проблеми у нас. Правосъдието е един такъв пример, а битката с руската енергийна мафия друг много типичен пример. За да постигнем такава висока цел, за да запознаем Европа с проблемите в периферията, на нас не ни трябват хора, които се запознават с дължината на коридорите в Европарламента. На нас ни трябват хора, на които всеки знае името, като отворят вратата, а Светослав и Меглена са такива.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...