Нено Димов: Номинирахме за изгонване Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган. Който иска да гласува за това изгонване може се обади на 0 900 55 200

– При нас в студиото е Нено Димов, който е член на Националното ръководство на Демократи за силна България. Добро утро!
– Добро утро!
– Един от основните акценти на завършилото събрание на вашата партия през почивните дни…Всъщност как се наричаше този форум, който се проведе в събота и неделя?
– Това беше Първото Национално събрание на Демократи за силна България.
– И то беше посветено на предстоящите избори?
– Да.
– Според вас може ли да се мисли в този посока, че Демократи за силна България ще спечелят пълно мнозинство в следващия Парламент?
– Ние много ясно поставихме нашите цели и аз ще ги кажа: Първата цел която поставихме: Демократи за силна България да бъдат най-голяма политическа сила в дясно от центъра. Това е много ясна цел. Това означава да имаме най-голяма парламентарна група. Втората цел беше да имаме достатъчно голяма група, така че ако българските граждани поискат дясно управление ние да можем да сформираме такова дясно управление.
– Сами с вашата парламентарна група?
– Ние не сме казали сами, казахме с нашата, т.е. без нашата парламентарна група това да не може да стане.
– Т.е. допускате ако управлявате, това да се случи с коалиционни партньори?
– Нека да минат изборите и тогава ще говорим. Нека не изпреварваме събитията.
– Коя партия вие смятате, че може да стане коалиционен партньор на Демократи за силна България? Коя партия определяте близка като идеология до себе си?
– Аз ще кажа обратното. Коя партия смятаме, че не може да бъде коалиционен партньор. Ние много ясно заявихме, че наш основен противник е БСП. Казахме и защо. Една от основните причини е, че в откровения на говорители на тази партия се прокрадват неща, които са много тревожни, да не кажа страшни за България. Идеята валутният борд да бъде премахнат 2007 година е нещо, което е предпоставка за връщане към онзи период на фалит на банки и пирамиди в страната…
– Макар че той, авторът на новината, се отказа от нея…
– …Ами това е едно нестабилно поведение, което не може да вдъхва доверие. Самият факт, че се говори за минимални и максимални цени, регулирани от държвата е груба намеса на държавата в пазарната икономика. Това е страшно.
– Кои са другите опоненти?
– Ние казахме също така, че сме били и продължаваме да бъдем категорична опозиция на правителството на Симеон Сакскобургготски и на Ахмед Доган. Това е правителство, което спря развитето на страната, което спря нашия устрем напред. Така че ние не можем да не бъдем опозиция. Всъщност, ако ми позволите тук да направя една връзка от предаване от друга телевизия. На практика ние номинирахме трима за изгонване. Номинирахме за изгонване Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган и който иска да гласува за това изгонване абонатите на БТК могат да се обадят на 0 900 55 200.
– Това е реклама на вашия импулсен телефон.
– Това е реклама на този телефон.
– Понеже наистина колегите с доста смях приеха въвеждането на този импулсен телефон, ние, така да се каже, ви дадохме възможност да си кажете цифрите на този импулсен телефон за да ви покажем едно обективно отношение. Кажете сега, след като номинирахте трима за изгонване, какво е отношението ви към СДС и към ССД? Около тях се сформираха две десни коалиции.
– Тези две десни коалиции около г-н Софиянски и около г-жа Надежда Михайлова всъщност се сформираха за да бранят икономически интереси. Едната около Общинска банка другата около Софийски имоти. Това е нещо, което много ясно показа защо ние не можехме да останем в дясното пространство при тези партии, които на практика изтичат от дясното в “жълтото блато”, което е някъде в центъра.
– Вие срещу тези две партии ли сте, или бихте ги подкрепили в един момент?
– Ние спасяваме десницата в момента в България. Ние предлагаме дясна алтернатива, за да не се получи онова, което стана на последните местни избори в София – хората, които са дясно ориентирани да се чудят за кое лошо нещо да гласуват. Така че ние предлагаме алтернатива. Нещо повече: ние поставихме още преди 9 месеца, когато учредихме… да ние кажа преди 1 година, когато започна инициативата за създаване на Демократи за силна България една много висока цел – за силна България в обединена Европа. Тогава някъде вие ме попитахте в едно предаване “Как?”. Вчера беше даден отговорът с програмата, която написахме, която е първият документ в десницата. Първият сериозен политически документ на този етап, който показва как може да стане силна България, единственият. И аз очаквам той да бъде мощно преписван от другите десни.
– И като средства как? Вие ще управлявате ли в коалиция СДС и ССД?
– Ние говорим за принципи, а не хора. Вие искате да видите с кого ще го правим. Ние казваме как ще го правим. Който е съгласен с нашите принципи и с посоката, в която искаме да вървим, то го има още в учредителната ни декларация и е казано ясно, ние ще бъдем заедно с партии и политически субекти, с които имаме общи политически цели и общи противници.
– Ако имате общи политически цели със СДС и ССД ще управлявате ли заедно с тях? Понеже това, което очертахте, само те могат да ви бъдат коалиционни партньори, ако не се откажете от тях за да управлявате въобще?
– Наши коалиционни партньори могат да ни бъдат политически партии, които са в Народното събрание. Нека да минат изборите и аз предполагам, че във вечерта на изборите или на следващия ден след това ще можем да кажем кои партии са в Народното събрание и с кои потенциално можем да говорим.
Т.е. вие сте срещу всички само преди изборите?
– Ние не сме срещу всичи. Ние сме “За”! За определена програма, която искаме да предложим и предлагаме на всички граждани. Програма, която иска силна Бълграия. И аз ще кажа две съвсем конкретни цифри. Не може да има силна България само с бедни граждани. За последните 4 години правителството на Симеон Сакскобургготски реално е увеличило доходите с 2.7 %. По време на нашето правителство от 1997-2001 – доходите бяха увеличени с 2.7 пъти…
– Това е вашето съревнование, предишните с настоящите управляващи. Но…
– .. Още една цифра. Не може да има силна България при тази вихреща се престъпност. Близо 60 генсгстерски убийства за 4 години срещу нито едно в сраната преди това.
– Въпросът беше дали сте казали, че ще бъдете срещу всички тези политически сили. И ако и след изборите сте срещу тях няма да има с кого да управлявате.
– Вие повтаряте, че сме срещу тях, но ние никога не сме казвали, че сме срещу тях. Посочете един ред в изказванията на Националното събрание в което казваме, че сме срещу някого. Ние казваме, че сме “За”. За силна България с програмата, която ние предлагаме.
– Може ли да кажем тогава и че сте за БСП. Ето вие бяхте готови да направите експертен кабинет.
– Ние не сме били готови да направим експертен кабинет. Ние искахме да махнем едно управление, което е вредно за страната. Но тъй като моментът е критичен за България, т.е. предстои ни подписване на договор, ние искахме правитевство различно от това на БСП, каквото би назначил Георги Първанов, а парламентарно излъчено правителство да подпише този договор. Когато говорите за БСП, аз ви казах много ясно, не може да правим по никакъв начин коалиция с партия, която иска да регулира цените в страната. Защото това не е ляво, това е ултра-ляво. Това е комунистически…
– Ами този експертен кабинет, който щяхте да направите в това Народно събрание, не беше ли точно…
– Този експертен кабинет щеше да има мандат от 3 месеца с много ясно поставени граници. Един такъв кабинет не може да прави такива неща, като изпълняване на политическо решение за ограничаване на цените. Или ограничаване на конкуренцията.
– Т.е. това беше вашето условие за колаборация с БСП?
– Ние не стигнахме да там, защото СДС помогна на Новото време да не се стигне до там и да се води такъв разговор. Що се отнася до БСП, аз ви казах. Вредно е тази партия да идва на власт в момента със заявките, които прави. Вредно е, защото за последните 15 години тя 2 пъти катастрофира държавата. И сега се готви да катастрофира трети път държавата.
– Ето, сега вие казвате една партия, стрещу която сте? НДСВ и ДПС и остана като възможност само…
– Ние казахме, че ще направим всичко възможно БСП да не управлява след изборите, защото това ще е вредно за страната. От другата страна казваме какво смятаме, че е хубаво за България. Който иска да подкрепи тази програма – да подкрепи нас.
– Един въпрос. Хубаво ли е Надежда Михайлова да бъде премиер?
– Аз мисля, че софиянци отговориха на този въпрос. Те не я приеха за кмет, какво да говорим за премиер.
– Коя е вашата номинация за министър-председател? Това е нещо нормално, хората би трябвало да знаят за коя личност гласуват.
– Всяко нещо с времето си. Преди 6 месеца вие ме питахте едно нещо, което изпреварваше събитията, аз ви давам отговора сега. След 3 месеца ще ви дам отговор на въпроса, който ми задавате днес.
– Иван Костов няма да бъде вашата номинация за министър-председател, това би било една политическа сензация, ако дадете такъв отговор на въпроса.
– Ние много сериозно обмисляме всяка своя стъпка. И ангажиментите, които поемаме ги поемаме сериозно. И смятаме да ги изпълняваме. Затова сега не мога да поема ангажимент, защото зависи от много обстоятелства и най-вече от гражданите, които ще гласуват на изборите. Как мога сега аз да ви дам прогноза при условие, че никой не се наема да прави прогнози за след три месеца.
– Въпросът беше с кои политически партии вие може да управлявате заедно. Защото, ако хората гласуват за една партия, те може би трябва да знаят, че тя ще бъде в управлението. Може би е важно една партия да бъде в управлението, за да докаже там своите политически визии, своята палитическа платформа.
– Преди хората да пуснат една партия и дадат доверието си на една партия трябва да знаят какво да очакват от тази партия, когато е в управление. Ние казваме какво ще направим, когато сме в управление. Показваме и как се клатушкат другите, защото на практика случаят с БСП и НДСВ е явно незнание какво ще се прави в управлението.
– Завършваме разговора така. Благодаря ви!

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...