Ново поколение в ДСБ излиза на линия

(+видео)

Иван Костов: Благодаря ви, че уважихте нашата пресконференция. Виждам усмихнатото лице на г-н Малинов отзад. И ми е особено драго да ви представя победителят от вчерашните избори за кандидат за кмет на Демократи за силна България за град София – г-н Прошко Прошков. Защото новото поколение на Демократи за силна България наистина излиза на линията да търси доверието и да се бори за доверието на избирателите. Това за нас е изключително приятен момент. В някакъв смисъл наистина ние стигаме до един силен старт на предизборната кампания, открито, с нови хора, честни лица. Заставаме пред всички. Така че това е приятната ми мисия. Подробностите ще научите от колегите.

Втората новина е, че днес Националното ръководство осъществи решителен напредък. Даваме зелена светлина за подписване на споразумението за провеждане на отворени предварителни избори за кандидат за президент, за кмет на София и за кметове на тези населени места, където ще бъдат проведени в един ден. Даваме зелена светлина за подписване. Направихме някои редакционни поправки, които нямат политическо естество, така че считаме, че ще бъдат приети. По единствения останал открит въпрос… всъщност има два-три открити въпроса. Единият е обжалването, условията за признаване и т.н., при които са много близки позициите и ние считаме, че докрай ще се постигне това споразумение. Ние считаме по единия открит въпрос, без да говорим за дата, че след обявяването на секциите, заедно с техните адреси и територията на населените места, улици, блокове, села и прочее, които ще гласуват в тези секции до провеждането на изборите трябва да има поне 3 седмици. Защото тези избори ние правим за хората. Хората трябва да научат къде трябва да отидат да гласуват. Това е най-малкия възможен промеждутък от време, за да се подготвят. Защото при самите условия за признаване, които са договорени, условията за признаване са достатъчно сурови и трябва да бъдат открити секциите, за да бъдат признати пък изборите в избирателния район. Така аз давам думата на Петър Москов.

Петър Москов: Здравейте и от мен. Г-н Костов, каза какво се случи във вчерашния ден. Вътрешните избори на ДСБ имат своя резултат. Кандидатът за кмет на София е г-н Прошко Прошков. Аз благодаря на гласувалите за мен във вчерашния ден и искам да кажа следното. Противно на разсъжденията на много доброжелатели и зложелатели, че тези процедури ще ни изтощят, ще ни направят по-слаби, по-разединени предвид многото битки, които ни очакват. Резултатът не е такъв. Резултатът е един. Резултатът е този. Той обединява, обединява енергията на ДСБ в лицето на Прошко. От тук нататък ние наистина сме по-силни, защото прекият избор, изборът на собствената ти общност дава сила да се изправиш пред следващите препятствия. Г-н Прошко Прошков.

Прошко Прошков: Благодаря ви. Аз благодаря също на всички, които дойдоха и гласуваха вчера, членове и симпатизанти на ДСБ. Тяхната активност в този хубав, слънчев ден беше заразителна за всички ни. Това което каза Петър, не мога да не се съглася с него, тъй като смятам, че е основното ни предимство пред всички останали опоненти в битката за София. А ние отиваме за София. Нашите знания, нашите умения и на двамата ще бъдат обединени в едно. Заставаме един зад друг както декларирахме в самото начало и сме екип и тандем. Както казваха нашите членове и симпатизанти вчера, върволицата от които не спря цял ден, повярвайте ми уникална гледка за окото. Хората се усмихваха и казваха, “Много ни затруднявате. Толкова се радваме, че имаме силни кандидати, че през нас преминава ток и се чувстваме силни.”

Това е нашето предимство. Ние тръгваме смело напред, за да изложим идеите си в една кампания, в която ще призова всички софиянци да упражнят, особено тези, които са наши симпатизанти, наши привърженици на сините, да упражнят своето право на глас така че нашият, на сините да излезе с максимално доверие и да влезе с летящ старт в кампанията за София.

Благодаря на всички, които работиха за мен. Благодаря на всички, които работиха за Петър. Благодаря на екипите в ДСБ и на това, че партията показа, че единствена в България е способна да прави политици по този начин. Единствения естествен, през търсене на доверие. Ние всички губим и печелим битки след което сме по-силни и по-витални като политици. Добрият, стар начин на правене на политика, начинът, който е известен в желания от нас западен свят. Това е примерът на Демократи за силна България за мен е чест и гордост да бъда кандидат. Благодаря ви.

Атанас Атанасов: Здравейте и от мен. Резултатът е известен. Всички го знаете. Аз бих казал така, тренировката на ДСБ завърши, отиваме на истинския мач. Хубавото на тренировката беше, че всички сме под пара и сме готови да влезем в битката за София. Надявам се, че ще получим подкрепата на всички членове и симпатизанти и извън членската ни маса, за да може на датата, на която ще бъдат изборите, да можем да се поздравим с кандидат за кмет на Синята коалиция излъчен от ДСБ и той се казва Прошко Прошков. Благодаря ви.

Иван Костов: Имате ли въпроси?

Г-н Прошков, какво е първото, което ще направите като кандидат-кмет на София?

И към г-н Костов, какво ще кажете за заигравката на Сергей Станишев, че ще води разговори със Синята коалиция и ДПС за техен общ кандидат за президент?

Иван Костов: Това е несериозно.

Прошко Прошков: Аз вече направих първото нещо като кандидат на ДСБ в кампанията си, наспах се. Това беше важно за мен. След което от тази сутрин вече работим всички заедно. Всички, които виждате тук работим. Организирали сме си щаба и започваме нашата добра кампания, която ще ни доведе до успех, уверен съм в това.

Имате ли представа какъв процент от вашите членове са гласували? И как възнамерявате да мобилизирате всички тези, които не са гласували за вас да гласуват на отворените избори?

Прошко Прошков: Аз няма да коментирам извън членската тема. Ще кажа само, че членовете и симпатизантите на ДСБ традиционно са политически хора. Те са много политически хора и знаят кога и как е необходимо тяхното участие. И ще бъдат активни и на сегашните и на следващите избори в още по-голяма степен. Аз предполагам, че много от нашите симпатизанти и членове просто силно разколебани и неможещи да си изберат никой от нас, избраха парка и слънцето. Това го казвам съвсем на сериозно, резултатът ще го покаже. Политиците, а членовете и симпатизантите на ДСБ всички са политици, защото познавам организациите добре, са хора, които знаят кога трябва с пълна отговорност да не пропуснат участието за сметка на нищо друго.

Каква е била избирателната активност?

Прошко Прошков: Около 40 %.

Това как го намирате?

Прошко Прошков: Аз го намирам за добро. Това надхвърли нормални участия на събрания, които сме правили. Дори разколеба моята теория в началото. Аз бях от привържениците за общо събрание, а всъщност колегите председатели предложиха да направим изборен ден, който се оказа добър вариант. Заради свободното време на хората. И това стимулира вместо да отблъсне тяхната активност. Беше добре и ние всички сме доволни. Имаше представителен резултат.

Петър Москов: Може ли да допълня нещо по този въпрос, защото чух много неща за това как ДСБ вече нямала право да се нарича голяма, софийска партия и т.н. Знаете ли, членството в партия е въпрос на активна политическа позиция. Това значи да си политик, както каза и Прошко. Не много от нас избират това, но аз ви уверявам, че позициите на ДСБ в София са силни. Вие ще го разберете на следващите предварителни избори заедно със СДС. Не правете никаква връзка между това как политическия актив на ДСБ гласува и това каква ще бъде подкрепата за кандидата на ДСБ в София. София винаги ще бъде в сърцето на ДСБ. ДСБ има десетки, хиляди привърженици в София, които просто не са партийни членове. Всеки един от вас, който се занимава с политическа журналистика го знае.

Датата на предварителните избори кога ще бъде уточнена?

Иван Костов: Аз ви казах нещо. Трябва сами да намирате отговорите на някои въпроси, до които ние още не сме стигнали. Искам да кажа нещо. На опасенията, че много партии дали подкрепата си на Румен Христов. Имаше един кандидат за кмет Минко Герджиков, който беше освободен заради скандал, който предизвика в София като заместник-кмет. Ако си спомняте на изборите, на които той се провали преди много време, зад него стояха също познатите много партии. Така че, многото партии от една страна, от друга страна волята на демократичните избиратели. Това, към което се обръщаме в този изборен ден, е волята на демократичните избиратели. Те да кажат кой ще бъде по-добрия кандидат за кмет на Синята коалиция. Кой ще бъде истинският кандидат за президент? Те да кажат. Това е съвсем друга работа. Не е в плоскостта на този казал, онзи казал. Ние отиваме на отворени избори.

Как гледате на разговорите за промяна в Конституцията?

Иван Костов: Несериозно е това. Всички тези разговори са несериозни. Защото направете разчет само времето, което изисква една промяна в Конституцията и ще разберете, че това са задявки.

От ГЕРБ дойде, че заедно с промените в Пакта за финансова стабилност има идея да се промени Конституцията и в частта за съдебната власт. Водени ли са разговори с вас?

Иван Костов: Това е наша идея. Това е идея, с която ние пресрещнахме първото представяне на Пакта за стабилност. Много ми е неприятно, когато трябва да поправям журналисти след като ГЕРБ са успели да внушат, че откраднати от нас политически идеи са станали едва ли не тяхно притежание. Ние казахме в лицето на Екатерина Михайлова, ето е тук, ние сме съгласни да обсъждаме Пакта за стабилност, но в същото време ще поискаме щом ще има промяна в Конституцията да има промяна и в Конституцията отнасяща се за съдебната власт. Как сега аз да обсъждам предложение на ГЕРБ за същото нещо?

Щом ние сме инициаторите на това нещо то имаме точно определени предложения с много дълга предистория. Но дебата сега да водим за промяна в Конституцията при положение, че ви представяме новото поколение политици вече два пъти, пред очите ви се появяват нови лица, според мен е актуална тема. Ако да ви отговорим нещо във връзка с това каквито са темите на пресконференцията пък ако нямате питайте и други неща.

Г-н Костов, от СДС казаха, че ще събират късче по късче всички десни партии които са се отцепили. Вашето мнение за ССД, те също издигат свой кандидат за кмет. В даден момент дали ще има начин за обща подкрепа на Синята коалиция?

Прошко Прошков: Аз с удоволствие ще отговоря на този въпрос. Това, което каза г-н Костов искам да го подчертая. Подкрепа към субекти и лица някой път е с обратен знак, много често. Повярвайте ми, случвало ми се и на мен. В цялата ми политическа кариера. Не се притесняваме от това кой подкрепил кого. Това по темата президент.

По темата кмет. Гледам на г-н Софиянски като на нещо, което е в миналото. Нещо което сините, които сме сега в момента, това поколение като хора, работещи в общината успяхме да прекъснем пъпната връв с това поколение, което беше г-н Софиянски. Така че, човек от миналото в момента не може да бъде пречка пред хора, които отиваме в бъдещето за този град и по съвсем друг начин. Това е коментарът ми.

Разбрахме че вас не ви притеснява резултатът от тренировката. Какво очаквате на истинските избори?

Прошко Прошков: Ще отговоря аз, защото въпросът ме провокира. Мисля че Пепи Москов беше пределно ясен. Ние бяхме достатъчно коректни към всички, за да изложим колко члена и симпатизанти са дошли. Повярвайте ми, познавам другите партийни структури в София. Ако мислите, че ще има много по-голяма активност при подобно събрание, при такива открити, нормални правила, дълбоко се лъжете. Имаме информация и зная, че това което ние направихме, ни прави една от най-прилично структурираните партии. Говоря като структури и най-мотивирани като структури партия в София, като членове и симпатизанти. Нашите хора, нашите политици на Демократи за силна България са единствените и аз го виждам всеки път, когато ги посещавам, сами по себе си могат да станат проводници на политиката ни. Нашата сила ще бъде в това. Не един централен щаб, не някакъв мозъчен тръст тук на втория етаж. Всички наши хора ще бъдат проводници на това, което искаме да кажем и ние ще разчитаме на тази мрежа и вие ще видите, че тази мрежа ще доведе до нашия успех в София. Успех който ще направим по начина, по който направихме вътрешните си процедури. Тази сила, която видях във всички нас от вчерашния ден е нещо, което всички подценяват. Ще ви кажа защо го подценяват. Защото в България се забрави какво значи истинска политика. Затова отдръпват хората от себе си. Затова категорично заявявам, че това което правим и ще правим ние това лято до есента ще върне доверието на софиянци първо в политиката като такава. Първо към общинските теми ще ги заинтригува. В крайна сметка ще донесе на нас бавен, постепенен и спокоен успех в рамките на тази кампания.

Ние с рязане на ленти няма да ви очароваме. Ще ви очароваме и с това, но по отношение на кампанията тя ще бъде такава, каквато винаги сме правили, а именно искрена и между хората.

Петър Москов: ДСБ излъчва своя кандидат за кмет на София с 1500 гласа. Попитайте другите партии с колко гласа са излъчили техния кандидат. Двама, трима, един.

Очаквате ли мобилизация на вашите членове и симпатизанти, когато г-н Прошков трябва да излезе срещу г-н Кисьов?

Иван Костов: Ще има мобилизация, можете да бъдете сигурни. Тези избори, вътрешните, нашите се провеждат в момент, в който всички политолози казват, че партиите преживяват тежка криза и разпад. Цитирам думи казани от Татяна Буруджиева. Тежка криза и разпад означава, че партиите трудно събират енергия за подобно усилие, което ние направихме във вчерашния ден. Това означава.

Първата стъпка щом е успешн,а ние чакаме да направим силен старт. Тоест, очакваме постепенно чувството да се върне в хората. Това чувство, че от тях зависи определянето на политиката в страната, а не от Бойко Борисов и неговите ножици и тенис ракета. Хората трябва да разберат. И го разбират, но през действие. Не през убеждаване, не през кампании и контракампании, че нещо се променя в страната. Вкусът към демокрация, към демократично решаване на въпросите. Той се възстановява. Той се връща. От тази гледна точка аз съм убеден, че ние ще направим силна кампания и ще имаме успех на отворените избори.

Г-н Прошков, какви предимства можете да изтъкнете за себе си, съответно с които превъзхождате г-н Кисьов?

Прошко Прошков: Съвсем накратко ще изброя какво считам за свое предимство. Аз съм в кампания от 2007 г. Г-н Кисьов стартира преди 2 седмици. Моята кампания е било това, което ви описах. Така започнах в Лозенец. Аз бих ГЕРБ, когато бяха на върха на силата си 2007 г., когато кандидатът им в Лозенец г-жа Станчева беше втора в листата след г-н Борисов. Човек, на който много се залагаше. Освен това през тези 4 години аз продължих политиката на това, за което говорим на цялата тази пресконференция. Политиката на действие. Политиката на комуникация с хората, защото това е истинската политика. И там дори, където действието е било неуспешно или не е имало възможност за действие, аз ходих и бях руган. И част от тези хора отново ще ме подкрепят, въпреки че бях руган. Защото застанах честно и казах защо не мога да го направя. Това нещо изисква изключително много енергия. Енергия, която имам. Всяко следващо състезание, всяко следваща надпревара ме зарежда двойно, гарантирам ви го. Имаме пет месеца, едно прекрасно време за кампания оттук нататък. И мога да ви убедя, че това нещо ще промени отношението на хората. Политиката е 15-16 часа на ден. Говоря за общинската политика. Нещо което аз правя. Аз нямам друга ниша. Това е моята политическа ниша. Влизам в нея със страст отново в битка за доверието на хората и не мога да си позволя да направя кампания, в която просто ви облъчвам по телевизора по два пъти на ден след което отивам и сам, като куче си гледам мача в къщи. Това не би бил моят стил. Вечерта ще бъда отново на улицата, отново там. Не искам да звучи популистично. Обърнете се към хората от моя район и ще знаете дали съм го правил или не. Това е предимството, което аз намирам за себе си. Отделно това, което съм натрупал като опит, разбиране и познаване на административната система. Това е, в ДСБ има много експерти, както ние двамата, така и доста други. Екипът ни е силен.

Иван Костов: Други въпроси имате ли? Много ви благодарим за вниманието. Вие ни дарихте с много внимание последните седмици, за което сме признателни.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...