Нено Димов: Подкрепата на Симеон Сакскобургготски е косвена подкрепа за оставането на БСП във властта

Водеща Лора Крумова: Към “Дуел”. Днес заедно с нашите гости ще спорим по темата: “Единна ли е десницата в подкрепата на Симеон Сакскобургготски за премиер”.
Водещ Николай Дойнов: Технологията на дуела казва, че всеки от събеседниците ни има 3 минути, за да отговори на 3 наши въпроса. Ако спести време при отговорите, то се прибавя към финалното му изказване, което не може да надхвърля 2 минути…
Водеща: Казвам добре дошъл на народния представител от СДС Иван Сотиров. Здравейте.
Водещ: Здравейте и добро утро, г-н Сотиров. Да кажем добър ден и добре дошли на неговия опонент, народния представител от ДСБ г-н Нено Димов. Здравейте, господа. Не знам как при двама представители на сини партии графиката, така, е почервеняла изцяло. Какво стои зад това? Всички десни ли искат Сакскобургготски за премиер? Не знам, може и единство да е това. С “да” 0 процента, “не” 100 процента. Това е само началото на гласуването – вие ще го промените, убедени сме в това. Но да започнем, както обикновено, с един видеоматериал. /следва репортаж/
Водеща: Първият въпрос към г-н Сотиров: Кое прави кандидатурата на доскорошния премиер Сичмеон Сакскобургготски все още възможна?
Иван Сотиров: Значи, аз първо мисля, че тук нещата не би трябвало да се поставят в тази плоскост персонално кой ще бъде министър-председател и предварително да се поставят условия – този може, а този не може.
Водещ: Но се оказва това ябълката на раздора, така или иначе. Иначе досега може би щяхме да видим вече сформирано правителство.
Ив.Сотиров: Аз затова мисля, че основният проблем е, че когато се водят разговори за съставяне на едно дясноцентристко управление, не би трябвало да се поставят персонални въпроси, а принципни и програмни изисквания, за да бъде съставено едно дясноцентристко управление.
Водеща: В името на програмата на следващото правителство и националните приоритети бихте ли приели Симеон Сакскобургготски за втори мандат?
Ив.Сотиров: Аз не съм човекът, от който персонално зависи това, но за мен по-почтеният модел е да има ясно носене на политическа отговорност, партиите да участват с политическите лица в едно дясноцентристко управление, ако то се постигне, и основни да бъдат основните програмни и принципни задачи, които трябва да изпълни това правителство. Другото поне на мен ми звучи несериозно – да се поставят персонални въпроси – този ми харесва или този не ми харесва.
Водеща: Разбирам, но при дясноцентристки вариантЕ тогава вариант е Симеон Сакскобургготски да е втори мандат, не е ли така?
Ив.Сотиров: Не, това не е задължителният вариант, но това е един от възможните варианти, и, пак ви казвам, за мен извеждането на персоналния въпрос е контрапродуктивно.
Водещ: Ще ви върнем след малко към това. Г-н Димов, поправете ме, ако греша, но не е ли основният опонент на ДСБ Българската социалистическа партия? Затова всеки един друг вариант, който не включва управление на БСП, още повече с неин премиер, би следвало да бъде приемлив и за “Демократи за силна България”. Очевидно не е. Защо?
Нено Димов: Ние казахме много ясно две неща по време на цялата кампания – първото нещо, че ние няма да подкрепим по какъвто и да е било начин правителство на Българската социалистическа партия – сега го разширихме: правителство с участие на Българската социалистическа партия – и че ние няма да приемем втори мандат на Симеон Сакскобургготски. За нас тези две неща са много тясно свързани, защото през изминалите 4 години Симеон Сакскобургготски доказа, че, макар и спечелил доверието на гражданите, той вкара БСП във властта без избори. Тоест, подкрепата на Симеон Сакскобургготски е косвена подкрепа за връщането на БСП или по-скоро за оставането на БСП във властта. Така че ние не може по никакъв начин персонално да подкрепим досегашния министър-председател за втори мандат.
Водещ: Тоест, няма ли никаква възможност, при която премиер е досегашният премиер, БСП по никакъв начин не участва в изпълнителната власт, а разпределението й става с помощта на десни партии?
Н.Димов: Значи г-н Сакскобургготски дойде през 2001 г., заявявайки, че той ще бъде алтернатива на БСП. Той не направи това. Той на практика подведе българския избирател и не смятам, че заслужава втори път доверие. Когато човек веднъж подведе, просто не заслужава втори път доверие. Затова ние не гласуваме доверие на Симеон Сакскобургготски за втори мандат.
Водещ: Една минута и ще се върнем към това.
Водеща: Но вие сте на мнение, че за да се предотврати ляво управление и да се доведе страната до дясноцентристко управление, сте готови на преговори с НДСВ – така ли е?
Ив.Сотиров: Това е задължително, иначе е абсурдно да се смята, че може да има дясноцентристко управление без НДСВ. Това е… самото сумиране на депутатите в парламента показва, че това е задължителното условие, за да има дясноцентристко управление. Второто, което е, моето виждане лично е, че в България винаги БСП под една или друга форма участва във властта. Проблемът с участието на представители на БСП в управлението – става въпрос за хора, които исторически са свързани с БСП – беше проблем и на предишното правителство преди това на НДСВ. И тогава имаше, може би по-малко, но и тогава имаше кадри на БСП в правителството.
Водещ: Добре…
И.Сотиров: Г-н Димов, ако може само една реплика. . .
Водещ: Оттам да започнем.
И.Сотиров: Да, оттам да започнем. Първо, не е вярно, че е имало кадри, защото ако в правителството на Сакскобургготски участваха висши политически функционери на БСП – Паскалев, Калчев, г-жа Плугчиева, заместник-министри и други, така че това са хора от ВС на БСП, това са хора от политическия елит на БСП. Така че мисля, че не може господин Сотиров да ми посочи случай, в който в правителството на Иван Костов да е участвал висш функционер от политическия кабинет или Висшия съвет по-точно се наричаше… на БСП. Така че това са малко, така, кьорфишеци, да го кажем на…
Водещ: Той ще може да ви отговори.
И.Сотиров: Разбира се, надявам се да ми отговори. Що се отнася до това, аз отново се връщам – Симеон Сакскобургготски и НДСВ за нас са две различни неща.
Водещ: Изпреварихте въпроса ми. Споменахте преди малко, че е неприемлива фигурата на Сакскобургготски, но НДСВ като политическа партия приемлива ли е?
И.Сотиров: Ние много ясно казахме – не сме съгласни да има втори мандат на Симеон Сакскобургготски, т. е. НДСВ е нещо различно. Партията НДСВ има петдесетина депутати в Народното събрание и с тях могат да бъдат водени преговори. С партията НДСВ могат да бъдат водени преговори. Нещо повече, близо два месеца преди датата на изборите ние усещахме, че ще се стигне до тази кризисна ситуация, и лансирахме идеята, че може да се състави експертно правителство, разбира се, подкрепено от десните сили – дясноцентристко експертно правителство. И тази идея е лансирана наистина два месеца преди датата на изборите от ДСБ. Тоест, тя беше очевидно, че няма как да стане без подкрепа и от страна на НДСВ… подобно нещо. Но в това правителство категорично не могат да участват политици и лидери на партии.
Водещ: Разбирам.
Водеща: Но все пак да започнем отзад напред. Не е ли НДСВ партия обединена около лидера си, създадена около един лидер, а именно Симеон Сакскобургготски?
Н.Димов: Вижте, в България повечето партии с изключение на две-три са такива – става въпрос за основните политически партии – но така или иначе това, което е за мен проблем на нашето общество, че се оказа, че българите гласуват в по-голяма степен за лидерски тип партии, и това е проблем, който се надявам с времето да се реши. А по отношение на присъствието на функционери, бивши комунистически функционери в едно или друго правителство, аз не мисля, че тук въпросът трябва да се мери – той е принципен и с това какво е количеството на тези функционери и кой какво ниво е заемал в БСП… въпросът е, че те не би трябвало участват в дясноцентристки правителства.
Водещ: По-скоро би следвало да отговорите на това, което каза г-н Димов за участието на такива функционери в кабинета на Иван Костов – нещо, което споменахте и вие преди малко.
И.Сотиров: Вижте, според мен, въпросът е принципен.
Водещ: Принципен… какво значи принципен?
И.Сотиров: Не можем да сметнем, че едните били по-висши партийни функционери в БСП, а другите били по-нисши функционери, или че при едното правителство били с няколко процента повече, при другото…
Водещ: Кои са били в кабинета Костов?
И.Сотиров: Ами дори вицепремиерът Петър Жотев е достатъчен. Аз не искам да изброявам, повечето от тези хора са ми били колеги в рамките на политическа сила, но пак ви казвам, въпросът не е персонален или личен, той е принципен въпрос и практиката в България показва, че най-големият грабеж и най-големите провали са се получавали тогава, когато е имало т. нар. консенсусни правителства, програмни, експертни. Аз знам склонността на г-н Костов да лансира такива варианти, той е участвал в такъв тип правителство, но те са за мен политически безотговорни, опасни.
Водещ: Да спрем дотук. Ще се върнем след малко. Г-н Димов…
Н. Димов: Най-големият грабеж беше по времето на Беров и мисля, че значително по-голям грабеж имаше сега, по времето, когато управляваше г-н Сакскобургготски. Само проблемът с магистрала “Тракия” или имотите на Сакскобургготски са достатъчно сериозни теми, за да оборят тезата на моят събеседник. Да не говорим, че като става дума за принципи и за принципи, все се чудя защо СДС направи коалиция с дълбоките принципи – с левия Яне Янев или с левия Любен Дилов-син. Но както и да е, няма да се връщаме към минали неща. Искахте да ми зададете въпрос?
Водещ: Ставаше въпрос за личността на Симеон Сакскобургготски. Продължаваме темата оттам. В каква конфигурация тогава НДСВ е приемлив като партньор?
Н. Димов: Аз ви казах, при положение, че се състави експертно правителство – с експертен министър-председател и с експертни министри…
Водещ: Нека да обясним на хората, които вероятно не се занимават дълбоко с политика – какво значи да имаме един експертен министър-председател? Да опишем фигурата на един експерт премиер.
Н. Димов: Приемете, че г-н Попов, министър-председателят Попов, беше експертен министър-председател. Тогава имаше ясно политически профил, кой застава зад правителството на г-н Попов. Тогава беше подписано едно споразумение. Подобно нещо, само че подписано не от всички политически парти, а от дясно и дясноцентристките политически партии с министър-председател, който е, казвам – тип правителство “Попов” – може да участва, това означава… в този тип правителство кой по-скоро не може да участва.
Водещ: Тогава, къде да търсим…
Н. Димов: Не могат да участват народни представители, не могат да участват лидери на политически партии, защото очевидно това са политици.
Водещ: Тогава къде да търсим тази консенсусна фигура на премиера експерт при такова положение?
Н. Димов: Ние много изпреварихме във времето, защото на първо място по конституция БСП е тази, която трябва да състави правителство. Водещ: Разбира се. Н. Димов: Ние в момента трябва да попречим да се състави това правителство на левите парии. Когато решим тази задача, можем да тръгнем да решаваме следващата задача.
Водеща: Имам един въпрос и към двама ви, преди това спираме часовниците и поглеждаме към графиката. Виждаме разделения в мненията, както са разделени може би и мненията помежду ви – между двамата наши събеседници. Всички десни ли искат Сакскобургготски за премиер? Петдесет и три процента казват “да” срещу 47 процента, които казват, че не го искат. Виждаме разлика в мненията ви. Вие категорично заявявате, че Сакскобургготски е неприемливият вариант. Вие избягвате да говорите за персонален избор. Тоест, не отхвърляте Сакскобургготски, но за момента не желаете да казвате твърдо, че го подкрепяте. При това положение, виждайки тази разлика вдясно, можем ли да говорим за криза в дясното?
Н. Димов: Защо да говорим за криза в дясното, при положение, че в момента е ясно има три политически партии, които се представиха според възможностите си на изборите. Само че има нещо, което трябва да се случи, преди да говорим за криза вдясно, и това е дали има управление и дали ще има опозиция това управление.
Водеща: Как се прави дясноцентристко правителство, при положение, че в дясно има толкова много разногласия за това кой да бъде… как да бъде подкрепен НДСВ?
Н. Димов: Значи, първо, ако вдясно има истинско желание да няма лявоцентристко управление, ние ще намерим общият език.
Водещ: Тоест, чрез компромис.
Н. Димов: Само, че… за да няма лявоцентристко управление, се минава и през това Симеон Сакскобургготски да не бъде министър-председател. И аз тук съм изненадан, че другите две политически партии, които претендират за дясно пространство, не желаят категорично да заявят биха ли подкрепили или не биха подкрепили Симеон Сакскобургготски за министър-председател.
Водеща: Разбирате ли изненадата на г-н Нено Димов?
Ив. Сотиров: Дотолкова, доколкото Симеон Сакскобургготски вкара БСП във властта и всъщност лявоцентристкото управление минава през неговото министър-председателско място.
Водеща: Разбирате ли тази изненада, на десните?
Ив. Сотиров:
Не, за мен не е изненада. Аз този въпрос съм го поставял многократно. Примерно, да се дава пример с правителството на Димитър Попов, което беше по същество първото, и надявам се, последното коалиционно правителство между БСП и десницата, защото това беше формата Димитър Попов – то не случайно беше наричано “второто Луканово правителство”, в което участваха експерти, излъчени от СДС и излъчени от БСП – за мен такъв вариант е аморален и той е опасен. В крайна сметка, ако ние сме хора демократи и уважаваме вота на избирателите, от дясноцентристките формации НДСВ получи най-много гласове и това трябва да се отчита. Аз не казвам, че непременно трябва да се приема фигурата на Симеон Сакскобургготски, но няма аргументи това да бъде извеждано като проблем номер едно. Цената БСП да бъде в опозиция и да се приключи веднъж завинаги… защото за мен БСП, ако не успее да реализира управленски мандат, ще бъде подложена на много тежък удар. И оттам нататък всякакви други условия и тропане с крак – няма да бъде този, няма да бъде онзи – са несериозни, безотговорни и рискуваме действително да да дадем шанс на социалистическата партия с някои други партньори да състави правителство.
Водещ: Тоест, с цената да избегнете лявоцентристко управление сте готови да сключите споразумение за дясноцентристко правителство с участието на Симеон Сакскобурготтски като премиер – нещо, което вече излезе като глас от СДС?
Ив. Сотиров:Сега, няма такава позиция окончателна на СДС…
Водеща: Няма официална, да.
Ив. Сотиров: …казах ви какъв е приоритетът – СДС ще поставя принципни и програмни условия. Нещата не бива да се персонализират. Но моето лично мнение е, че, ако трябва и тази цена да се плати, за да не бъде допуснато съставяна на правителство с участие на БСП, тя трябва да се плати. Това е нашият ангажимент към избирателите и всички, които гласуваха вдясно от центъра,
гласуваха за това.
Водещ: Последни думи, г-н Димов.
Н. Димов: Първо, под последните думи, първо, ще кажа, че е странно да се твърди, че НДСВ е дясна партия. За мен НДСВ е център и по-скоро ляв център, отколкото десен. Но това в случая наистина няма значение. Спирането на БСП е важно, защото това, което тя предложи като принципи и програмни документи, би било страшно за страната, би било страшно за икономическото развитие на страната. Само че има цена, която може да се плати, и има цена, която не може да се плати. Не може да се плати цена зад гърба на десните партии и БСП отново да управлява чрез Симеон Сакскобургготски. Това е нашата категорична позиция и в края на краищата ние това сме го отстоявали по време на цялата предизборна кампания, отстоявали сме го година преди това и не можем да не бъдем последователни, защото “Демократи за силна България” са показали, че са последователни.
Водещ: Господа, благодарим, разбрахме тезите ви. Тогава по-добрият вариант е да изчакаме, да видим дали изобщо ще се стигне до такава конфигурация, в която да могат да се намесят по-осезаемо и десните сили.
Водеща: Доколкото разбираме, след 10 юли ще стане ясно това. Благодарим ви. Искате да кажете нещо на финала, буквално една дума.

Ив. Сотиров: Да, защото все пак много се спекулира с ляво и дясно – г-н Нихризов е председател на Социалдемократическа партия във вашите листи – така че недейте да поставяте въпросите по този начин.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...