Ние сме новият играч в българската политика

Българската политика е пълна с кресльовци, които се кълнат, че с никого няма да сътрудничат, и в резултат на това сътрудничат с всеки, който им предложи постове или пари
За мен д-р Борисов е един десен избирател
Нямам усещане, че президентът Петър Стоянов е съмишленик
Непрекъснатите разговори за Бойко Борисов, сякаш той е център на Вселената, отнемат от доверието към РБ
Интервю на Мария Филева за отношенията между Реформаторския блок и ГЕРБ, за залога в едни предсрочни избори и за шансовете на България
-Г-н Кънев, ще участвате ли в общ опозиционен митинг, предложен от ГЕРБ преди седмица?
– Това трябва да реши Гражданският съвет на Реформаторския блок (РБ). Но моята позиция ще е против. Не смятам, че това е нещо, което хората, които ми имат доверие, очакват от мен, и не смятам, че ще ме последват.
– Изненада ли ви, че от ГЕРБ искат пореден вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски и темата за сигурността ли е най-подходящата в този момент?
– ГЕРБ са парламентарна опозиция, това е най-нормален парламентарен инструмент. Коя тема избират, е тяхно решение. Но са уязвими точно по тази. Те не осъществиха необходимите промени в сферата на правосъдието дори в началото на мандата, когато имаха зад себе си подкрепа на конституционно мнозинство, а управлението им оттам насетне не стана символ на ред, сигурност и промяна на МВР към добро.
– Приписахте като ваш успех решението за спиране избора за главен съдебен инспектор. Не прекалихте ли, не е ли твърде самохвално?
– Категорично не прекаляваме. Ние не просто повдигнахме темата първи, но направихме това по време на коледните празници, а след това многократно акцентирахме върху нея, дори ни обвиниха, че ставаме досадни. От ГЕРБ първо не отговаряха на нашите призиви, след това изразяваха неприкрита досада, но най-накрая се убедиха, че темата е важна, за което трябва да бъдат поздравени.
– И Бойко Борисов ви поздрави. “Ето това е да имаш хубава патерица, здрава, в парламента, за да не могат да минават такива назначения”, възкликна той. Кой на кого стана патерица всъщност?
– Целият този разговор, който неслучайно е много неприятен на гражданите, е дълбоко неестествен. Няма изборни резултати, въз основа на които да се говори за каквото и да било партньорство. Единствените, които може да решат съотношението на силите в следващия парламент или правителство, са българските избиратели. Ние се борим за техните гласове.
– Все пак какви са отношенията ви с ГЕРБ?
– В случая в лицето на д-р Борисов аз виждам един десен избирател. Той явно е впечатлен от програмата на РБ и иска подробен график какви реформи ще направим през следващите 18 месеца. Ще го получи, но както всеки избирател – когато му дойде времето, в печатни материали, в интернет, в телевизионни клипове. И ще може да прецени дали подкрепя РБ.
Аз съм убеден, че ако Бойко Борисов като образован човек и доктор на науките, т.е. с типичен профил на наш, десен избирател, подкрепи РБ, ние няма да имаме нужда от патерица. От друга страна, аз като десен избирател в никакъв случай няма да подкрепя ГЕРБ.
– Разделени ли сте в отношението си към ГЕРБ? Като че ли някои поддържат твърда анти-ГЕРБ линия, други като че са склонни да направят компромис.
– По този въпрос сме единни и отговорът ни е много прост – ние се състезаваме за доверието на избирателите и никакви сметки за това с кого ще се управлява след изборите не правим. Ние предлагаме конкретна програма за промени и форма на управление. На европейския вот единствено нашата листа предлага промяна спрямо днешното статукво. Защото дали е Борисов, Първанов и Румен Петков, дали е Лютви Местан, всички те са представени в днешния парламент в определено съотношение. Ако българите искат промяна, те трябва да гласуват за нов политически играч и ние им го предлагаме.
– Но защо, след като съзнавате, че за да постигнете максимално добър резултат на изборите, трябва да се държите радикално негативно към ГЕРБ, вие в името на по-голяма цел протягате ръка за сътрудничество. За какво са ви тогава предсрочни избори, като няма да постигнете максимален резултат?
Българската политика е пълна с кресльовци, които се кълнат, че с никого няма да сътрудничат в следващия парламент, и в резултат на това сътрудничат с всеки, който им предложи постове или пари. “Атака” е само един от типичните примери. Напълно съм сигурен, че други кресливи проекти на терена в момента ще имат същото поведение. Нашето поведение е отговорно, ние не се готвим да излъжем избирателите си. А изборите са нужни на България, не на нас.
– Кой ще води евролистата на Реформаторския блок?
– Рано е за този разговор. Изпълнителният съвет ще предложи листа, а разширеният състав на Гражданския съвет с участието на представители на всички региони ще я утвърди. Това ще се случи най-вероятно през втората половина на февруари.
– Но в основата на разцеплението на РБ все пак стои дамска битка за челото на евролистата…
– Няма разцепление. Блокът никога не се е цепил. Той се учреди без една от партиите, която участваше в предварителните разговори. “Синьо единство” не прие споразумението и не се присъедини. И второ, няма битка. Блокът говори за бъдещето на България, а г-жа Нейнски – за собственото си минало.
– Как приемате думите на Местан, че ДПС ви е възлагало големи надежди, но прегръдката с ГЕРБ ви е делегитимирала като дясна алтернатива?
– Всеки се чуди как да ни затрие, защото сме единственият истински нов играч. Като опитен политик Лютви Местан знае, че когато изрази симпатия към нас, ние можем само да загубим, защото ДПС са партия на мафията. Същият е ефектът, когато ни пришият към Борисов.
Впрочем подобно пришиване на РБ към техните лагери – и на БСП и ДПС, и на ГЕРБ, е много удобно, защото те са целите в кал. Единственото, което могат да направят, е да се опитат да ни придърпат там. Няма да се хванем на тези номера. Нека Местан отговори за прегръдката си с “Атака”, после да говори за чуждата политика.
– Какво е отношението ви към Бареков? Изненада ли ви подкрепата, която той получи от втория син президент Петър Стоянов?
– За нас Бареков е клонинг на днешните управляващи. Зад него стоят същите пари, които стоят зад неестествената коалиция, която днес управлява България. Ние не атакуваме клонингите, а самите автори. Борим се с мафията, не с нейните продукти. А Петър Стоянов не може да ме изненада.
– Вие ме изненадвате. Т.е. очаквали сте предателството?
– Предателство има от съмишленици. От много години нямам такова усещане за президента Стоянов.
– За вас ли работи разцеплението в левицата?
– Не. Днешната БСП и на десет части да се разцепи, никоя от тях няма да е модерна левица. Тази партия представлява милиардери, посткомунистическата олигархия, статуквото в съдебната система и местните мафии. Хората с леви убеждения, които искат модерна социалдемокрация в България, отдавна не гласуват за БСП.
Но е факт, че всички други, с изключение на реформаторската десница, се цепят, дори в ГЕРБ трудно прикриват разломните процеси. Десетки политически проекти са създадени само с цел да се краде, но това става все по-трудно, защото хората обедняват, а това, от което може да се краде, намалява. Те са в жестока битка за оскъдните порции, които им остават. А ние се обединяваме, защото нашата битка е различна. Тя не е за т.нар. порции, а за да се гради в България, да се създават богатства, да влизат инвестиции.
– Защо сте срещу идеята за реиндустриализация на България?
– Ние сме за нови силни инвестиции – и в инфраструктура, и в промишленост, но сегашното управление не прави това. То опрощава дългове на фалирали олигарси и национализира предприятия, които няма никакъв ресурс да модернизира и да направи печеливши. Това е една огромна лъжа, която може да бъде обезпечена с огромни кредити, и след няколко години някой ще трябва да плаща сметката. Този някой ще е всеки български гражданин.
– Как четете социологическите проучвания, според последните подкрепата за вас пада, макар и с малко?
– Не си крия главата в пясъка, когато видя числа. Когато видим спад в проучванията, не ги обявяваме за лъжа. Така работят сериозните политици. Това, което отблъсква българските граждани, са непрекъснатите разговори за ГЕРБ и предположенията кой с кого ще е след избори, които още не знаем кога ще бъдат.
Българите искат да знаят по какъв начин ще дойдат инвестиции в страната, как ще се решат проблемите в правосъдието, докога ще бъде партизирана администрацията, в крайна сметка кога доходите им ще станат по-близки до европейските и ще има нови работни места. Оттук нататък ще отговаряме само на тези въпроси, защото непрекъснатите разговори за Бойко Борисов, сякаш той е център на Вселената, съвсем естествено отнемат от доверието. Хората не искат да слушат кухненски истории.
– Какъв е смисълът управленският мандат на следващото правителство да е година и половина, та то му отнема около година да се ориентира във властта?
Има хора, които и за 4 години не могат да се запознаят с работата си. Това обаче не важи за РБ. Смисълът на краткия мандат е да направи някои неотложни реформи – в правосъдието, МВР, обществените поръчки, медиите, администрацията. Те са постижими и без тях обществото не може да създава богатство. Ние сме готови да влезем в такъв кабинет с летящ старт, да подредим държавата и да върнем властта на българския народ, който може да реши кой да управлява през следващия мандат.
– И вие все още държите да не сте премиер?
– Моята позиция е, че е премиер на подобно правителство трябва да е човек със значителен опит в администрацията, за да може за този кратък период да задвижи държавната машина.
– Имате ли някого предвид?
– Може и да имам. Представял съм си хора, но не съм разговарял с тях. Нека първо се преборим да има избори.
– В интервю за “Преса” Илко Семерджиев каза, че тест за десните е дали ще предложат Иван Костов за президент.
– Може да се обсъждат само хора, които имат желание да заемат някой пост. Несериозно е това предложение, аз го смятам за заяждане, когато няма за какво друго да се хванеш.
Снимка на шест колони- Юристът Радан Кънев е роден през 1975 г. в София. Завършил е столичната Френска гимназия и право в СУ “Св. Климент Охридски”. Съдружник е в адвокатска кантора. Той е сред учредителите на партия Демократи за силна България. От 2009 г. е член на националното ръководство на АСБ. В края на юни м.г. бе избран за лидер на партията, след като оставка от този пост подаде Иван Костов.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Георги Ганев: Членството на България в еврозоната може...
През 2024 г. България ще изпълнява инфлационния критерий, посочи икономистът доц. Георги Ганев Членството...
Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...