Няма да лъжем хората за работа и таблети

– Г-н Кънев, как мина срещата в ЕНП?
– Най-важните срещи за мен бяха тези в Мюнхен и Франкфурт. Тези градове не бяха случайно избрани, в тях има голяма българска диаспора, а и на двете места ДСБ получи изключително висок изборен резултат – бяхме втора политическа сила на последните избори. Тези българи трябва да участват и в българската политика – да гласуват, да взимат решения, надявам се, че този процес ще завърши със създаването на политически клубове. Процесът ще продължи в Белгия, Холандия, Италия. Бях силно обнадежден от тези срещи, както и от онези с ЕНП. Никога не съм криел резервите си към паневропейските партии като възможност да променят живота в Европа, но сега видях едно ново ЕНП.
– Какво е то?
– За първи път чухме в историята германския случaй?
– Не искам да хвърлям камъни в градината на ГЕРБ, но като най-голяма дясна партия трябва да се борят да не бъдем беден роднина, а не да се държат като такъв. Очакванията на българските избиратели към десницата са не да черпим легитимност от европейските лидери, а да правим лидерство на тяхното ниво. Силното лидерство може да спаси бедните държави.
– Тогава докъде ще стигне консолидацията с ГЕРБ?
– От гледна точка на ръководството на ЕНП, те биха били щастливи, ако ГЕРБ и РБ са заедно. Но това не са нашите планове. Делегацията на ГЕРБ дори в Дъблин по стила и поведението си приличаше на делегациите от Македония, Босна и Херцеговина и Западните Балкани, които отиват в Брюксел, Дъблин или Страсбург, за да търсят европейско одобрение за неевропейските си практики. Ние искаме нещо различно – у нас да се прилагат правила, които правят Германия богата.
– Няма ли разнобой в гледната точка на партиите от РБ за ГЕРБ? Даниел Вълчев наскоро каза, че рано или късно ще има по-близко сътрудничество?
– Преди 2 месеца ме питаха дали ние от ДСБ не сме по-близо до ГЕРБ, а от ДБГ по-далече. Сега обратното, което показва, че това са изкуствени интриги. Всеки човек има право на своето мнение, но официалната ни позиция е, че с ГЕРБ сме в състояние на остра конкуренция.
– Предизборно етническата тема отново стана номер 1, кой злоупотребява с нея и защо?
– Етническата карта е добре познат инструмент на посткомунистическата мафия. Това са “топки”, които се подават между ДПС и Бареков. Но тя е изключително опасна за българския национален интерес. РБ неслучайно е съюз на българи с представители и на мюсюлманската вяра, имаме католици и евреи. Ние искаме да следваме завета на Левски не като си татуираме лика му, а като прилагаме в политиката това, което ни е завещал – държава, в която има равни правила без оглед на етническия признак. Модерният патриотизъм е без мафията у нас.
– Kакви други теми очаквате да се появят в предизборната битка?
– Лъжата, че може да има по-високи заплати и работни места, без да се изхвърли корупцията и да се осигури законност.
– Вие на какво ще заложите?
– Нашите теми са важните за хората – да имат добра работа, работодателите навреме да си плащат заплатите, да обезпечават необходимото за семействата си, защото много не могат, когато отидат в болница, да е направена за пациентите, а не за този, който краде от касата. За разлика от БСП не сме популисти и за разлика от Бареков не лъжем хората, че ще дадем таблет на децата и това ще им реши проблемите.
– ГЕРБ събра 500 000 гласа за референдума за изборния кодекс, вие ще помогнете ли?
– За референдума категорично казахме, че сме за провеждането му. Бих гласувал на него най-вероятно с “да” на два от въпросите, а на третия най-вероятно с “не”. Но е много грозно това, което направи Бойко Борисов. Инициативният комитет с няколко партии и десетки граждански сдружения с маси в цялата страна, обозначени с трикольора, събра уникално бързо 600 000 подписа и показа, че българските граждани искат промяна на правилата. Нямаше маса на ГЕРБ или на РБ, защото това е волята на хората. Да си припишеш заслуги за това, че някой е спрял на твоята маса, а не на съседната е грозна политическа злоупотреба с волята на българите за промяна.
– Колко места очаквате сега, че ще вземете?
– Имаме високи политически цели, искаме да бъдем участник в политиката, способен да я променя. Ако не постигнем максимума на тези избори, ще продължим да го гоним на националните.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Наложително е да се състави редовно...
Цялото участие: http://bit.ly/3EZOvDa “В програмата сме се споразумели политическите сили, че няма да допуснем дефицит...
Декларация на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ по...
Преди година Русия разруши мира и сигурността в Европа с  непредизвикана и бруталната военна агресия...
ПОРЕДНА АТАКА СРЕЩУ ЧЕСТНИЯ ВОТ. В ПРОТОКОЛА ЩЕ...
Решението беше прокарано от представителите на ГЕРБ, БСП, ДПС и ИТН в ЦИК, но...
Атанас Атанасов: Разчитам, че ще получим мнозинство за...
Цялото участие: https://www.vbox7.com/play:a1a019734e Разчитам, че ще получим мнозинство за самостоятелно управление. Мисля, че можем...
Декларация на коалиция “Продължаваме Промяната – Демократична България”
Коалиция „Продължаваме Промяната - Демократична България“ настоява президентът и служебното правителство: да спазват решенията...