Няма да участваме в измислен дебат

Въпросът за доверието на Синята коалиция към правителството на ГЕРБ не стои. На 20 януари т.г. кабинетът на Бойко Борисов поиска вот на доверие. Ние не го дадохме! Днес не виждаме нито една причина да възстановим това доверие.

Административната и териториалната реформи, така необходими за финансовото благополучие на обществото ни, не се състояха и няма да се състоят. ГЕРБ не намира политическа смелост да извърши тези реформи, въпреки голямото доверие, което получи на последните парламентарни избори.

Малките и средните предприемачи – двигателят на всяко икономическо оживление, са притиснати до стената от монополите в горивата, комуникациите, енергетиката и земеделието. Вместо да им помогне с насърчителна данъчна политика, правителството на ГЕРБ на практика се сдружи с монополистите. ГЕРБ не извърши кадровото обновление на администрацията, която гъмжи от политически назначения на тройната коалиция.

Толкова важни и отговорни служби като Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за защита на потребителите, създадени по закон да ни бранят от произвола на монополите, са в състава си, определен от предишното правителство. Това за нас е изключително показателно.

В областните и местните администрации началниците от ГЕРБ си управляват безметежно заедно с наследените чиновници от БСП и ДПС – работят прекрасно заедно.

Навсякъде хората казват: “Нищо не се промени.” Гневът на обществото расте от отказа на ГЕРБ да въздаде справедливост за безобразията на тройната коалиция. Пострада единствено нашумялото барбекю на Ахмед Доган. Това е единственият жест на възмездие.

Обвиненията срещу министрите от тройната коалиция, така гръмко прогласени есента на 2009 г., затихнаха и сляха в управленски хаос България. Няма възмездие за нищо – нито за спрените европейски пари, нито за откраднатото от Агенция “Пътна инфраструктура”, нито за петното на висша корупция, лепнато върху България. Това петно стои и до днес. Провалът на борбата с организираната престъпност го направи натрапчиво устойчиво. То стана причина да не станем част от Шенгенските граници на Европейския съюз.

Контрабандата на цигари започва да взима застрашителни размери до степен, че започна да застрашава държавната сигурност. Тази контрабанда е повсеместна и видима за българските граждани. Отговорността за това пада изцяло върху правителството, Министерството на вътрешните работи и министър Цветан Цветанов.

Със своята некомпетентност и самонадеяност ГЕРБ докара работата дотам, че левите да искат вот на недоверие на партия от НЕП с десни аргументи.

Партиите от Синята коалиция внесоха и в предишния, и в сегашния парламент конкретни и цялостни предложения за антикризисни мерки, от които беше приета една, за съжаление, несъществена част. По тази причина икономическата криза в България продължава повече от две години, което коства много на българските граждани. В момент, когато огромната част от Европейския съюз излезе от кризата, България продължава да затъва.

Мотивите за вота, внесен от БСП и ДПС не са нищо друго освен червен кърпеж от принципната критика на Синята коалиция срещу сегашното управление на България. Направили са я с плиткия замисъл да го подкрепим. Ние от Синята коалиция възприемаме този акт като политическо лицемерие.

Той е лицемерен, първо, защото вот за кризата внасят партиите, които я доведоха и развиха. Когато ги предупреждавахме, че тя настъпва в България, те ни говореха, че сме икономически оазис и данъчен рай.

Второ, вотът е лицемерен, защото не цели ново управление на страната ни, а преследва тесния политически интерес на Сергей Станишев преди изборите и нищо повече.

Трето, той е лицемерен, защото вносителите му отлично знаят съотношението на силите в парламента. Но по този повод, уважаеми колеги от ГЕРБ, искам да добавя, че с всеки вот на недоверие тази зала ще става все по-празна и все по-пуста.

Истинският, справедливият, откритият граждански вот ще бъде през октомври, когато ще избираме президент и местна власт. Миналата неделя Синята коалиция организира успешна генерална репетиция за него. Предварителните избори за кандидати за президент и кмет на София дадоха ясен и честен знак за това колко високо е неодобрението към управлението на страната. Вслушвайки се в доводите на тези над 75 хил. българи ние отиваме уверено към изборите с предложение за ново управление на България.

Затова днес няма да участваме в пошлата политическа постановка на БСП и ДПС и ви оставяме за един чудесен дебат между ГЕРБ и БСП за това кой е по-виновен за кризата, която заедно доведоха в България. Благодаря за вашето внимание.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...