Никога дотам не е стигал страхът, както при тези избори

Веселин Методиев: Добър ден! Първо да се извиня, че закъснях с близо 10 мининути, второ да се извиня, че е студено и трето да ви пожелая всичко най-хубаво в тази седмица преди изборния ден.

Аз ще започна с една кратка информация, която сме събрали в рамките на последната дни от изминалата седмица и е свързана със състоянието на кампанията, основно на местните избори. Това е един стил на управляващите на заплаха, персонално срещу хора, които се кандидатират на различни позиции за местната власт – кандидати за кметове на общини, кандидати за кметове на населени места, кандидати за общински съветници. През този натиск се постига двоен ефект, от една страна се осигурява преднина за кандидатите на ГЕРБ за местни избори, от една страна се търси осигуряване на такава преднина и в националните избори, защото те са скачени като поведение на хората. Искам да ви кажа, че има общини където трайно вече се настани тази агресивна система. Такива са общините в Пиринския регион. Не зная, не мога да гадая и не е моя работа да кажа защо там толкова много агресия се хвърля срещу кандидатите специално на ДСБ. Става дума за община Разлог, която става вече почти като за учебник, където нашият кандидат е един от познатите опитни политици на Разлог, бил е председател на общински съвет, бил е личен лекар, така че това е много познат човек и ако тези хора са свикнали целият град да е облепен само от ГЕРБ, това са неща, които аз съм сигурен не носят трайна победа, но ронят устоите на демокрацията. Имаме случаи, с цялото съзнание, че не трябва да казваме общината и конкретно госпожата, да не би да направят по-голяма беля, на пребит кандидат, в дома. Такова влизане вкъщи и пребиване на човек кой го е извършил, как го е извършил, тепърва полицията трябва да установява. В тази община, хората, които са от ДСБ правят избори от 90-та година и казват, че нямат спомен за подобен случай. Т.е. преминати са определени граници, които трябва да бъдат сигнал за всички нас, политиците и журналистите. Защото ако ние си затваряме очите пред тях това означава, че няма кой да чуе гласовете на тези изключително невинни хора, които са виновни в кавички в едно, че са кандидати за изборна длъжност за България. Подобен случай има и в Троянския балкан, за упражняване на насилие, на заплахи, на шантаж на уволнен човек. Всичко това е един много лош фон, в който се развиват изборите. Г-н Костов специално ми напомня, че един от колегите си даде името, казал е да го използваме при посещението на г-н Костов в Троян. Това е кандидата ни за кмет в Троян г-н Бойко Пъдарски, който е бил заплашван от кмета през месец май, след като е разбрал неговото намерение да се кандидатира и след като го е уволнил се разбрало, че няма основание за това уволнение и сега ще се спасява като го понижава в ранг. Всичко това като описание на конкретен случаи показва стил и метод на работа. Този стил и метод на работа няма нищо общо с демокрацията и не трябва да се премълчава. Моят призив е към вас в случая – такива неща не премълчавайте. Те трябва да се знаят от българската общественост, за да можем да удържаме заедно устоите на българската демокрация. Сега сме с г-н Костов на вашите услуги.

Иван Костов: Д-р Димитър Димитров в Ловеч печели конкурс за шеф правна харта в областта, в момента, в който се явява в листата на ДСБ е уволнен, снет от длъжност. И други такива за съжаление има, хората не си дават имената, защото ги е страх да не се случи по-лошо. Това няма общо с принципите на демокрацията, принципи на демокрация означава на гражданина да се гарантира възможността и правото да гласува свободно, съобразно собствената си съвест, а не притискан, че ще загуби работно място, ще бъде пребит и т.н. Нас ни притеснява с това предизборието. Никога не е стигал до там страха, да обхваща толкова много хора.

Веселин Методиев: Заповядайте.

Въпрос: Само от ГЕРБ ли идват заплахите или и от други партии?

Веселин Методиев: За случаите, за които аз съм информиран и аз ви казах става дума за хора, които или са кметове на ГЕРБ, действащи и са конкурентни на нашите кандидати или в момента се страхуват от това, че за пореден път наш кандидат може да ги победи в рамките на първия тур, да излезе пред тях и прочие.

Иван Костов: Да ви кажа и още нещо докато говорим за това. Знаете ли колко са страшни местните олигарси, не смеят да им споменат имената. Аз понеже обикалям и ги питам дали казват примерно Гриша Ганчев или примерно Алексей Петров в Тетевен и т.н. Не смеят. Никой не смее да произнесе имената, което показва кой управлява страната и от кой произтичат репресиите.

Въпрос: Смятате ли, че вътрешния министър Цветан Цветанов знае за всичките тези случаи или мълчи?

Веселин Методиев: За случаите, в които са сезирани полицейските органи е абсурд да не знае.

Въпрос: Реакции някакви има ли?

Иван Костов: Той нали не е на работа.

Въпрос: Ами именно. Реакция от МВР, Вучков?

Иван Костов: МВР с и без него са кукли на конци. Кой смее там каквото и да е било? Имате ли други въпроси?

Въпрос: Кои са другите общини където има такива случаи?

Иван Костов: Да, в… ако искате, в която ние стоим. Не смеем да говорим.

Веселин Методиев: Просто сме помолени да не казваме.

Иван Костов: Сега в крайна сметка има и жени пострадали. Не искаме да ги поставяме в още по-тежко положение.

Въпрос: Бихте ли могли да кажете колко такива сигнали имате? Колко са те горе-долу?

Веселин Методиев: Само от края на седмицата са седем, т.е. петък, събота и неделя. Само този уикенд и в някаква степен преминаха прага на търпимост, който понася всеки един от нас политиците, свикнали в годините да бъдат, да знаят, че по време на кампаниите се случват различни неща. Минаха се границите. И аз съм взривен от факта, че може да се пребие човек вкъщи.

Въпрос: Смятате ли да сезирате международни институции? Кои международни институции смятате да сезирате?

Иван Костов: Има наблюдатели и то са изпратени тези неща на наблюдателите. Вече сме и предупредили в ЕНП и това сме направили.

Въпрос: А защо Ви нямаше на срещата на ЕНП? Казаха, че сте били поканени.

Иван Костов: Ами защото то не беше истинска конференция, а си беше предизборно мероприятие, направено изцяло да обслужи кампаниите на ГЕРБ, от които ние се оплакваме в момента. Някакси няма как да приемем морков след като така силно усещаме тоягата на гърба си, от ГЕРБ.

Въпрос: Г-н Костов, гледате ли телевизионните дебати и каква е вашата оценка за тях, за тези дискусии?

Иван Костов: Гледам ги. Оценката ми е, че няма президентски дебати, ако се съди по темите, че всички искат да изглеждат много симпатични и много да се харесват на избирателите, и в името на това жертват споменаването и анализа на изключително сложни въпроси на българското общество. Минават само повърхностно през тях, не се задълбават, просто за единството на нацията, българския етнически модел, въпроси от такова естество. За радост от време на време някой споменава енергийната сигурност и т.н., но това не са централни въпроси на дебата за съжаление. Това, което мога да кажа е, че се надявам Плевнелиев да промени поведението си пред камера, неговия щаб да направи едно по-голямо усилие, защото ако продължава по този начин, чета всички да казват, че той губи от тези дебати. Което някакси изглежда очевидно. Опита му да заиграе с избирателите на ДПС, например това, което призна вчера в дебата на прякора на президента Първанов – Гоце, прави изключително сложно сините избиратели да го подкрепят на втори тур. Трябва да ги осъзнае тези работи, както и опита за флирт с руските енергийни проекти, жертването на националната сигурност през енергийната сигурност в името на едни такива евтини ефекти, според мен рушат в момента аргументи, с които хората от десницата биха го подкрепили и гласували за него на втори тур. Трябва да си дава сметка за това все пак, защото той не е кандидат на центъра и вляво, такъв кандидат е Калфин. Той трябва да е вдясно от него, нали това е дефиницията за ЕНП. Такъв кандидат вчера на дебата беше г-жа Кунева, не ми се искаше да й казвам името. Очевидно беше такъв тя. Тя просто заема тази позиция и го изтласква него в едно безвъздушно политическо пространство, където няма център на тежестта.

Въпрос: Г-н Костов, как ще призовете да гласуват членовете и симпатизантите на ДСБ на евентуален втори тур, ако вашия кандидат не отиде на балотаж?

Иван Костов: Ами няма да ги призоваваме по молба на журналисти, това трябва да е ясно. Тези неща си стават по политическите правила, за да се получи подкрепа тя трябва да е поискана най-малко. Никой засега, даже както ви казвам ни държат сметка, че може да се наложи да се поискат тези гласове. Да се паднат тези гласове, да падне доверието на десния избирател, това нещо в щаба на Плевнелиев го правят, дано вие ги предупредите някакси. Това да намери начин да стигне до ушите на този щаб, защото по този начин той губи подкрепа, от тези дебат.

Въпрос: Това означава ли, че той е вашия личен фаворит за изборите?

Иван Костов: Моят избор е Румен Христов.

Въпрос: Говоря за балотажа.

Иван Костов: Ние подкрепяме Румен Христов.

Веселин Методиев: Вижте уважаеми и аз искам да ви го кажа съвсем точно, за да знаете и вие пред какво сме изправени. Аз съм един от хората, като председател на щаба, който да си каже мнението, ако се потърси подкрепа да каже как да се обърне към собствените си избиратели, които ние да призовем. Да се обърнеш към избирателите на ДСБ, да ги помолиш за подкрепа на човек, който на въпрос кой избира – Тодор Живков или Стефан Стамболов, прави правилния избор – Стефан Стамболов, но на въпрос защо, не може да отговори не е проста задача. Логически не е проста задача.

Иван Костов: А отговора е много прост.

Веселин Методиев: Отговорът на Стамболов е сравнително лесен. Защото ние се събираме хора, които имаме някакъв корен на политическото си присъствие. Ние не сме хора без корени. Ние сме българска десница и когато казваме автентична искаме да отстояваме някаква дълбока приемственост на дясно-консервативна политика. Един от примерите, на които е про-западната ориентация на Стамболов и анти-руското му управление. Един от примерите, ако това не се казва на нашите избиратели, недейте да смятате, че се взимат лесно решенията просто защото се събираме тук на “Кърниградска”.

Иван Костов: Поражда се и подозрението, че знае отговора, но не смее в момента да го каже заради флирта с русофилско настроените избиратели. Нали и това веднага го има. Благодарим ви.

Веселин Методиев: Хубав ден!

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...
Атанас Атанасов: Главният секретар Живко Коцев трябва да...
„ГЕРБ и ДПС искат Живко Коцев извън МВР. Те са си поставили за задача да си осигурят...