Никой няма кураж да направи реформи

Уважаеми колеги народни представители, бил съм на много дебати по бюджета и първото нещо, което искам да кажа е, че в последните четири години те се обезличиха до степен, която не съм предполагал, че може да бъде достигната. Няма ги министрите, няма го потящия се министър-председател, притеснен, защото моли Народното събрание да му одобри сметката, да му одобри парите, няма ги министрите, които бранят бюджетите си, няма никой! Четири години пълно обезличаване на Народното събрание!

Ние в момента провеждаме един абсолютно формално обсъждан бюджет – едно говорене, което за съжаление става все по-празно, и все по-празно, най-вече откъм съдържателна гледна точка.

Аз ще кажа, че бюджетът има едно сериозно достойнство и то е, че запазва бюджетната стабилност, отговаря на фискалната макрорамка и на изискванията, които Европейският съюз иска да се спазват от страните, за да не се допуска криза във финансите на страната. Никой не може да отрече това!

Горе-долу това е единственото достойнство на бюджета, че не разваля това, което беше направено през 1997 г.! Оттогава насам всички правителства обаче, криво-ляво някак си, това нещо са го спазвали – някои по-добре, заради конюнктурата, отделяли са повече пари, други – по-зле. Ето това нещо успяват да направят и в този кабинет! И толкоз.

Аз разбирам много добре защо не могат да дойдат критики сериозни от лявата страна и от страната на Движението за права и свободи. Да ставаш тук и да казваш, да даваш да се разбере, че разбираш какво трябва да се направи, пък да не можеш да обясниш защо осем години или четири години си управлявал, пък не си го направил, е много слаба позиция.

Истината е, че този бюджет по структурата на своите разходи е същият, както системата на данъчното облагане, и структурата на приходите му е същата, както в годините на управлението на Симеон Сакскобургготски и на тройната коалиция с една разлика, че има пълзящи покачвания на определени данъци и осигурителни вноски. Това се е случило и то е било все в посока на приемане на леви идеи за промени. Това беше казано и от Мартин Димитров. Това е цялата разлика. Няма нищо съществено.

И тук, ако говорим за сериозна реформа, ако говорим за сериозна реформа – това, което трябваше да отчете управлението, е в условия на тежка криза, че не са се регистрирали близо 300 хиляди фирми в България, изчезнали са от полезрението на данъчното облагане; че се е вдигнала високо бариерата на бедността и под нея са пропаднали нови десетки и стотици хиляди български семейства; че тази система на облагане на доходите и на осигуровките очевидно не е поносима за определени слоеве от населението и за икономиката на страната. Това трябваше да отчете, ако беше ангажирано с антикризисна програма! Това нещо не е направено. То изискваше много сериозна, много смела данъчна промяна – промяна и на осигурителните вноски, изобщо много радикално пипане на бюджетната сметка на страната. Да не говоря за още по-смели неща, които трябваше да се мислят, за да може България да излезе от коловоза, в който беше вкарана в едни благоприятни години, с благоприятна конюнктура, и да реагира наистина с антикризисна бюджетна политика. Няма я новата система от данъци. Няма преоценяване и преценка на това, че тези данъци са довели до огромни заличавания на българска икономика. Няма ги тези заключения, за съжаление. Това не е направено в този бюджет.

Сега аз като чувам от БСП и от ДПС как знаят какво трябва да се направи, се питам: защо не са го направили, като бяха на власт?! Защо не го направихте Вие? Защо не променихте тези работи?

Всички казвате: “Пълнят се каци без дъно.” Да, огромни нереформирани сектори. Министър-председателят казва: половината са чантаджии в МВР. Защо не ги махнат тези чантаджии?!

Ето, аз излязох тук, представих становището на ДАНС. Казах, че там е осъществена реформа 2010 г. – една четвърт от хората са съкратени, има нова структура, има нова организация на работа. Къде е това нещо в МВР – в най-големия консуматор на средства от гледна точка на сектора за сигурност? Няма такова нещо!

Къде е реформата в здравеопазването? Защо не направихте Вие реформата в здравеопазването, където сега го критикувате?! Вие докато бяхте на власт, казвахте: защо СДС и ОДС не са направили реформата, че Вие да дойдете на напълно реформирана среда навсякъде? Четири-пет-осем години говорихте това. Защо като виждате това, не го завършихте, а сега казвате: “Те не завършват реформите, не ги правят нито в образованието, нито в здравеопазването.”? Няма патос в тази критика.

Нямате и основания да критикувате, защото стояхте пасивни и в едни много благоприятни условия на чудесна икономическа конюнктура не се заехте да уредите тази държава както трябва. Не довършихте тези неща. В момента само констатирате, че каците са без дъно. Ами, да, без дъно са. (Шум и реплики.) Кой разкости тези каци? Кой ги развали? (Шум и реплики от КБ.) Кой ги развали?!

Аз питам: като всички сте толкова умни, какво не Ви стига за това, което трябваше да направите? И ГЕРБ вече питам. Като всички знаете какво му е на този бюджет и какво й е на страната, защото един не събра кураж? Един министър-председател да застане, да направи реформите, да каже: ето, така трябва да стане, ето, поемам отговорността за това и това, ето така ще бъде организирана работата, така ще бъдат променени функциите, така ще функционира тази държава и ние да видим какво ще се получи след това.

Защо няма смелост в българската политическа класа въобще от 12 години да направи нещо за този народ и за тази страна? Сега всички се тюхкаме, всички застават в позата на някакви критици. Най-вече това се отнася и за ГЕРБ. ГЕРБ твърдят, че са десни. Вече не твърдят де, сега не знам. Твърдят, че са за европейско развитие. Сега разбрах, че са само ГЕРБ без европейско развитие, защото като гледам какви сигнали идват от Европейския съюз, си мисля, че разминаването е… (Реплики от ГЕРБ.)

Не ме дърпайте за езика. Министър-председателя Ви го посочиха като виновен за смърт от превишаване на сила, нали? Кой го посочи? Европейският съд в Страсбург. Виждате ли, Вие страшно много се отдалечавате от това, което Европа счита, че е редно и че не е редно. Ако бяхте проевропейски, нямаше да Ви четат конско и нямаше да Ви дърпат ушите и за избора на Конституционен съд, и за какво ли не.

Като говорим за ГЕРБ, защо не събра това правителство, в условия на криза, кураж да проведе абсолютно задължителните антикризисни мерки, за да може да подкара страната към една траектория на икономическия растеж при новите условия? Това нещо не знам защо не беше направено?! Единственият отговор, който ми идва в главата, е липса на смелост. Липса на смелост! Няма кураж никой от 2001 г. досега да пипне толкоз в системата на организацията, структурите на тази държава, функциите и прочие. Няма кураж да промени нищо! След като няма кураж да промени нищо, това, което виждам, е, че ние бавно се хлъзгаме в една безперспективност, че хората напускат България.

За съжаление, ето Ви още един показател за управлението на ГЕРБ – най-голямото спадане на раждаемостта е в последната година. Най-голямото! Катастрофално спадане на раждаемостта! За каква политика ще говорим, за какви перспективи?! Как ще излезе тази страна, като българското семейство няма положителни очаквания, за да има деца? Как ще излезе тази страна от криза, като българският бизнес – семейният, малкият, средният, няма положителни очаквания за перспективите пред себе си, за да инвестира?

Нараснал броят на милионерите в банките, много депозити има. Ами, да, защото стават пасивни, защото не вярват на конюнктурата. Не вярват, че нещо добро ще се случи, заради това си паркират парите в банките, а не ги влагат в икономиката. Ето, това се е случило. Ето, това е четири години управление на ГЕРБ. Ето, това е бюджетът на страната за следващата година. Благодаря.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...