Незабавна оставка на Орешарски

Радан Кънев: Добър ден! Благодаря ви, че дойдохте на извънредната ни пресконференция. Темата естествено е изборът на г-н Пеевски за председател на ДАНС и последвалите протести. На първо място ще повторим вчерашната си позиция, че за нас това е преди всичко един арогантен знак за превземането на българската държава и българските институции от мафията. Новото спрямо позицията, която заехме вчера е, че този арогантен знак беше правилно разчетен от българските граждани като обявяване на война на мафията от гражданите и можем да кажем, че те приеха тази война. Вчера видяхме, че в България има гражданско общество. Има десетки хиляди, които са готови да излязат на протест не с материални искания, а зад голяма кауза, а именно отделянето на държавата от мафията. Възстановяване на правовата държава в България. Видяхме, че непредставените българи са единни. Видяхме, че това е средната класа на България, която съществува и са категорични в това, че няма да отстъпят държавата си на мафията. Ние потвърждаваме категоричната си подкрепа за протеста. Ще участваме активно с всички сили в тези прости, като оттук нататък най-малката ни цел може да бъде оставката на Пламен Орешарски. Да не кажа по силна дума това може да бъде единствено средство за постигне на тази кауза, разделяне на държавата от мафията. Орешарски пое лична отговорност за избора на Пеевски и сега той трябва да поеме своята лична отговорност, която е неговата оставка.
Петър Москов: То като че ли това изчерпва всичко. Всъщност този човек трябва да подаде оставка. А иначе има две ноторни истини. Първата е, че г-н Пеевски не може да бъде председател на ДАНС. Това е възмутително. Това е обида. Това е ченгеджийски шамар, на който цивилната част от обществото трябва да отвърне с шамар по начина, по който го прави в момента. Втората истина е, че ГЕРБ не могат да бъдат част от това възмущение, гражданско възмущение. Защото през последните четири години в желанието си да овладеят цялата власт, целите финанси и цялото общество, ГЕРБ отгледаха този франкенщайн. ГЕРБ бяха основната причина медийната финансова и икономическа корпорация около г-н Цветан Василев, чийто представител е Делян Пеевски в момента да бъде в състояние да сваля правителства. Ние не видяхме покаяние и личен жест на извинение от ръководството на ГЕРБ, че са създали този франкенщайн, който в момента управлява България с или без тяхна подкрепа. В момента в парламента има два вида представителство. Бивше и настоящо представителство на олигархията в лицето на ГЕРБ и новата тройна коалиция. Те постепенно се превръщат в техни бивши и настоящи слуги на същите тези хора. На хора като Цветан Василев, на хора като Цеко Минев. За нас това не е легитимното политическо представителство на България, защото хората не са гласували за това нали. Гласували са за някакви програми, които очевидно нямат нищо общо с това, което се случва в парламента и политическия живот в България. И затова ние гледаме на себе си и хората, които са на площада като непредставените в този парламент. Да кажа и още нещо, което ми каза вчера приятел. Ако пред лицето на такава флагрантна агресия, на такова предизвикателство пред здравия разум, ако щете като това олигарси да тропат по масата и председатели на столетни партии да се гънат в това дали да назначат определени фигури за шефове на контраразузнаването на България или да падне правителството. Ако пред това разумните хора на България, хората, които имат желание България да бъде модерна страна не могат да седнат и да изработят една съвместна алтернатива, тогава те не стават за нищо. Благодаря ви!
Светослав Малинов: Какво може да се направи в тази ситуация, в която непредставените в парламента политически партии не могат да работят нито с управляващите, нито с опозицията ГЕРБ, тъй като подкрепата на ГЕРБ конкретно към тази фигура е добре известна за всички, които са се занимавали с политика през последните четири години. Първият път – дългия път през КС беше вчера очертан, той наистина е много тежък, много продължителен. А именно да се сезира КС и да се видят всички тези нередности, които съществуват при назначението плюс противоречието с духа на конституцията. Вторият път е наистина да се обърнем към европейските институции и тези на НАТО. Този път също е дълъг, но за бърза реакция ние винаги можем да потърсим техните конкретни представители, тези на националните държави в България – това са посланиците на държавите членки на ЕС и НАТО. Те вече реагираха, някои от тях. Те имат правомощията да дадат своето мнение и да представляват своите правителства. Аз съм убеден, че те ще застанат на страната на непредставените в парламента граждани и това е най-бързото и най-ефективно средство в настоящия момент. Това ще направим ние от ДСБ, ще инициираме тези срещи и ще предоставим всичките свои аргументи, които през последните 24 часа споделихме с вас.
Въпрос: Казахте, че ще инициирате срещи с посланиците от ЕС. Кога започват и с кои точно?
Радан Кънев: Ще започнем с посланиците на ЕС и НАТО през седмицата, която предстои, естествено, че не можем в момента да ви кажем график на тези срещи.
Въпрос: На какво основание КС може да отмени кандидатурата на Пеевски?
Радан Кънев: Разглеждахме подробно темата и с г-жа Екатерина Михайлова, която е тук в момента сред нас. Смятаме, че принципите в правовата държава най-малко са категорично нарушени. Мога да говоря по-дълго, но става дума за промени в закона, което е крайно необичайно, по принцип е изключение. Гласуването се извършва същата сутрин в деня на публикуване в Държавен вестник без предварително обсъждане, без какъвто и да било дебат. Дори само тези факти при толкова важно назначение в толкова чувствителна за правата на гражданите сфера означават нарушения на принципите на правовата държава.
Въпрос: Ако г-н Орешарски си подаде оставката какво става след това?
Радан Кънев: Какво става след това пише в българската конституция. Дали може да бъде съставено ново правителство в този парламент не зависи от нас. Нашето мнение е, че дори да се направят такива опити, този парламент не може да представлява българските граждани.
Въпрос: Да разбираме ли, че искате оставката на Орешарски?
Радан Кънев: Съвсем категорично “Да”.
Въпрос: През седмицата изтече информация от СДС за обединение. Има ли такава възможност?
Радан Кънев: Информацията от СДС Стара Загора ако се не лъжа не е достоверна. Може да е вярна за организацията на СДС в Стара Загора. Не, няма такова нещо. Аз много пъти през последните седмици казвам, че непредставените в този парламент граждани могат да се обединят на база на обществена енергия, а не на лидерски договорки и голяма кауза. От вчера обаче има и голямата кауза и обществената енергия. Така че СДС Стара Загора най-малкото избързва. Благодаря ви.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...
Атанас Атанасов: Главният секретар Живко Коцев трябва да...
„ГЕРБ и ДПС искат Живко Коцев извън МВР. Те са си поставили за задача да си осигурят...