Нетърсенето на отговорностна това правителство, липсата на конкретни действия за търсене на отговорност на хора от старото правителство за провалите в доверието на Европейския съюз към България води до ефекти

Даниел Митов: Добър ден! Здравейте на всички! След проведеното заседание на Националното ръководство на „Демократи за силна България” искаме да споделим някои неща, които обсъдихме и които смятаме, че са важни. Първо, обсъждаше се най-вече, че напоследък се разкриват и се откриват нови факти около кореспонденцията между бившото българско правителство на Станишев и Европейската комисия. Фактът че са крити писма и че кореспонденцията не е била напълно прозрачна говори за това, че има конкретни отговорници за подобни провали. Този факт ние адресираме конкретно и директно към един човек, който отговаряше в миналото правителство за  координацията на евро фондовете а именно г-жа Меглена Плугчиева. Г-жа Плугчиева носи директна отговорност за това, че между Европейската комисия и България се създава подобно напрежение и това че спрените пари по европейските фондове в момента се обсъждат като подобни скандални данни. За това искаме от министър-председателя Бойко Борисов да оттегли подкрепата си за г-жа Плугчиева като кандидат за вицепрезидент на Европейската банка за възстановяване и развитие. Това е което трябва българският министър председател да извърши като действие. Г-жа Плугчиева е натоварена с конкретна отговорност по въпроса. Факт е че нетърсенето на отговорност от началото на това правителство, липсата на конкретни действия за търсене на отговорност на хора от старото правителство за провалите в доверието на Европейския съюз към България води до ефекти. И в един момент ще се стовари цялата отговорност върху главата на сегашното правителство на ГЕРБ.

Може би нещо с което трябваше да започна, бихме искали да изразим съпричастност със семействата на ранените български войници в Кандахар. И специално на семейството на младши сержант Александров. Надяваме се, че състоянието му ще се подобри.

Асен Агов: Само искам да добавя в качеството си на председател на комисията по европейските въпроси на Демократи за силна България, че ние ще направим пълнен анализ на оползотворяването на фондовете и най-вече на тесните места, които трябва да бъдат отстранени. Ще излезем с конкретни предложения пред колегите от ГЕРБ и се надяваме тези предложения да бъдат разгледани много подробно. Включително по осигуряване на прозрачност на усвояване на фондовете. Включително и това да се извършат необходимите крайно наложителни промени в администрацията, които да отпушат тази крайно задънена улица. Защото България след последното писмо от 8 януари е изправена пред същата заплаха независимо от причините, за които говорихме. За мен е необяснима политическата подкрепа на министър-председателят към отговорната за всичко това вицепремиер в предишното правителство. За да може да се стигне до напредък. Нека да припомним, че една от основните цели на ГЕРБ беше да се отвори пътя, директния път за финансиране на българската икономика, която е в криза чрез финансите от Европейския съюз. Заплахите от ново спиране на финансите вече ще доведе до много сериозни въпроси за това какъв ще бъде изхода и кога ще бъде изхода от кризата. Ето за това са необходими много спешни мерки. Още тази седмица комисията ще се събере и ние ще представим ясен план за това какво би трябвало да се направи, за да се отпушат тези задръствания в канала на комуникация между българското правителство и европейската комисия.

Даниел Митов: Защото за съжаление България в момента търпи удари от две страни по повод усвояването на европейските фондове. От една страна Европейската комисия, която следи много изкъсо нещата и от друга страна бизнеса,  който постепенно започва да губи интерес към европейските пари поради простата причина, че не може да се разчита на това, че когато представят проекти те ще бъдат финансирани. Защото на практика държавата поема задължения след което не ги изпълнява по една или друга причина или поради липса на административен капацитет или поради процедурни проблеми.  В крайна сметка се получават фалити на фирми. Така че бизнеса постепенно също започва да се оттегля. А това е ресурс, който е невероятно, изключително важен в момента за българската икономика.

Асен Агов: Имате ли въпроси?

Г-н Агов казахте, че са необходими спешни промени в администрацията. Кои точно хора трябва да си отидат и какви точно промени трябва да се извършат?

Асен Агов: Искам да подчертая, че в администрацията са извършени много малко промени. Аз не мога да кажа кои точно хора, защото би трябвало министрите да са направили ясен преглед на тесните места в своите администрации. От тази гледна точка това е тяхно задължение. Ние ще приветстваме всяка промяна в администрацията, която ще премахне тези тапи. Във всички случаи това трябва да бъде свързано и с раздаването на справедливост за това кой носи отговорността за загубата на толкова много средства за България от европейските фондове. Такава справедливост все още не е въздадена. Всичко това е свързано в един общ възел и този възел трябва да бъде разсечен, за да може България да върви напред. Не искайте от мен да правя кадрови анализи на всяко едно министерство, но при всички случаи , както и в парламентарната комисия по Европейските въпроси и контрола на фондовете, така и в нашата партийна комисия ние ще направим много точен преглед и ще видим къде са тези тапи. Съответните хора, които не съдействат тези тапи да бъдат премахнати трябва да помислят за своето бъдеще, дали да останат в администрацията или да си търсят друго поприще след като не са си свършили работата.

Даниел Митов: Един от най-ярките примери на това, че промени в администрацията не са извършени е точно въпросния казус с писмото, което така и не е открито, така и не е отговорено на него. Не е реагирано на това което Европейската комисия е поискала и е казала. Това са злоупотреби, в които са участвали и хора от администрацията. Това са схеми, в случай на Министерство на околната среда и водите по времето на Джевдет Чакъров, това са схеми на ДПС за неправомерно усвояване на европейски фондове. Тези неща трябва да бъдат много внимателно одитирани, разследвани отговорните хора и от администрацията и политически отговорните за тези действия трябва да понесат отговорност. Само така ще се възстановява доверие, само така България може да си осигури наистина достъп до този, вече споменахме, жизнено важен ресурс. Администрацията, която действа в момента е почти изцяло старата администрация. Тя винаги ще саботира опити за реформа на сегашното правителство. ГЕРБ трябва да си дадат сметка за това.

Асен Агов: Не от любов към саботажа, а защото искат да съхранят собствения си интерес, който противоречи в случая на обществения интерес. Нещата са като скачени съдове. Ако няма справедливост, бизнеса няма да прави проекти. Ако бизнеса не прави проекти няма да има пари. Разбирате, че всичко влиза в един омагьосан кръг. Този възел, повтарям, трябва да бъде разсечен. Други въпроси?

Ще подкрепите ли новите предложения за промени при министрите?

Асен Агов: Ние казахме вече, че ще ги подкрепим. И двете предложения, както за министъра на външните работи… Впрочем, радвам се, че инцидента в Кандахар е бил с щастлив завършек за министъра на отбраната. Тъй като, може би нямаше ако беше инак. Щяхме да изпаднем в много трудна ситуация. Така че, слава Богу, че нещата са преминали с такъв щастлив изход. Ще подкрепим и министъра на отбраната, тъй като го познаваме много добре и смятаме че той е един от най-големите експерти в реформирането на българските въоръжени сили.

Има един спор по същество от вчера. От ДПС лично Джевдет Чакъров и от БСП твърдят, че такива писма не са крити.

Даниел Митов: Нищо не е публикувано в интернет. Първо, че не се открива никъде, второ, че такива писма не се публикуват в интернет. Има следния факт до момента на оттегляне на старото правителство от власт във МОСВ не е имало процедура за завеждане на кореспонденция на английски език, на чужд език. Те на практика не са имали процедура, по която на си завеждат тази кореспонденция, и начин по който тя да бъде издирена. Проверете в интернет да видите дали ще намерите това писмо. Няма го там. Къде е било публикувано.

Асен Агов: Още въпроси?

Трябва ли бъдещия вицепремиер да бъде натоварен с такива функции, контрол на начин на работа с евро фондовете?

Асен Агов: Има достатъчно контролни органи. Структурата за контрол на фондовете е добре изградена. Въпросът е, че тези фондове в момента не се употребяват. Там е проблемът, че не се усвояват тези фондове. Иначе има одитни служби, има така наречения Национален фонд, който се занимава с това нещо към Министерство на финансите. Въпросът е да има какво да контролираш. В интерес на истината трябва да се каже, че МОСВ е подало десетки преписки до прокуратурата за извършени нарушения при усвояването на фондовете. Прокуратурата просто е задръстена със сигнали от МОСВ. Само от там. А да не говорим от другите министерства. Запушването не е само поради липсата на капацитет и поради предишните нарушения. Запушването е и поради това, че целият този оглед, тази ревизия на фондовете… впрочем тя беше извършена в Комисията по европейски въпроси на парламента, трае твърде дълго. Бедата е там, че времето изтича и трябва наистина много спешно да се работи, за да може да се преодолее това закъснение. Закъснението е натоварено от предишното правителство. Отговорник за това нещо беше вицепремиерът по европейските въпроси г-жа Плугчиева. От там е необяснима политическата подкрепа на премиера и той трябва да я оттегли.

Даниел Митов: Ние настояваме премиера да оттегли подкрепата си за г-жа Плугчиева. И нещо по повод координацията и контрола върху фондовете. От едно известно време се наблюдава факта, че координацията е като че ли сбъркана още в самото си структуриране. Още в самото начало, когато се създаваше това координационно звено към Министерство на финансите. Оказва се, че то не работи добре. Концентрира прекалено много ресурс в себе си. Съществува тезата, че баланса на координацията трябва да се измести. Но това е въпрос, който трябва да се обмисли много подробно и внимателно на експертно ниво.

Как ще коментирате това, че след изказването на г-н Иван Костов, че има слухове в парламента за това, че закона за хазарта ще бъде коригиран и ако това се случи Синята коалиция ще оттегли своята подкрепа?

Асен Агов: Този въпрос не сме го обсъждали днес. Оставаме на изявлението на г-н Костов.

В писмото от 8 януари се говори, че трябва да се вземат мерки до 31 януари. Мислите ли, че е възможно да направим нещо за една седмица?

Даниел Митов: До колкото знам до края на януари месец трябва да излязат резултатите от одита. Надявам се администрацията да си свърши работата и в случая под натиска на политическите фигури. Само това мога да кажа. Има всички шансове да се справят със ситуацията, дано да си изиграят ходовете правилно.

Асен Агов: Отгоре на всичко критиката, която идва от опозицията е абсолютно несъстоятелна, тъй като опозицията в предишното си качество на управляваща носи основната отговорност аз случващото се днес. Моят съвет към опозицията е в случая да мълчи, да сведе очи, тъй като в тази ситуация само тя и единствено тя носи отговорността. Тази отговорност, разбира се, има своите лица и ние споменахме за тези лица.

Може ли да направите оценка на работата на новото ръководство на Министерството на околната среда и водите в тази ситуация?

Асен Агов: Оценка е прекалено претенциозно, но мога да кажа впечатления. Виждам един много амбициозен екип. Аз имам преки впечатления от работата на министъра, от работата на екипа на министъра. Те са редовни докладчици в комисията по Европейските въпроси и контрол на фондовете в парламента и виждам една много голяма енергия. От друга страна виждам също така, че има много голямо напрежение от скъсените срокове, в които трябва да свършат всичко. Трябва да проявим разбиране към това. Няма как в това сгъстено време да решиш всички бели, да намериш изход от всички бели, които са натворени в предишните 8 години в министерство, което е било контролирано първо от НДСВ, а след това от ДПС.

Смятате ли, че дори премиера да оттегли политическата си подкрепа това ще окаже някакво влияние върху крайното решение при положение, че става дума  по скоро за личността кандидатура отколкото за политическа?

Асен Агов: Не може да бъде друга освен политическа. Г-жа Плугчиева е била заместник министър на земеделието в правителството на ДПС и НДСВ, вицепремиер в правителството на Станишев. По политическа от тази кандидатура няма как да сложим в тесните скоби на една личността кандидатура.

Даниел Митов: Първо, кандидатурата на г-жа Плугчиева е политическа, и второ, подкрепата на премиера е политическа. Т.е. тя е винаги политическа подкрепа, като каквато и да твърди, че се е кандидатирала г-жа Плугчиева.

Дали не е някаква фиксация, тъй като подкрепата на премиера няма значение пред Европейската банка за възстановяване и развитие.

Асен Агов: Въпросът е, че има значение в българския политически живот. Това е грешен сигнал. Този сигнал показва, че да давайки подкрепа за г-жа Плугчиева на практика … това не е фиксация, това е много лош сигнал. Ние оправдаваме всичко онова срещу което протестираме вчера. Скриването на писмата и т.н.  Политическото послание е твърде значително за българското общество, защото това на практика означава амнистия, политическа амнистия за политическите неволи навлечени на България.

Даниел Митов: А и не е вярно, че подкрепа от страна на министър –председателя на твоята държава няма значение. Напротив, има. Когато министър-председателя на дадена държава дава референция за теб и те подкрепя и те поддържа в определено твое действие пред подобна институция има значение.

Асен Агов: Ние сме акционери. Българите сме акционери в Световната банка за възстановяване и развитие, т.е. има необходимия брой гласове, които отговарят на броя на акциите. Следователно е съвсем естествено да се чува гласа на българското правителство.

Благодарим Ви!

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Йордан Иванов: За първи път пловдивчани постигат такъв...
Важно е на кого ще връчи третия мандат президентът и какво мнозинство ще се...
Любен Иванов: Голяма част от преписките, свързани с...
"Защо ГЕРБ и ДПС, кръгът около Пеевски, провалиха заседанието на комисията "Нотариуса", точно когато започна...
Атанас Атанасов: В ход е операция “Раделяй и...
Има системни недостатъци в работата на българските институции и на първо място в МВР,...
инж. Грети Стефанова: Искат специалист по хранителни добавки...
"Ако има над 170 млн. отпуснати за техника за справяне с пожарите от ЕС...
Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...