Нено Димов: Ако Костов беше спечелил втори мандат, средната заплата днес щеше да е 450 лева

Господин Димов, какви ще бъдат основните послания във вашата предизборна кампания?

Основните послания са в няколко посоки. Един от сериозните проблеми, които има в Плевенския многомандатен район, е свързан със земеделието. Знаете, че земеделието има обща селскостопанска политика към Европейския съюз и там е необходима силна държава, която да защитава интересите на селскостопанските производители.

Вие какво разрешение предлагате на проблема, свързан със земеделските райони?

Проблемът няма еднократно разрешение. Това е проблем, който съществува и ежедневно и общо трябва да се борим за разрешаването на проблемите, например с квотите за износ на селскостопанска продукция. Това не е проблем, който се договаря еднократно. Знаете много добре, че в България може да се намери френско вино, само че във Франция не може да се намери българско. Ние предлагаме защита на националния интерес не само в земеделието, но ако тук конкретно говорим именно за земеделието в района, имало е много силна винарска промишленост, винарска академия по лозите. В момента това е отрасъл със замиращи функции.

За да може да се реализира това, са необходими няколко неща – първо проблемът с комасацията на земята, уедряването на земите, проблемът с финансирането от предприсъединителните програми на реални земеделски проекти, а не селски туризъм само, както беше през последните години. Трябва да се защитят и интересите при износ на селскостопанската продукция в Европейския съюз. Има и един друг проблем, който е за цялата община, това е силната емиграция, т.е. липсата на перспектива за младите хора.

Вие как ще накарате младите хора да останат в България?

Казвам, че това е проблем – липсата на перспектива за младите хора. За да имат младите хора перспектива, са необходими няколко неща – трябва да имат възможност за реализация, казано най-общо, т.е. да имат добро образование и да имат възможност за работа. Едно от нещата, които тук ще обясня, е изграждането на инфраструктурата. Знаете, че ние започнахме един проект през 1997-2001 година за ферибота при Никопол. Това нещо, заедно с пътната мрежа и връзката с тунела под Шипка, могат да направят от региона един транспортен коридор. Освен това в регионалния план за развитие и програма за подобряване на инфраструктурата.

В Плевенски многомандатен регион има много пътища с огромни дупки. Пътищата трябва да бъдат ремонтирани. Плевенски многомандатен район има сериозни проблеми с качеството на водата. Пак ви казвам, тук не говоря само за града. При последните валежи, които имаше тези дни, потече кална вода от много от чешмите. Това е защото канализацията е стара, защото няма пречиствателни станции. Прачествателни станции, които трябва да бъдат изградени, както за питейната вода, така и за отпадните води. Това са големите инфраструктурни проекти, които ще помогнат да се завърти икономиката, а това нещо ще помогне разбира се и за повече перспектива за младите хора.

За колко мандата ще се бори ДСБ в Плевен?

Демократи за силна България ще се борят в Плевен за това, за което се бори ДСБ и в национален мащаб – да бъдем най-голямата партия в дясното пространство, т.е. да спечелим най-много гласове в дясното пространство. А колко ще са точно мандатите, зависи от две неща. Първо как ще гласуват гражданите в Плевенски многомандатен район, и второ как ще гласуват в останалата част от страната, защото знаете, че има едно преразпределяне по Д` Онт, което допълва или отнема от определен многомандатен район. Така че аз не знам как ще се развият събитията. Има два фактора, които ще покажат колко ще са мандатите.

Вие само към твърдия десен електорат ли насочвате усилията си по време на кампанията?

По време на кампанията насочвам усилията си към всеки отделен гражданин. Основата на кампанията ми е личен контакт с малки групи. Аз напрактика от 25 май насам всеки ден се срещам с хора и правим така наречените индивидуални срещи на четири очи, защото по този начин по-добре могат да се дебатират проблемите и да се представят решенията на тези проблеми. Ние няма да правим големи събрания, но всеки, който иска да чуе нашите виждания и предложения, е добре дошъл. Аз такива срещи правя не с твърдия десен електорат, а с всички граждани на Плевен, защото за мен хората не са електорат. За мен хората са граждани.

Какви въпроси ви задават хората?

Честно казано, един от най-често срещаните въпроси са свързани с Договора за силна България. Явно той е възбудил много голям интерес и явно е добре познат. Аз бях изненадан, но почти винаги досега се задават въпроси, свързани с Договора за силна България. Разбира се, един въпрос, който навсякъде се задава, това е за доходите на гражданите. Доходите в момента знаете, че навсякъде са ниски.

А вие какво им отговаряте за доходите?

Това, което отговарям е, че по време на правителството на Иван Костов през 1997-2001 година, всяка година заплатите се вдигаха с 20 процента – два пъти по десет процента. През тези години имаше пари за 13-та заплата, а в няколко от годините имаше пари и за 14-та заплата, което на практика означаваше още повишаване на доходите. Ако тази тенденция беше продължена, днес средната работна заплата нямаше да е 290 лева, а щеше да е 450 лева.

Това означава ли, че обещавате на хората, ако спечелите изборите, да увеличавате заплатите всяка година с 20 процента?

Ние сме поели ясния ангажимент в следващия мандат, ако спечелим изборите, да създадем условия за удвояване на доходите на гражданите. Защото в момента не мога да кажа точно 20 процента, но ние сме изчислили, че на базата на следващия мандат можем да създадем условия за удвояването на доходите.

Кой ще бъде основният ви политически опонент в Плевен?

Основният политически опонент в Плевен е Българската социалистическа партия и съответно нейният водач Румен Петков. Разбира се аз съм опонент и с НДСВ и господин Милен Велчев. Аз съм поканил и тримата водачи на листи, които са от основните политически партии – Румен Петков, Милен Велчев и Найден Зеленогорски. За съжаление вече 8-10 дена чакам отговор. Дано да не продължа да го чакам дълго, но мисля, че по този начин можем най-добре да изясним пред гражданите на Плевен и областта позициите си и те да могат да направят правилния избор.

Какви въпроси искате да им зададете?

Аз зададох съвсем конкретни въпроси чрез плевенските медии. Попитах господин Румен Петков да отговори категорично, ако се подеме инициатива за връщане на незаконно придобитите имоти на Симеон Сакскобургготски, дали ще подкрепи категорично. Попитах Милен Велчев каква беше политическата целесъобразност да се извърши спекулацията с външния дълг, което ощети българските граждани с една огромна сума. На всеки 100 долара ние загубихме по 70 лева от курсовата разлика. Ако си спомняте тогава доларът беще 2,20 лева, сега е 1,50 лева. Попитах Найден Зеленогорски защо предпочете да загърби каузата на десницата, за да остане в коалиция с Любен Дилов-син, Яне Янев, Жельо Желев – едни либерални и леви партии.

Имате ли някакво тайно оръжие срещу опонентите си?

Аз тайни оръжия нямам, но ако имах тайно оръжие, нямаше и да ви го кажа, защото то щеше да е тайно. Само че аз нямам тайно оръжие. Аз съм застанал с лицето си, с физиономията си, с програмата на Демократи за силна България, и нямам намерение да атакувам опонентите си тайно. Аз съм задал въпросите, за които мисля, че може да се проведе един дебат. Оттук нататък очаквам подкрепата за това, което предлагам, и това, което поемам като ангажимент като част от екипа на Демократи за силна България. А не за това, защото ще гласуват срещу някого. Аз очаквам подкрепата “за”, а не атака “против”.

Очаквате ли компроматна война по време кампанията?

Честно да ви кажа, няма да се изненадам, въпреки че ако има компроматна война, не мисля, че тя ще успее. Но няма да се изненадам. Много избори досега са показали, че има такова нещо, но ние няма да прибегнем до компроматна война със сигурност. И аз в частност.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Шефът на военното разузнаване поддържа контакт...
Случващото се в МВР и в "Митници" е многофункционално активно мероприятие, организирано предизборно за...
Стоян Михалев: Целта е била да махнат главния...
"Живко Коцев е бил притискан да подаде оставка от страна на вътрешния министър и...
Радан Кънев: Надяваме се г-н Главчев да си...
"Надявам се, че г-н Главчев ще си дава сметка, че той има една задача...
Кристина Петкова: Безобразното и брутално нарушаване на закона...
Въпреки нелепите оправдания от страна на служба “Военно разузнаване”, че не са разработвали Атанасов...
Атанас Атанасов: С избора на Калин Стоянов се...
Ген. Атанас Атанасов от ПП-ДБ заяви, че са възмутени от състава на служебно правителство,предложен от...