НР на ДСБ: Планът да се блокират реформите и да се разколебае мнозинството няма да успее

Петър Москов: През последните дни сме свидетели на една изключително грозна медийна кампания срещу управляващата коалиция. Причината за тази кампания са кривите сметки на някои хора за резултатите от изборите. Политическата атака след изборите за разбиване на управляващото мнозинство в последните дни се изроди в компроматна война и медийна помия. За нас е очевидна връзката на “записите” на две от отвратителните лица в съдебната система, включващи името на премиера Борисов със също толкова отвратителни твърдения на също толкова отвратителен човек по повод на Радан Кънев. Целта на цялата тази компроматна война е разколебаване на мнозинството и блокиране на реформите, които правителството и мнозинството подкрепят, и най-вече на промените в съдебната система и конституцията. Съобщението на ДСБ е, че искаме да бъде съвсем ясно, че за нас тази връзка е очевидна и да дадем ясното си съобщение, че този план няма да успее, поне доколкото това зависи от ДСБ и от нас. Но иначе е ясна връзката, ясна е причината за помията, ясна е политическата атака с конкретните политически носители, която се превърна в медийна помия през медиите на същите тези политически говорители. Това е съобщението, което искахме да направим днес.

Атанас Атанасов: Става въпрос за класическа хибридна война, която се води на територията на страната срещу реформаторските сили. По примера на своите задгранични приятели, тези среди в България използват същите средства и методи за дискредитиране на реформаторските среди и за запазване на политическото статукво, особено в съдебната система. Връзваме го директно с предстоящото гласуване на конституцията, това е, за това става въпрос.

Иван Иванов: Искам да кажа, в ролята си на член на Комисията по култура и медии, че с последни публикации в някои интернет сайтове и медии, наистина се мина една граница, която според мен ако продължи да се преминава, действително медийният, общественият и публичният пейзаж тотално ще се обърка и зацапа. Както СЕМ може да регулира телевизии, преса и т.н. и за някой път дори безобидни изрази да се налагат глоби, мисля, че трябва да преразгледаме действително и законодателството, свързано с регулацията на медии в интернет пространството, защото там да лъжеш, да набеждаваш, да клеветиш, може да го правиш необезпокоявано, на което трябва да се сложат граници, които не трябва да бъдат преминавани. Аз ще повдигна този въпрос в Комисията по култура и медии, ще съберем също така експертите, които имаме към РБ, свързани с медийна регулация и ще предложим промяна в закона, за да се върви към малко по-ясна регулация и някои медии, особено в интернет пространството, да нямат усещане за, бих казал, “разгулно” поведение.

Въпрос: Ще търсите ли съдебна отговорност за тази, както вие я нарекохте, хибридна война?

Петър Москов: Дали и каква съдебна отговорност трябва да бъде търсена, е едно. Аз пак казвам – две подследствени лица, които са едни от най-грозните, доказано грозните, лица на съдебната система, включително и в европейски мащаб, защото едното от тези лица беше предмет на поредица от пресконференции на ред от европейските посланици, нали така, се използват като аргумент с вмъкване на имената на действащи политици от мнозинството. Успоредно с това, в същите тези медии, един също толкова отвратителен човек излива брутална помия срещу председателя на ДСБ, т.е. важни фигури от мнозинството – на премиера Борисов, на моята, на съдебния министър Христо Иванов, са вплетени като продължение на политическата атака, която не успя заради резултата от изборите и декларираната стабилност на мнозинството и на правителството, в подобен род помия. Дали това ще доведе до някакви съдебни искове нататък, ще преценим и ще ви информираме.

Въпрос: Тези записи, за които говорите, не са в медиите, които критикуват вас. Защо не правите разлика между тях?

Петър Москов: Аз не бих правил разлика между една или друга медия от гледна точка на това каква е квалификацията, моя лична човешка, за помия. Само казвам, че, когато две подследствени лица съвсем случайно си говорят едни неща, които споделят за важни фактори в управлението, успоредно с това върви атаката към видни фигури на РБ, това за нас е абсолютно очевидна връзка, не казвам, че всяка една от тези медии води една и съща война. Но това е недопустимо и не би трябвало да продължава.

Въпрос: Защо казвате атака срещу мнозинството, атаката е само срещу РБ?

Петър Москов: Вижте, записите на двете одиозни съдийки са директно насочени срещу Борисов, нали така?

Политическата атака не успя. Кой е бил част, кой е бил излъган да бъде част от някаква такава атака, аз не бих искал да коментирам, вие сте политически анализатори. Нашата работа като политици беше да се противопоставим на тази атака и мисля,че издържахме. Сега чистата политическа атака, защото тя е лишена от каквито и да било аргументи, продължава като помия.

Въпрос: От къде конкретно идва според вас тази атака?

Петър Москов: Това е въпрос на журналистическо разследване, не е ли така? Вижте, тук отваряме един доста голям въпрос, на който ние подготвяме определени и законодателни, и нормативни инициативи. Отново трябва да отворим, и ви моля това да стане заедно, въпроса за собствеността, свободата, регулационния режим, всичко това за медиите, защото дали си агенция, медия, или нещо друго, трябва да подлежиш на едни и същи норми, и етични, и законови. Концентрация на собственост, концентрация на власт, превръщане на конгломерата от икономическа и медийна власт в бухалка, това не са нови неща. Искрено се надявам, че това мнозинство ще намери сили в себе си да промени и тази част от българската действителност.

Въпрос: Тези атаки свързани ли са с КТБ и вие от ДСБ искате ли да се разсекретят вложителите в банката? ДСБ подкрепяте ли това искане и притеснявате ли се от информацията?

Петър Москов: – Не, по никакъв начин не се притесняваме, защото сме инициатори и ако си спомняте едно от основните послания в нашата предизборна кампания беше това: както различни видове вложители по странен начин, така и основният въпрос – парите на тези вложители от кой точно са откраднати, през офшорни фирми, през различни инвестиционни дружества със специална цел, образувани от двама шофьори на банката или на друга банка и днес в парламента ние ясно заявихме от името на РБ и наистина ще се борим за максимална публичност на този доклад. Отделен е въпросът, че каквато и публичност да има този доклад и каквито и да са изводите от този доклад на тази фирма която го прави, след това трябва да има адекватни действия на българската съдебна система и прокуратура по овладяването на това. От тази гледна точка аз персонално си имам уверението на главния прокурор, че спрямо случая КТБ той ще бъде безкомпромисен и ще следим действията.

Въпрос: Създава се впечатлението, че напълно игнорирате съдържанието на записите.

Атанас Атанасов: Тази среда, в която се генерират тези атаки срещу реформаторските сили, аз и моите колеги сме съгласни, че би могла да бъде наречена коалиция дестабилизация. И вие сами с вашите въпроси започвате да очертавате границите на това, как тези, които не искат истината за КТБ, тези, които не искат да се проведе съдебната реформа, това са тези среди, които генерират кои са носителите, които после разпространяват информацията, те може да бъдат разнородни въпроси откъде те се генерират. Ние неслучайно внесохме между първо и второ четене в проекта за изменение на конституцията специален текст, с който предлагаме да се създаде прокурор, по подобие на румънската сцена, прокурор, който да бъде независим от главния прокурор, за да може да провежда разследване при такива казуси, в които са замесени хора от висшите етажи на властта, за да може да се изясни истината, това вярно ли е или не, защото и ние можем да си задаваме въпроса дали това е вярно, или не, но трябва да има механизъм. Този механизъм отсъства и забележете: част от тази атака цели да не се допусне създаването на такъв механизъм, за да може такъв тип активни мероприятия да работят, защото това е модерното наименование сега – ” хибридна война”, а те са си класически активни мероприятия в стила на ДС.

Въпрос: РБ ще направи ли отчет и анализ пред обществото за постигнатото през тази една година в изпълнителната и законодателната власт и кое считате за най-голям успех?

Петър Москов: В мое лице чукате на отворена врата, защото още вчера, ако говорим за моята битност на министър, на вашите редакционни мейли имате отчета за едногодишното управление на правителството в сектор Здравеопазване, РБ също ще направи това усилие, а и аз пак казвам – систематизирането на тези неща наистина би било отговор на тази дестабилизация, но мисля, че наистина в определени места управлението има своите видими резултати.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...