Не даваме заем на енергийната мафия

&

Радан Кънев: Добър ден. Благодаря ви за присъствието в този необичаен за наша пресконференция ден. Ще кажа само няколко думи след днешното ни заседание на НР на ДСБ. През последната седмица в среди от БСП и АТАКА и от правителството се насажда манипулацията, че докато българите протестират парламента върши важна работа за намаляване цените на електричеството и за приемане на социални мерки. Нашият отговор на това като сериозна политическа партия, която анализира какво се случва в областта непрекъснато е, че се случва точно обратното. Докато ние протестираме се подготвят поредните мащабни кражби в енергетиката през държавния бюджет. Планираната актуализация на бюджета е необяснима и планираните големи заеми са необясними, освен за голяма, непосредствена кражба в полза на енергийната мафия в България. Като човек, който протестира, като български политик и най-вече като български гражданин, работещ човек, който храни семейството си аз ще кажа моето мнение от първо лице. Аз на енергийната мафия заем няма да давам и това ще бъде моят лозунг довечера на протеста. И за повече подробности от експертна гледна точка давам думата на г-н Иван Иванов и после на г-н Бъчваров.
Иван Иванов: Благодаря ви. Искам да ви запозная с нашата позиция относно изявленията на министър Стойнев през последните дни:
Позиция на ДСБ
Относно: Изявленията на министър Драгомир Стойнев за проблемите в българската енергетика
Начинът, по който правителството Орешарски прехвърля вината за всички проблеми в държавата на предишните управляващи, удивително напомня поведението на Бойко Борисов и неговите упреци към тройната коалиция. Министрите на Орешарски показват убедително, че са добри ученици на управлението на ГЕРБ.
Показателно в това отношение е изявлението на министър Драгомир Стойнев за проблемите в българската енергетика. Той съобщи за огромния дълг на НЕК от 1,9 млрд лв. и съобщи на кого е длъжник дружеството, но не каза кои са причините за натрупаните задължения. А това е преди всичко безумният любим проект на БСП – АЕЦ “Белене” и похарчените за него до момента 1,8 млрд лв., както и рожбата на тройната коалиция Хидровъзел “Цанков камък”, която цена от 216 млн евро нарасна 2,3 пъти и надмина 500 млн евро. Министър Стойнев, който очевидно не познава материята, за която отговаря, в типичен за БСП стил, се опита да внуши страх у хората, заявявайки, че е имало опасност ръководителят на БЕХ да приватизира 44-те язовира и каскади, собственост на НЕК и че от 1 юли т.г. на България се начисляват глоби от ЕК по 9000 лв. дневно. И двете твърдения са лъжливи: язовирите и каскадите на НЕК са в забранителния списък за приватизация, а глоби България ще плаща едва от датата на която Европейският съд се произнесе с решение. Това ще се случи, ако и този министър, след предишните двама, продължи да бави отделянето на преносната мрежа от НЕК
Демократи за силна България настояват:
1. МС да изпълни препоръката на ЕС и СБ и да закрие БЕХ като неефективна и излишна бюрократична структура, която генерира корупция и непрозрачност.
2. Правителството на Орешарски публично да потвърди окончателното прекратяване на проекта “Белене” в съответствие с решението на 41. НС прието след проведения Национален референдум.
3. МИЕ в срок до края на месеца да изпълни изискванията за либерализация на пазара на електроенергия за да избегнем наказателни санкции от ЕК.
Димитър Бъчваров: Благодаря ви. За мен остана много малко да кажа, но все пак ще допълня казаното дотук със следното: след моралният шок и унижението, което това правителство направи с кадровите гафове и породи тези протести, които имат морална основа, сега правителството ще нанесе и финансов шок, като се предвижда необоснован заем за 1 млрд. лв. Това е най-голямата дългова порция, която ще ни се сервира от повече от 10 години насам, защото заема, който беше взет за покриване на задълженията по дълга на Милен Велчев беше всъщност заместване на дълг. Това е най-голямото увеличение на държавен дълг от повече от 10 години. Обосновката е много странна и абсолютно неекспертна от страна на “експертното” правителство. Лично министър – председателя буквално вчера заяви, че очаква по-малко приходи между 1 и 2 млрд. лв. Така не може да говори не експерт, а дори човек с най-елементарен поглед върху публичните финанси. Не може в такъв толеранс да говори и да плаши хората. Освен това не е ясно защо се предвижда такъв спад на приходите, след като на 20.11.2012г. сегашният премиер и г-н Станишев казваха, че бюджета за 2013г. е направен с голям резерв в приходната част. Те виждаха резерв от над 1 млрд. и 100 млн. лв. Дори декларираха, че като дойдат на власт след изборите ще разкрият тези резерви и само на база на тези резерви ще решат всичките си социални програми. Какво в станало, че сега има такъв драматичен обрат, този отговор го дължи министър – председателя и разбира се министъра на финансите, който пък в свое интервю не можа абсолютно нищо да обясни. От това следва, че нещата, които казаха говорещите преди мен са верни, обосновани като опасения, срещу това трябва да се противопоставим, не трябва да допускаме едно правителство, което не се знае в какъв хоризонт и дали утре да подаде оставка, да ни натовари с 1 млрд. допълнително, които ще излязат от нашите джобове.
Радан Кънев: Благодаря. На разположение сме за въпроси.
Въпрос: Как оценявате към днешния ден ситуацията в България и какво очаквате до края на този месец?
Радан Кънев: Ние сме предложили заедно с други политически партии нашите четири стъпки за изход от сегашната политическа криза и смятаме, че те са единствените разумни. Те категорично включват незабавна оставка на кабинета “Орешарски’. Аз ще добавя моето лично мнение и то е, че ако проявява крайно упорство, което е възможно, то БСП ще плати огромна политическа цена и вече дадох този пример къде се намират сходните партии е Унгария и Полша след доста по-дълги и успешни управленски мандати – те търсят четвъртото място на избори, но трудно го постигат.
Въпрос: Как гледате на орязването на субсидиите на непарламентарно представените партии?
Радан Кънев: Ние вече взехме по този въпрос. Това е един нагъл опит да се съхрани статуквото, да се гарантира, че тези над 50% от българите, които не са представени в момента ще си стоят така непредставени още дълго време. Това няма да мине. Дори да го направят, няма да постигнат този ефект.
Въпрос: Наясно ли сте какво стои в банковата система зад всичко това. Може ли да се окажем изненадани?
Димитър Бъчваров: Това, за което говорите би могло да стане, ако се премахне валутния борд, а това може да стане само със закон, защото валутния борд е въведен със закон. Така че едва ли обществото може да бъде изненадано с някаква конспирация в това отношение, както беше примерно 1996 – 97г. Сега това не може да стане по този начин. Деноминацията просто смени мащаба на парите, но не бръкна в джоба на никого. Разбирам, че вашето опасение е да не обеднеем след някакво такова конспиративно действие. А ако въпроса Ви е дали е стабилна банковата система – за сега слава богу, да. Отчетите действително са публични на всички банки и на БНБ. Мисля, че няма опасност за тревога от подобен род. Всъщност тази стабилност се дължи на валутният борд. Оттам произтича изначално. За да се разтърси страната, трябва да се премахне валутния борд. Такова нещо няма да се случи.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...