НОВ СЪД НА ВЛАСТТА или СЪД НА МАФИЯТА?

Позиция на Националния юридически клуб към ПП ДСБ във връзка с внесените предложения за промени в АПК и ЗСВ, предвиждащи създаването на нов съд– Централен административен съд

Последните дни на изминалата година Данаил Кирилов (ГЕРБ, председател на Комисията по правни въпроси) и Христиан Митев (ОП), внесоха в Народното събрание проект за изменение на Административнопроцесуалния кодекс, като в Преходните и заключителни разпоредби се променя и Закона за съдебната власт. По същество става дума за създаване на нов – Централен административен съд. Това е пореден законопроект, внесен набързо и непрозрачно, без обществен дебат – практика, която беше осъдена и в последния доклад на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка. Предлаганите промени са съмнителни и не защитават обществен интерес. Очевидно е желанието на управляващите да си създадат “послушен” съд, който да защитава интереса на властта.

Особено тревожно е, че бъдещият ЦАС ще бъде и последна, касационна инстанция по дела от огромен обществен интерес, както и срещу актове на държавните регулаторни органи, чиято дейност е от съществено значение за всички граждани и юридически лица – КЗК, КРС, КФН, КЕВР, БНБ и т.н. Този нов съд, следователно, ще се произнася като крайна инстанция по дела за монополи, обществени поръчки, енергетика, пенсионно осигуряване, телекомуникации, спестявания – засягащи всяко семейство и всяка фирма.

И за неюристи е ясна важността на тези дела. А от така направеното предложение от представителите на управляващите е видно, че те са изключително важни и за тях. Наблюдатели вече наричат този съд Съда на властта и това не е случайно.

Като основен мотив за създаването на съда е посочена натовареността на Върховния административен съд към настоящия момент. Не става ясно обаче, защо вносителите са спрели именно на решението създаване на нов съд, вместо да се обмислят варианти, при които за част от делата съответните административни съдилища да са компетентни, а проблемът с натовареността, който би възникнал тогава (особено за Административен съд София-град) да бъде решен с назначаване на още съдии. Не може да се подкрепи решение, което насочва към увеличаване на институциите, а не към тяхната ефективност. Създаването на сложна и нефункционираща съдебна система не може да бъде гарант за правото. Особено неоправдано е възлагането на новия съд на касационни производства.

Дали предложението на ГЕРБ и ОП обслужва мафията или властта засега не е ясно. И няма особено значение. Първо, защото те са неразличими. И второ, защото е ясно, че новият Централен административен съд няма да изпълнява функциите си – да защитава гражданите от произвола на държавата и монополите.

Ние, от Националния юридически клуб към ПП ДСБ, сме категорично против подобен “специален” съд, който да обслужва властта и свързаните с нея монополисти и олигарси. Предишният опит със Специализирания наказателен съд бе провал в борбата с корупцията и организираната престъпност.

Националния юридически клуб към ПП ДСБ, призоваваме вносителите на законопроекта да го оттеглят, а ако не го направят, народните представители да не го подкрепят. Ако подобен проект бъде одобрен, ще призовем Президента да наложи вето и ще търсим широко съгласие за сезиране на КС по установения в Конституцията ред.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Комисията за Глеб Мишин ще проверяват близо 4000...
Да бъдат изслушани членовете на Съвета по българско гражданство към Министерството на правосъдието, зам.-министъра...
Бонка Василева: Статуквото ни изпързаля, но ще се...
Новото мнозинство, което управлява СОС не е съставено от общи политики за града, а...
Радан Кънев: Меморандумът е начало на отговорен преговорен...
Евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев заяви пред Радио Пловдив, че не вижда драма в предвидения...
Людмила Илиева: Комисията за Нотариуса ще изслуша съдия...
Според нея няма логична политическа причина разговорът в некоалицията да спре тук, който го...
Грети Стефанова: ГЕРБ не могат да преглътнат, че...
ГЕРБ искат да изпързалят софиянци и да си върнат властта Председателите на комисиите не...