Новият ЗОП отваря поне 8 корупционни врати

(Запис)

Новият закон за обществените поръчки е много лош и отваря минимум 8 нови корупционни врати, и всички те бяха гласувани от обичайното мнозинство ГЕРБ, ДПС, АБВ, с услужливото отсъствие на БСП от зала.

Прекратяването на обществени поръчки за 1,7 млрд. не е решение. Необходимо е разследване за това кой е подготвял тръжните документи така, че да се облагодетелстват определен кръг от фирми. Освен това е нужна законодателна инициатива, за да не се случват злоупотреби в бъдеще. В тази посока депутатите от ДСБ и Гражданския съвет на РБ имат конкретни предложения, включващи антикорупционна прокуратура по румънски модел. Нарекохме я “Българският ОЛАФ”. Ако не следим как се харчи всяка стотинка, едно е сигурно, ще останем най-бедните в Европа” допълни Радан Кънев. Остава ГЕРБ да започнат да работят по румънски модел. Такава тенденция, обаче, няма. Тревожен е фактът, че премиерът Борисов даде “заден” по темата за обществените поръчки. Понятие като “преместване” по закон няма.

Като особено гореща за Варна определи лидерът на ДСБ темата за спрените поръчки за автомагистрала Хемус и транспортната инфраструктура на североизточна България, които забавят развитието на града. Проектите се делят на два вида, такива по които правителството е обещало да работи, но не прави нищо, и такива, за които не му стига стратегическа мисъл да обсъжда. Сред обещаните проекти са автомагистрала Хемус и железопътната линия Варна – Русе. А по проектите за развитието на пристанищните комплекси по Дунав и Черно море, втория мост над варненското езеро, връзката Истанбул – Киев през Букурещ липсва стратегическа мисъл.

Според Радан Кънев, министър Ивайло Московски е един от най-слабите министри в Кабинета Борисов , с работата си забавя развитието на североизточен и северозападен райони. Депутатите от ДСБ са изчерпали доверието си към него

Варна

22.02.2016

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Катя Панева: Професор Хинков получава нашата подкрепа в...
Злоупотребите в доклада за "Пирогов" трябва да бъдат разследвани. Тя коментира обществените поръчки в...
Резолюция на Изпълнителния съвет на ДСБ, ...
1. Изказва своята благодарност на всички български граждани за дадената подкрепа на местните избори...
Георги Ганев: Бюджет 2024 не пречи за влизането...
Единственото продължаващо препятствие за еврозоната е инфлацията и предложеният бюджет за 2024 г. не...
Людмила Илиева: Съдебната реформа е най-важната част от...
За промените в Конституцията тя посочи, че на 8-и декември предстои т.нар. второ първо...
Ивайло Митковски: Скандалите са в НС и ...
Депутатите поругават парламента. Някои явно не отчитат нивото, за което са избрани. Парламентът е най-висшият...