Нено Димов: Ние искаме да се явим самостоятелно на избори. Нека избирателят да реши на кого да вярва

Разговаря Драгомир ЦЕНОВ
– Утвърждават ли се структурите на ДСБ по места след учредяването на партията и заздрави ли се ядрото на организацията след разцепването на дясното пространство през есента? – На практика от учредяването досега ръководството на Демократи за силна България свърши доста работа. 187 общини обиколихме, от регистрацията пък започна набирането на членове и симпатизанти, но успоредно с това ние започнахме подготовката за парламентарните избори.
В какво се състои тя? – Една кампания има три етапа – подготовка, предкампания и кампания. Ние сме в етап на подготовка. Предполагам, че този етап ще свърши някъде през септември месец, след което ще започне етапът на предкампанията, а след Нова година, през март и април, започва същинската кампания. Това вече зависи от управляващите, кога ще насрочат изборите.
– Как ще коментирате ширещото се напоследък твърдение, че ДСБ и БСП са обединени в атака към кметовете издигнати от СДС. – Аз не виждам атака срещу сините кметове от страна на Демократи за силна България. Има един единствен сигнал, който народен представител е получил в Пловдив. Този депутат е Иван Костов и в качеството си на такъв той е длъжен да сезира съответните органи, независимо срещу кого е този сигнал. Дали това ще бъде кмет, избран с една или друга бюлетина, това няма значение. Обединение между ДСБ и БСП пък не може на какъвто и да е принцип, защото посочихме БСП като наш основен противник. Нещо повече, в момента социалистическата партия има силни позиции във властта и ние се борим това да не се повтори след изборите през 2005 г.
– Чух и друго твърдение, че Иван Костов работи за това БСП да дойде на власт, тъй като само така неговата партия би съществувала, в качеството си на силна опозиция. При едно дясноцентристко правителство, обаче, организацията на експремиера ще се обезличи, имайки предвид неговото нежелание за коалиция с други десни партии. – БСП вече е на власт и ясно се видя, че няма дясна опозиция. Всъщност дясна опозиция се появи, когато се направи ДСБ. Групата народни представители показаха, че могат да бъдат и са дясна опозиция. До 2001 г. изборите и до 2002 г. Националният съвет на Съюза на демократичните сили и проведената във ВИАС среща на инициативния съвет за сформиране на новата партия са доказателство, че до тогава на практика нямаше дясна опозиция, въпреки че БСП беше на власт с министри, със зам.-министри, с президент. Ако някой ми каже, че те не са на власт в момента, такъв политик просто бяга от реалността и няма бъдеще.
– Иван Костов дефинира същността на демократичния преход, обяви и неговия край. Оттук нататък, кое е новото, коя е политическата идея, която ДСБ ще изведе в политическото пространство, за да й повярва електоратът. Като че ли някак нелепо стоят в устата на политици от ДСБ извинения с “Държавна сигурност” и агентурата на комунистическия апарат. – За съжаление, извинението с “Държавна сигурност”, колкото и да е странно, е и истинно. Но това не е най-важното в момента. Има нещо много по-важно. След края на прехода животът не спира, а продължава. Ние имаме нужда от нови хоризонти, от нови перспективи, като всяка друга държава. Затова ние излязохме с лозунга “За силна България в обединена Европа”, защото страната може да влезе в ЕС, но да си остане слаба. Ние не искаме слаба България, имаме слаби институции и слабо общество. Какво значи силни институции – всеки човек да се чувства сигурен в реалния си живот. А какво имаме в момента – организирана престъпност, корупция и т.н. Ние не искаме голяма администрация, както е в момента, която яде бюджета на хората. Ние искаме скромна администрация, която си върши работата, не искаме голям държавен бюджет, а семеен такъв. Когато говорим за отворено общество, визираме етническия модел. Не може една група хора, живеещи в България, да бъдат в политическо гето и да бъдат експлоатирани от някаква етническа формация, която да капитализира отвратителната история с тяхното преименуване по време на Възродителния процес, но за съжаление това се случва, вече 15 години. Ние искаме още България да бъде център на Балканите, да заеме своето нормално геополитическо положение. В момента са спрели инфраструктурните проекти за магистралите, ние губим пари, затова, че правителството не реализира тези проекти. Договореностите с ЕС на практика ще нарушат енергийното развитие на страната. За съжаление и до ден днешен правителството ни държи на тъмно по отношение на това, какво е прието.
– ДСБ не изведоха ли в политическото пространство тезата за необходимостта от умерен национализъм, водени от целта да се защитават задължително интересите на страната? В случая, относно преговорите за влизането ни в ЕС. – Аз категорично възразявам срещу думата национализъм и я замествам с думата патриотизъм. Националистите имат претенции към съседите си, а ние нямаме такива, освен да живеем в мир с тях. Но ние имаме претенции към това, че България има интереси в рамките на ЕС. Един пример, в ЕС има аграрна политика, всяка държава членка защитава своя интерес. Който защитава по-добре, печели по-голяма квота и съответно продава повече селскостопанска продукция.
– Последен въпрос, ще приемете ли покана от страна на СДС за провеждане на конференция през есента, с цел обединение на дясното пространство преди парламентарните избори? – Ние много ясно казахме за какво обединение можем да говорим. Ние искаме да отидем на избори самостоятелно и там българските граждани когото приемат, чиито идеи приемат. В края на краищата как ще се явим на избори, аз не мога от сега да кажа, тъй като има една година. Въпросът за коалициите е въпрос след избори, а не преди. Тезата за мен десните партии да се обединят, за да спрат БСП, не е теза, а антитеза. Ние можем да се обединим, за да предложим по-добър проект за управление на страната от сега действащия. В момента обаче, ДСБ е тази партия, която предлага някакъв проект, това е за силна България в обединена Европа. Хората не ги интересува коалирането, хората ги интересуват перспективите. Затова ние работим именно за тези перспективи пред нас и не се страхуваме да се явим сами на изборите.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...