Нено Димов: На масата да седнат нови лидери

– И лидерът на СДС Петър Стоянов подаде оставка. Ден след тази на ръководството на ДСБ. Закъсняха ли сините, г-н Димов?
– Оставката му е нормален и очакван акт. Прави го с ден по-късно от нас, но не означава, че не е навреме.
– Сините обаче предлагат разговори за създаване на единен политически субект с ДСБ и ССД, но под името СДС?
– Не могат да се поставят никакви условия. Не трябва да има обремененост. Как ще изглежда такъв субект, е въпрос на бъдеще. И нека оставим тези, които ще го направят, да имат пълната свобода за това. И СДС, и ДСБ ще имат нови ръководства в близките месеци. Те са тези, които ще имат мандата на партията си да проведат политиката.
Ние трябва да се махнем от пътя и да се отдръпнем от сцената. Вече сме в миналото. Условията трябва да поставят тези, които ще правят бъдещето.
– Парадоксално е, че вие, които напуснахте СДС, и направихте други партии, сега искате да се обединявате. Допускате ли, че Костов и Стоянов ще седнат на една маса?
– В политиката няма приятели. Днес ние направихме стъпката встрани. Предполагам, че Костов няма да седне на масата за преговори. Друг трябва да е лидерът, който да го направи.
– Т.е. условие за евентуалното сливане е да няма взаимно неприемливи политически фигури?
– Бих допълнил: и политика. Най-труден ще бъде отговорът за отношението към НДСВ и най-вече към ГЕРБ. Ние не правим театър, а крачка встрани, даваме път на бъдещето. Защото сме натоварени с минало. Пътят напред минава през оставката ни. И дебатът в ДСБ е как да извървим пътя, че да не оставим впечатление за абдикация. А ние не абдикираме. Защото у нас има десница, която няма политическо представителство.
– Но слизате от партийния Олимп чак след загуба на четвърти избори!
– За евровота и СДС, и ние взехме решение да се явим поотделно, за да покажем какво можем сами. Сега усразчитаме, че загубата на президентските избори не е била, защото някой от десните не си е свършил работата, а защото избирателят не приема сегашното състояние на десницата. Тези избори го показаха персонално и решението ни не можеше да е друго.
– Не си ли играхте дълго с десните избиратели, докато се тествахте?
– Това беше катарзисът, през който се минава, за да завърши преходът на десницата. Преходът в България завърши, но за дясното, уви – не! Десницата изнесе страната на гърба си. От калта, в която я остави БСП преди 10 години, сложи я на пътя за НАТО и ЕС, паднаха визите.
– Не живеете ли още със стари лаври, а хората чакат друго от вас?
– От дистанцията на годините може да се види, че работата, която се свърши по време на управлението на десницата с премиер Иван Костов, с президент Петър Стоянов и с външен министър Надежда Михайлова, беше огромна. За съжаление десницата не можа да мине отвъд прехода.
ДСБ направиха успешния опит да дефинират следващата цел – за силна България в обединена Европа. Ние хвърлихме моста към бъдещето. Но хората в ръководството не можахме да минем по този мост. И зад себе си да поведем останалата десница. Трябват други хора, които да го направят.
– ДСБ ще има ли нов председател?
– Дошъл е моментът, в който трябва да покажем дали това е партията на Иван Костов, или сме демократи за силна България. Ако няма ново лидерство, значи сме партията на Костов.
– Как оценявате участието на ДСБ в кризата на десницата?
– Макар и с желанието да направим добро, доведохме до кризата. И ние сме водачите към кризата. Това важи за всички лидери в десницата.
Очевидно е, че не знаем пътя за навън. Ако го знаехме, нямаше да сме тук.
– ГЕРБ ли е новото дясно?
– Нито Бойко Борисов, нито ГЕРБ са новото дясно. Той не е направил нищо дясно като главен секретар на МВР, а и като кмет на София. До момента не е решил нито един реален проблем. Избирателите още не са го припознали като десен. Но има нужда от нова десница. Ще се изразя образно – старата трябва да бъде изпепелена, за да изплува фениксът на новата. Борисов може да се превърне, но сега не е! Той е поредната Сакскобургготска вълна, но с много по-малък талаз.
– Кога десните ще започнете да говорите разбираемо? Костов отчете, че произвеждате висока политика, но на висок политически речник.
– Математик съм и ще направя самоирония. Ние се държим като професори по математика – прецизни, изключително точни. Но същевременно скучни, дори досадни. Политиката обаче се състои от много елементи. В България се набляга на шоу. То обаче липсва при тези, които правят и политика. Трябва да се намери симбиозата между тези неща. Не можеш да продадеш добър продукт без реклама. А реално нас ни разбираше само един елит. Политика обаче не се прави само за елита, а за всички.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...