Няма никакви причини цената на хляба да расте (+ВИДЕО)

Иван Костов: Добър ден! Ние повдигнахме миналия път въпроса за скандала, който засяга всички хора, а именно, скандалното увеличаване на цената на хляба и обявените опасения, че цената на олиото може да надхвърли 4-5 лева.
Искам да ви кажа, че се получи отговор. Министърът реагира веднага, свика Консултативния съвет по зърното. Обяви отговор, който обаче е още по-тревожен от това, което ние мислехме.
Първо, министърът заявява, че в страната има по баланса около 1,5 милиона хлебно зърно. Говорим само за зърното, но си мислете, че е така приблизително и за слънчогледа, така е приблизително и за фуражите и за другите видове зърно. Така че мислете си го хлебното като аналог, даже в някои направления още по-лошо, отколкото това, което ще кажа за хлебното зърно. Милион и половина зърно, но по закон в зърнохранилища и публични складове се съхранява едва четиристотин и нещо хиляди тона. Останалите не се съхраняват в лицензирани публични складове, а се намират в други хранилища, т. нар. други хранилища. Това означава, че вън от регулацията, която предвижда Закона за съхранение и търговия със зърно се намира огромната част от зърното. Точно заради това опасенията ни, че е възможно да се картелират няколкото големи притежатели на складове, които са едновременно и зърнопроизводители са нарастнали още повече след казаното. Ние считаме, че … получаваме нови данни, че е осъществяван фиктивен износ, защото точно от тези други складове е възможно да се … пшеницата както се казва в термините на Националната служба за зърното и фуражите да напусне страната. Напускането на страната, обаче, означава неплащане на ДДС. Това е начин да се източва ДДС. И сега вижте, моля ви да погледнете една графика, която по странна причина няма продължение. Това е графика на стоковата борса, Софийската стокова борса. Цените не зърното в България, хлебната пшеница в България и в Украйна завършва през ноември, затова казвам, че е странна. Завършва на 260 лева за тон. В момента е 375 лева за тон. Значи ето тук някъде е графиката. Ето тук. Какво е станало от ноември месец досега, за да стане цената 375 лева за тон. Или 360 лева за тон. Какво може да е обяснението. Никакво обяснение. Никакво обяснение не може да се даде. Ние сме на мнение, че думите на министъра, с които той завършва, че има още 500 хил. тона, които могат да бъдат изнесени от страната си е директно насърчаване на тази спекулативна операция, която върви в момента. И искам да ви обърна внимание на съобщението, което предизвика тревогата на всички. Съобщението от Благоевград е следното: “предпочитания типовия хляб е 1,20лв.” и едновременно с това в края на дописката пише, че “благоевградчани били принудени да си купуват хляб на промоция за 0,55 – 0,75 стотинки”. Как така хляба от една страна е 1,20лв., а от друга страна е 0,55 или 0,75 стотинки “на промоция”, което ясно показва каква огромна спекула е скрита вътре в цената на хляба. Същото е за олиото и моля ви имайте предвид същото и за останалите фуражни култури.
Ние считаме, че в момента се осъществява пробив на цените на зърното изобщо и на хлебната пшеница, и на фуражите, който е от стратегическо значение за производителите и изобщо за хората, които стоят зад производството и търговията със зърно, които са създали този фиктивен пазар за зърно. Там ще се насочат, очевидно, част от капиталите, които досега бяха в сивия сектор. Признанието вътре в същата дописка е… всъщност в една от реакциите на правителството, че между 30 и 60 % от пазара на хляб е сив сектор. Представете си 30 – 60 % от пазара е сив сектор. Отговора на министъра е, че могат да се изнесат още 500 хил. тона. Това е абсолютно неприемливо. Как се стигна до това обстоятелство… Още нещо фрапиращо искам да чуете: цената на нерафинираното олио на Ротердамската борса е 1000 долара за тон или литър олио, нерафинирано е 1, 50. В България е 2,90 – 2,85 и има претенция да стане 4 лева. Как може това нещо да се случи. Страната, която произвежда 3 пъти повече слънчогледово семе отколкото консумира. Ние сме един огромен износител на слънчогледово семе. Няма никакви аргументи, считаме след анализа в нашето ръководство, никакви аргументи за това цената на зърното в България, на българската фондова борса да следва световната цена. Никакви аргументи няма. Никакви. Нито поскъпване на горива, нито поскъпване на заплати, нито вдигане на разходи за съхранение. Нищо не може да оправдае стремежа тази цена да бъде пробита и да отиде на световните нива.
Сега тук искам да чуете отговорните лица, да им чуете имената. Аз казах за това защо Комисията по земеделие не реагира досега, защото начело е Десислава Танева, която сама вижда себе си като представител на интересите на зърнопроизводителите и заемаше висш пост в една от олигополните структури, които се занимават с търговия и съхранение на зърно. Заместник- министър е г-жа Светлана Боянова, която пък е председател на Асоциацията на зърнопроизводителите. Ето защо те мълчат. Ето защо се пробива цената и защо е нашето голямо опасение. Защото наистина има световна тенденция да поскъпва зърното, но тази тенденция няма да се случи в България плавно, постепенно ако държавата не участва и не регулира и изобщо не наложи реда, който е предвиден в закона на всички участници в търговията със зърно. Ако продължава да търпи картелни споразумения и нерегистриране на хора, които търгуват със зърното. Това е изключително важен въпрос.
Как се е стигнало до тук. 2002 – 2003 г. правителството на Сакскобурготски и ДПС отменя ключови членове на Закона за съхранение и търговия със зърно. Членовете гласят следното: “Закона има за цел създаване на условия за осигуряване на запаси от зърно за преодоляване на затрудненията в снабдяването” е премахнат. Най-важната глава, която е “Стратегически резерв на зърно” цялата глава е паднала, където се казва “Създава се стратегически резерв от зърно, който се съхранява и управлява от Държавната агенция Държавен резерв и военновременни запаси”. Министърът сега отговаря по страната за Интервенционен фонд. Това е Интервенционният фонд, който е … ето как функционира той. Ето тук на дъното, когато цената е била 120 лева за тон се купува зърно и когато има такива затруднения, когато пазара не функционира нормално, когато някой атакува цената на хляба се обновява резерва. Това се прави. Винаги се е правило така. Затова ние ще предложим текстове за възстановяване на тези членове от Закона за търговия и съхранение със зърно, защото противното означаве, че в България широко се отваря възможността да нахлуе и евентуално да се усили тенденцията за световно повишаване на цените. Да се усили, казвам, защото при нас цените и без това са малко по-ниски. По-ниски са отколкото световните, но по обясними причини, защото при нас заплатите са по-ниски. Всичко е по-евтино в България затова не може страната ни да претендира да поддържа вътре на стоковата си борса цени, които са по-високи от световните.
Имате думата за въпроси ако искате, разбира се.
Не можахме да ви направим материал, за което съжалявам.

Ако позволите по другата гореща тема да ви попитам. Как гледате на коментара на премиера, че изнасянето на тези разговори между него и Ваньо Танов става в момент, в който парламента приема декларация срещу посланиците- агенти, че това е отговор на Държавна сигурност и очакватели още такива отговори на Държавна сигурност в годината преди изборите. И също така, как гледате на позицията на БСП, че са готови да искат вот на недоверие и вие ще ги подкрепите ли?

Иван Костов: Ние очаквахме този въпрос. Нашата основна тревога и тревогата сигурно на всички български граждани е, че Държавна сигурност започна, даже вече е потвърдено от думите на премиера, да диктува дневния ред и ГЕРБ и Бойко Борисов не са в състояние да противодействат на това. Те сътвориха много скандали и скандалите се стовариха върху тях. Беше казано на Ръководство: “който СРС-та чете от СРС-та умира”. Най-тревожното е, че дневния ред в страната започна да се диктува от Държавна сигурност. Ние не знаем защо се диктува от Държавна сигурност дневния ред, но аз искам да ви напомня как беше преодоляна такава атака по времето на управлението на ОДС. “Бръмбаргейт” завърши така. Бързо събиране на политическото ръководство с парламентарната група, уволнение на отговорния тогава Главен секретар на МВР, Божидар Попов. Отиване на съд. Съда тогава опроверга твърденията, че има “Бръмбаргейт” и така свършиха нещата. Сега няма тази реакция. Но беше върнат дневния ред в ръцете на управлението. Беше възстановен контрола върху темите в страната. В момента Бойко Борисов и ГЕРБ не могат да върнат този дневен ред в собствените си ръце. Нещо по-лошо се случи. Бойко Борисов потвърди, че е водил този разговор. Също така лошо е, че този разговор се потвърждава от другите разговори. Сега, за да се постави под съмнение това, че той е сътворил най-големия скандал, който е могъл да сътвори български премиер по време на своето управление говорят и четирите разговора. Всъщност в четирите разговора се използват точно тези скандални думи за политическо покритие, за злоупотреба с власт и някак си вече има признато действие. Това е големият проблем в момента.

Трябва ли да подаде премиера оставка според вас? И като казвате Държавна сигурност, бихте ли персонализирали?

Иван Костов: Вижте, ние ако се постави въпрос за вот на недоверие ние ще свикаме сигурно своето Национално съвещание. Ще се допитаме до хората. Ще обсъдим с тях каква позиция да заемем. Същото ще направят и колегите ни от Съюза на демократичните сили. Така ще вземем отношение по този най-важен въпрос. Няма да го решаваме сега. Започнахме да го обсъждаме, но мнозина между нас виждат едно-единствено решение за Бойко Борисов. Да се освободи от всички, които не са успяли да противодействат на Държавна сигурност да смени, да отнеме дневния ред от ръцете на правителството, а това е разбира се Цветан Цветанов, разбира се Ваньо Танов и там вероятно много други. Да започне война, истинска с тези хора, което означава да ги освободи отвсякъде от заеманите постове. Наистина службите да започнат тази война. И разбира се, да не забравяме нито за миг, че тази война се води срещу него с далечния прицел той да отстъпи на руските енергийни интереси в страната. Това го подозират почти всички. Това е може би едиственото, което той може в момента да направи.

Ако можете да персонализирате за Държавна сигурност кого имате предвид.

Иван Костов: Ами същите, които правиха “Бръмбаргейт”, същите, които правиха след това засадата и атакуваха министри от правителствата. Аз мисля, че Румен Овчаров веднъж назова едни хора. Но там задължително се вижда връзката с президента Първанов, Цвятко Цветков – президента Първанов това е една здрава ос, по която са минавали винаги подобни скандали свързани с подслушване. Лошото е, че ГЕРБ се поддадоха на това. Тръгнаха да четат СРС-та от трибуната на Народното събрание.

Да персонализирате кой е виновен за увеличаването на цените и за изнасянето на зърното. Имате ли предвид, че това са пари, които ще отидат за предизборна кампания?

Иван Костов: Ние не обвиняваме, че е изнесено зърното. Да не стигаме до онзи начин на разсъждаване, който беше характерен за 96-та година, въпреки че и това може да се случи ако наистина Националната служба за зърното и фуражите не регулира вноса и износа на зърно. Много е възможно, обаче, там да са спонсори на кампанията на ГЕРБ. Много е възможно. Това е, обаче ваша работа. Тръгнете по тези дири, вижте кой е спечелил, вижте кой е изнасял, вижте кой търгува, вижте кой заявява, че цена 4-5 лева за олиото е мислима. Вижте министъра, който защитава българските честни производители, бедните български производители от спекулантите от търговските вериги, които са от чужбина и ще се ориентирате кой стои зад цялата тази работа. Какво общо има тука търговските вериги. Това е най-нелепото нещо, което съм чувал. При положение, че сивия сектор на производство на хляба е между 30 и 60 %. Това са все думи казани, за да се прикрие пробива. Става въпрос за пробив на цената на зърното. Искам това нещо, някак си всички да разберат. Не може от 120 лева през юли 2010г. сега да бъде 375 лева. Не може три пъти да се увеличи. Не може. България е някоя страна, която внася зърно или която зависи изцяло от световния пазар.

Значи остава в сила възможността да свикате ръководния си орган, за да вземете решение да подкрепите вот на недоверие.

Радан Кънев: След като Ръководството взима това решение, че на висок национален форум трябва да се вземе решението, мисля, че това в себе си съдържа отговора, че е възможно всяко едно решение след допитване до широкия партиен актив. Очевидно е, че ситуацията не е обикновенна и по тази причине не бихме могли да отговорим след едно заседание на Ръководство.
Благодарим ви.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...