Нуждаем се спешно от алтернативни източници на газ

Документът тук
Николай Ненчев: Реформаторският блок категорично настоява НС да уважи ветото на президента на републиката върху Изборния кодекс. За нас този кодекс не е по-различен от стария, в много отношения той е по-лош дори. РБ е силно обезпокоен от наличието на стотици хиляди фантомни гласове. Настояваме да се прочистят избирателните списъци.. Настояваме за активно избирателно право. Не е прието нашето искане за професионална администрация. Вместо това, новият кодекс предвижда назначаване на партийна ЦИК. По всичко личи, че управляващите ще се опитат да спечелят служебна победа и да откраднат гласа на хората. Бих искал да дам думата на г-н Мартин Димитров за няколко думи.
Мартин Димитров: Това, което става в Украйна беше ясен сигнал, че България има нужда от антикризисен план. Такъв план не е приет от правителството. Ние от РБ предупредихме, че е възможно намаляване или спиране на газовите доставки от Русия – нещо, което 2009г. видяхме. Тогава една тройна коалиция беше тотално неподготвена. Сега втора тройна коалиция отново е тотално неподготвена. Затова настояваме първата точка от дневния ред на КСНС, който президента обеща да свика, да бъде за срока за изготвяне на такъв антикризисен план заедно с най-важната точка – срокове за изграждане на алтернативните газови връзки. Глупаво и много наивно би било в една такава ситуация два пъти, по един и същи начин да се допусне една и съща грешка. България има нужда от алтернативи, има нужда да може да внася газ от други източници. Представете си за втори път в рамките на 5-6 години посред зимата да се окаже, че има сериозно нарушение в газовите доставки, което не би било учудващо на фона на това, което виждаме всеки ден. И на следващо място – крайно време е основните договори, включително бъдещите договори за доставките на газ за България да станат прозрачни. РБ поиска от министерство на икономиката да предоставят всички документи, които касаят “Южен поток”. Беше ни отговорено, че министерството не разполага с такива данни и документи, защото те били в БЕХ. Затова ние решихме да потърсим правата върху тази документация по съдебен път. Новината е, че Софийски административен съд реши да поиска от Министерство на икономиката с дата март месец опис на всички документи, които касаят “Южен Поток”. Те трябва да бъдат предоставени първо на съда, а след това при благоприятен изход и на РБ. Така водим битката за прозрачност, така водим битката за истински договори, които да бъдат в полза на хората, а не част от големия шлем на Първанов. Завършвам с това, което започнах – това, от което има нужда днес България предвид тежката криза, която виждаме в Украйна, е план за действие. И какъв по-добър момент от КСНС този план да бъде приет. Благодаря за вниманието.
Юлиана Николова: Днес съм тук пред вас, за да ви съобщя, че приехме още един от своите основополагащи документи, това е платформата за административна реформа. На 19 март в зала “Десислава” на хотел България ще я представим на публично обсъждане, където ще поканим заинтересованите страни, като си даваме сметка, че това не може да бъде сегашната администрация, която е заплашена от уволнение, ако си сътрудничи с някой друг, освен с управляващите. Но ще поканим профсъюзите, работодателските организации, гражданските организации, за да чуем тяхното мнение по нашия документ. Нашият документ още днес ще бъде качен на сайта на РБ, за да има достатъчно време да се случи това обсъждане. Изключително и ключово важно в сърцевината на реформата, която предлагаме, е създаване и развитие на партийно неутрална и безпристрастна администрация. Това е залегнало във всички наши документи. Даваме си сметка, че звучи много добре, но обикновено, когато дадена партия дойде на власт никога не го осъществява. Нашата програма съдържа конкретни законодателни сметки за гарантиране на спазването на този принцип, на гарантиране устойчивостта на администрацията. Очакваме ви на 19 март.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...