Нелегално мнозинство управлява България

(+видео)

ИЗЯВЛЕНИЕ

На НР на ДСБ за българското право на дебат за съдбата и преназначението на Паметника на съветската армия

България е свободна демократична страна, в която се провеждат граждански дебати по всеки въпрос. Намесата на Министерство на външните работи на Русия от 22.06.2011 г. е недопустим външен опит за спиране на разгърналия се обществен дебат “за” и “против” мястото на Паметника на съветската армия в центъра на София. Обвинението за “непрекъсващи актове на вандализъм” е невярно и фалшиво, колкото е фалшив самият паметник. България не е била “освободена”, а поробена, защото именно съветската армия е установила комунистическа диктатура у нас. Руското искане към българските власти съдържа недопустима претенция за репресия върху български граждани.

Позицията на българското правителство е слугинско снишаване пред Русия. Министрите на културата Вежди Рашидов и на външните работи Николай Младенов увериха руската страна, че властите в България ще вземат мерки да запазят от “екстремистки действия” Паметника на съветската армия. А вътрешното министерство на Цветан Цветанов започна разследване с обвинение за хулиганство, което е едно от тежките престъпления според българския Наказателен кодекс, въпреки че оцветяването на паметника не е обществено опасно.

ДСБ не приемаме, че са осъществени “екстремистки действия” или има заплаха от такива. Заявяваме, че е недопустимо тази част от българското общество, която отстоява позицията за преместване на Паметника на Съветската армия от центъра на София, да бъде наричана екстремистка и по този начин руската намеса в българския дебат да остава без отпор от официалните български власти.

Иван Костов: Здравейте! Благодаря Ви, че сте дошли на нашата пресконференция! Първата новина от нас е, че ние ще предложим в Народното събрание и ще започнем да събираме подписи за това да бъде създадена временна анкетна комисия за получаването и разходването на бюджетната субсидия за всеки независим депутат. Второ, ще поискаме Народното събрание да възложи на Сметната палата одит на същата тема и се надяваме, че ще намерим подкрепата на колегите народни представители. Така двете действия ще се допълнят взаимно и от една страна ще бъде казана истина, от друга страна ще бъде изразено и отношението на Народното събрание. Надяваме се, че втората идея, която идва от средите на ГЕРБ, пък и първата ще бъдат подкрепени от тях. Второ, по отношение на едно изявление на Министерство на външните работи гласи от 22 юни, ще Ви раздадем позиция на ДСБ. Аз ще Ви я прочета.

На Ваше разположение сме с Валя Наумова, която е автор на изявлението!

Миналата седмица в Парламента казаха, че има възможност да Ви дадат на съд за клевета…Може ли да обсъдите темата за временната анкетна комисия?

Иван Костов: Ами всеки, който разбира нещо от наказателен процес ще каже, че на тези депутати не им е мястото в Народното събрание, защото са невежи като лебеди. Това е отговорът. А що се отнася до Временната анкетна комисия, смисъла на Временната анкетна комисия е да установи трябва ли да се променят законите и Правилника за организация на дейността на Народното събрание, за да не се допускат действия, които са в пряко противоречие с политическата етика и политическата нормалност, със смисъла на самите тези закони. И ако Временната анкетна комисия реши да се излезе с общ проект, за да бъдат премахнати тези основания за изопачаване на мнозинството в Народното събрание.

Стана ясно, че г-н Исмаилов е говорил с някого от десницата, не уточни точно с кого..?

Иван Костов: Това, което аз изразявам е мнение на всички депутати от парламентарната група на Синята коалиция. Едно е от една страна, друго от друга, не искам да назовавам депутати, от които това нещо се събира и стига до мен и до Мартин Димитров. Аз не мисля, че това е и важно. Важно е следното: защо мълчи г-н Бойко Борисов по тази тема?! Това е важно, а не защо аз не казвам имената на хора, които не е моя работа да ги кажа.

Г-н Костов, от кога започна порочната практика парите от субсидиите, които се дават на брой гласове, а не народен представител да сподирят тези, които напускат парламентарните си групи, от една страна и от друга, кой държавен орган ако не Министерство на финансите трябва да следи за това парите да останат в съответните групи, защото те са първи приятели.

Иван Костов: Значи, в самия закон за политическите партии има вкарана изкуствено хипотезата, че парите следват депутата. Вкарана е след едно “или” и е написано, че трябва субсидията отива в партията, към която е независимият депутат, обявил принадлежност. Тази хипотеза е дълбоко порочна. Тя няма място в този закон, тя въобще противоречи на смисъла на Закона за политическите партии. Ние точно тази хипотеза искаме да бъде свалена от закона. Само тя и нищо друго. И веднага нещата ще отидат на своите места.

А ако независимия депутат не се присъедини към политическа сила, къде отиват парите? Би трябвало да останат в държавния бюджет.

Иван Костов: Точно така. Ако не се присъедини парите остават в държавния бюджет.

Значи, някой не иска парите да останат в бюджета, а в управляващата партия, кажете го направо.

Иван Костов: не само в управляващата партия обаче за съжаление. Аз призовах колегите от БСП публично да върнат тези субсидии на българския данъкоплатец поне докато се уреди този въпрос, да демонстрират политически морал. Да го направят и тогава ще бъдем с още по-силни аргументи да поискаме същото и от управляващата партия. Проблемът е, че две са приели принадлежност.

А относно паметника на съветската армия каква е Вашата позиция и Вие искате да бъде демонтиран и преместен или направо да бъде демонтиран и да го няма в центъра на София? Смятате ли, че това не е оскверняване на паметника – изрисуването му с комикс герои?

Валентина Наумова: В момента за паметника тече публичен дебат. И вие чувате две позиции за този паметник, които са представени чрез официални вече организации и структури, които ги изявяват. Едната от тези позиции е, че паметникът трябва да стои завинаги там, защото той изразява нещо, което е свързано с историята и той някак си е свързан с паметта на определено поколение от хора. Другата позиция е позицията, че този паметник може да бъде преместен от там, да бъде демонтиран, че това е градско пространство, което може да бъде разгледано по друг начин и че не е задължително знаци и символи на тоталитарната власт да стоят на това място. Нашата позиция е, че не може знаци и символи на една тоталитарна власт да стоят на това място и че паметникът трябва да бъде демонтиран. Градското пространство, което заобикаля този паметник може да бъде по някакъв друг начин разрешено. Това е нашата позиция.

Защо това да са знаци и символи на тоталитарната власт като това не е паметник нито на Сталин, нито на Ленин. Това е паметник на съветската армия, победителка от Втората световна война.

Валентина Наумова: По този въпрос както виждате, който ми задавате, също тече дебат и това е хубаво, нали така е в демократична страна.

Каква е логиката да има паметник на американската армия, бомбардирала София, а да няма такъв на съветската армия, която е победителка.

Иван Костов: Раздаден Ви е текста на изявлението. В този текст се защитава правото на българското общество да води дебат без намеса на руското правителство и руското външно министерство. Намесата е, че се иска от българската страна да накаже виновните лица, което е презумция за виновни. Просто да не чета текста отново. В най-лошия случай това деяние не е хулиганство, а е нарушаване на една наредба за вътрешния ред. Това е по същество административно нарушение, независимо как го изживяват отделни хора. Това не е престъпление по Наказателния кодекс и затова силно се е престарал г-н Цветанов да започне това разследване. Ние защитаваме с това изявление правото на българското общество само да води дебати без да се намесла отвън никой. Това е нашата теза. Ние не я натрапваме на никого, но едновременно с това считаме, че трябва да има свобода да се дебатира.

Г-н Костов по тази логика, относно позицията ви, не трябва ли да се помисли да се включи при вас дебата и за руския паметник като символ на руското имперско отношение към България. Аз смятам, че това са просто загинали войници, както американски, немски. Това за мен е както някой да влезе в наша църква и боядиса като дядо Коледа Христос. И що да не вземе да го боядиса?! Вторият ми въпрос: г-н Борисов каза, че българският народ е почти като неговите кучета и така трябва да се държи с него. Вашата позиция каква е ?

Иван Костов: Вижте, това е извън политическия разговор. В ръководството на ДСБ се чуха различни мнения. Това, което е изрисувано се счита за културна художествена провокация от едни, че по този начин сме се появили във вестниците, в световния печат, има отражение на това събитие, това е една провокация към хората. Има всякакви интерпретации. Аз Ви моля в питането си към нас да се фокусирате в това, в което сме компетентни. Ние сме компетентни в случая да защитим българското гражданско общество, което си заема, една част едни позиции, друга част други позиции, да води свободен дебат, без да му се намесват отвън и без да го плашат с разследване за хулиганство. За това сме ние. И ние сме компетентни точно това да кажем, защото считаме, че е недопустимо една външна страна да ограничава български дебат. Това казваме в това изявление и считаме, че всеки един от вас ще го възприеме по този начин, а и ще го подкрепи дори.

Г-н Костов как ще коментирате това, че хора на ДСБ се занимават с незаконен хазарт?

Иван Костов: Вижте, няма незаконен хазарт, няма черно тото, това се изясни в тези дни и опитът да се повдига този въпрос и да му се лепят етикети незаконен хазарт и черно тото при положение, че има европейски разпоредби, които регулират хазартът е непочтен начин да бъде атакувана политическата партия ДСБ. Защото хората участват в законна дейност. Ако беше незаконна дейността щеше да има прокурорско разследване. Няма такова. Няма никакво раздвижване на прокуратурата по този въпрос. Така че моля Ви това нещо го отнесете, към който го е инициирал, а не към нас. Хората могат да работят във всяка дейност, която има законно основание на територията на страната. Това не е партийна дейност на ДСБ, но това е излишно да го казвам пред вас. Много добре знаете, че не може да е така.

Та по въпроса за кучетата?

Иван Костов: Вижте, нека със същата духовитост да кажа защо е взел тези пари. Защо ще вземе още 4 милиона от други политически партии. Да каже как е гарантирал тези народни представители да го подкрепят в Народното събрание. Той дължи тези отговори. Не може да мълчи, защото това е изключително болезнена тема, която оставя ГЕРБ в изолация. Аз го призовавам да излезе от изолацията. И с тази духовитост – черна, каквато и да е да отговори. Това е най-естественото нещо, което се очаква от него. Защото вижте какво казват другите. Ние не знаем, че се взимат тези пари. Друг казва – ние не знаем къде се харчат, ние не знаем за какво се харчат. Значи има някой обаче, който знае защо се взимат, от кого се взимат и за какво се харчат и този някой, тъй като се подписва, аз се подписвам също под отчетите пред Съдебната палата, трябва да е г-н Бойко Борисов. Така че да излезе и да каже под какво се е подписал.

Ако не свързваме.

Иван Костов: Аз ги свързвам обаче.

Добре де, извадете от контекста и коментирайте, черна духовитост казвате..

Иван Костов: Черна духовитост е да се говори така…това е някакъв вид цинизъм. Но хората са различни, харесват различни неща. Така че за мен е цинизъм да се говори така.

Как гледате на това, че Владимира Янева, въпреки информацията, която излезе за нейното минало продължава да оглавява градския съд. Днес тя не е отишла на изслушването във ВСС. После е приета в болница. Тази сутрин Цветан Цветанов обяви, че Вие стоите зад атаките над съдиите.

Иван Костов: Аз го призовавам да извади разпечатка на моите телефонни номера и ако вътре има поне едно обаждане на съдия, поне едно на човек член на Съвета на съдиите, аз ще призная, че има основание. Този човек си изсмуква нещата, които говоря от пръстите. Той говори това, което желае да каже, независимо дали има аргумент или не. Той ще каже.

Липсва ли аргументация?

Иван Костов: За твърдението, че аз стоя зад това, абсолютно липсва. Щях да имам поне един контакт, щях да съм като онзи как се казваше Краси Черничкия. Освен това щеше да ги има там телефоните, щях да съм говорил с някого. Нека извади разпечатка. Аз го упълномощавам. Жалка история е това нещо, което той прави. Това дето протежето се е уплашило и избягало. Еми уплашило се е протежето и избягало. Те протежетата често се плашат и бягат. Крият се при доктори и така нататък. Това е съдбата на всеки поставен човек. А този човек всички знаят кой го е поставил начело на Софийския градски съд.

Г-н Костов, за да кажете, че на независими депутати са им спрени разследвания, какво имате предвид…, че иска да ви съди, ако знаете нещо конкретно, кажете?

Иван Костов: Може да не е само той. Не искам да влизам в такива лични неща. Вижте мен не ме интересува кой персонално, какво е направил. Мен ме интересува като човек съпредседател на парламентарна група от парламента от какво е конструирано парламентарното мнозинство. Това е моят отговор на вашия въпрос. Казвам вече за трети път. Не може парламентарното мнозинство да бъде конструирано от такива независими депутати, за които никой не знае къде са им парите, как се харчат, вярна ли е информацията от откритите медийни източници, че срещу тях има разследване, срещу част от тези хора или не е вярна, не може да бъде стабилна основа под управлението на страната. Това е, което мен ме вълнува, защото винаги ще се намери някой, който да даде повече пари, ако ще става с пари. Работата е и, който ще размаха по- голяма сопа, ще ги плаши тия хора, които висят пред следствието. Така че това мнозинство не е политическо. Това се опитвам да кажа. Огромният проблем на страната. Страната е без политическо мнозинство. Някакво нелегално мнозинство управлява страната с неясни механизми.

Г-н Костов, има ли някакво развитие по въпроса с вицепрезидент, проведохте ли вече разговори със Синята коалиция?

Иван Костов: Той още не е поел инициативата да се срещне с нас, не е поискал да се срещне с ръководството. До колкото знам още не е провеждал разговор с никого. По- добре да го питате нещо.

Да не Ви изненада с някой друг човек?

Иван Костов: Благодаря Ви!

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...
Атанас Атанасов: ПП-ДБ сме единствената политическа сила, която...
Няма да се борим за оцеляване на тези избори, ние ще се борим за...