Нено Димов: Станишев уплаши царската партия

ГЕРБ още не е показала, че е част от десницата

Тройната коалиция спокойно може да си направи комисия за досиетата само от представители на бившата Държавна сигурност. Но има риск тя да стане като комисията по енергийно и водно регулиране – над нея само Господ. Дори Георги Константинов да не бъде приет, надявам се СДС да посочи нов кандидат. В случая принципът е по-важен от личностите.

– Г-н Димов, президентът Георги Първанов пусна закона за избор на евродепутати, без да наложи вето над заложения принцип на уседналост, срещу което скочи ДПС. Какъв знак е това за Доган и останалите партии?
– Първанов даде достатъчно време на ДПС, за да може който реши, да се впише в изискването да е живял 3 месеца преди вота в България или в страна от ЕС. До 20 май, когато той иска да е вотът, има време. Щеше да е друго, ако се беше приело предложението ни уседналостта да е от 6 месеца. Сега има възможност да се организира туризъм на лични карти. А колкото до контрола, който трябва да се осъществи от граничните служби те се ръководят от държавата, а тя от ДПС в голямата си част. Все пак мащабът на изборната измама този път няма да е такъв, какъвто сме го виждали досега.
– ДСБ отдавна вини президента, че е защитник на ДПС, че е баща на тройната коалиция, но той не ги защити за важен закон? Така не опроверга ли обвиненията ви?
– Самото ДПС каза, че на този етап няма да сезира Конституционния съд и да иска вето от Първанов, за да не бави изборите. И така отвори вратата на Първанов за този ход. Проблемът е другаде. Вече има тотална нетърпимост към изборния туризъм и ДПС. Не става дума само за гласуването в Турция, а и вътре в страната. Човек може да пусне бюлетина сутринта в Истанбул, следобед в Хасково или по обед в Червен бряг, а привечер в Благоевград. Това е едно и също -фалшифициране на вота и опорочаване на демократичния процес. Гражданите имат чувството, че гласът им не тежи. Трябва да се вземат мерки. На парламентарните избори имаше явен, доказан туризъм и никакви санкции срещу организаторите му. След 17 години демокрация би трябвало да защитаваме демократичния ред, не да го разлагаме.
– Президентът подписа закона, но нарече текстовете “двоен стандарт”, “връщане назад в демократичния процес”. Трябваше ли да прави компромис със съвестта си?
– Съвестта на президента няма да коментирам. Защото такава няма. Сигурно в мотивите си той просто се извинява на ДПС. Все по-очевидна е връзката помежду им президентът ги вкара във властта, без да има нужда от техните гласове. Няма единна практика в света и Европа за уседналостта, но е нормално и близко до ума, че всеки трябва да има право да избира там, където е.
– Надежда Михайлова внесе законопроект, в който иска 6 месеца уседналост за местните избори. Ще я подкрепите ли?
– Как ще се гласува на местните избори зависи от парламента. И той трябва да покаже дали ще допусне отново манипулирането на избори. Ако Народното събрание има инстинкт за самосъхранение, трябва да приеме демократични правила. Принципът на уседналост защитава демокрацията. В противен случай все по-малко хора ще ходят до урните.
– Законът доведе до трус в коалицията заради позицията на НДСВ. Премиерът заговори за предсрочни избори, което обикновено е тема на опозицията. Има ли заплаха за властта и цялостта на тройната коалиция?
– В поведението на управляващите това не е първата странност. Те са доста последователни в проявите на безпътица, която ги мъчи. Премиерътобачезаговори за вот за сплашване. Нито една от партиите в тройната коалиция няма интерес от предсрочни избори. Всъщност БСП и НДСВ нямат интерес, а за ДПС е трудно да се говори, при тях важат други правила. Сплашването на жълтите бързо даде резултат -те промениха бунтарския тон веднага, появиха се червени говорители за имотите на царя и НДСВ се сви обратно там, където му показват, че му е мястото. Така че надали скоро ще видим по-голям трус.
Изборите вероятно ще са на 20 май. Ще сте готови ли дотогава?
– В ДСБ сме готови и вотът да е по-рано. Ние първи представихме кандидатите си. Почти сме подредили листата.
– И кого ще сложите начело?
– Ще е водач този, който събере най-много гласове в партията. Няма да има никаква намеса в решението на хората. Всеки член на ДСБ ще има право да даде предпочитанията си за 3 до 5 имена и първи в листата ще е този, който събере най-много кръстчета пред името си. Ако има кандидати с равен брой гласове -ще изберем събралия най-много чел ни места по райони.
– И за колко места се борите?
– Колкото повече, толкова по-добре, но си даваме сметка за реалността.
На социолозите това им е работата да правят проучвания. Но на парламентарните избори до последно даваха на ДСБ 1-2%, а взехме близо 7%. Ако постигнем същия резултат ще имаме 1 или 2 места.
– Петър Стоянов обяви, че ще спечели изборите – целта била СДС да е първа сила вдясно. С което на практика направи свои опоненти другите десни – ДСБ, ГЕРБ – партии, с които ще бъде партньор в ЕНП.
– За ГЕРБ те трябва първо да станат членове на ЕНП, а аз не съм забелязал те реално по какъвто и да било начин да са показали, че са част от десницата. На мен ми е странно, че лидерът на СДС се кандидатира за евродепутат. Там няма сериозни партийни лидери. Всъщност, сещам се само за председателя на партията на пенсионерите в Италия и за ултранационалиста Жан-Мари льо Пен.
Вдясно конкуренция има, защото сме различни. Със СДС може да имаме сходни идеи за енергийната политика, но се разминаваме драстично за членство на Турция в ЕС. И всеки ще се бори да защити тезите си пред ЕНП.
– Има ли трусове в ДСБ? В Пловдив се очаква масово напускане на партията, новият шеф Спас Гърневски бил “спуснат”, имало фалшификации на вота?
– Като се зададат местни избори винаги има конфликти. Нормално е, предстои издигане на кмет, на съветници… Дали някои хора ще напуснат и ще отидат другаде, зависи доколко са били ангажирани с ДСБ. Преди време казах пред “Труд”, че ДСБ е здравата част от болната десница. ДСБ сме с най-ясна идентичност. Огледайте се и ще видите, че повечето партии, дори управляващите, нямат позиция по доста въпроси. Най-стряскащият пример е със заплашителните изказвания на Путин към България. Нито една държавна институция не защити България. Президентът няма позиция, премиерът мълчи. Когато чужда държава те сочи с пръст и те предупреждава да внимаваш, какво правиш? Не може да не защитиш страната си. Без значение дали въпросната държава ти е съюзник или не. Ако всички имаха ясни позиции, политическият живот щеше да е по-чист. Например нямаше да има коалиция БСП-НДСВ, която бе отричана до последно.
-Десницата поиска вот на недоверие срещу кабинета, но нищо не спечели, напротив. Бяхте набедени, че нямате алтернатива за здравеопазването. Защо ви беше вотът?
– Спечелихме дебати, които дълго бяха отказвани. А надали някой в България се съмнява, че здравеопазването е в тежка криза. Освен министър Гайдарски. Десницата наистина няма обща позиция за алтернативна здравна реформа. Но ДСБ има и тя вече е изпратена на премиера и тройната коалиция. Проблемът в здравеопазването не е в липсата на пари, а в липсата на визия за реформа. Категоричен съм, че не бива да се наливат пари в нереформирана система. В пустинята, колкото и вода да наливаш, оазис няма да стане. Има нарочно организиран хаос, за да се промотират частни фондове и болници на някои управляващи. Опитът им да върнат соцпрактиките е в конфликт с частните им интереси. Това е шизофренично състояние, което може да доведе само до шпагат. А от това ще пострадат пациентите.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...