Наш силен резултат ще е предпоставка за реформаторско управление

Ще подкрепите ли разследване на незаконното икономическо влияние и корупционните сделки на Делян Пеевски, Ахмед Доган и ДПС за последните 20 години?
– Ще се борим за разследване на всички икономически обвързаности и корупционни сделки. Приехме без резерви предложението на “Протестна мрежа” за разследване на зависимостите, довели до скандални назначения в сферата на сигурността и правосъдието.
Подкрепяте ли тезата, че за да се ограничи зависимостта на институциите от Пеевски и Доган, ДПС трябва да остане извън следващото управление?
– ДПС трябва да остане извън следващото управление не просто за да се ограничи зависимостта на Пеевски и Доган, но и за да се гарантират важните реформи в правосъдието и администрацията. ДПС трябва да бъде отстранено като носител на нелегитимна власт в икономиката и правосъдието и като стожер на партийните назначения в администрацията, особено в управлението на земеделието.
Подкрепяте ли идеята КТБ да бъде спасена на всяка цена с около 5 млрд. лева пари на данъкоплатците?
– Не. Особено като става дума за подобна гигантска сума. Нашата задача е да защитим интереса на данъкоплатците и да не допуснем техните пари да бъдат използвани в ограничен частен интерес.
Подкрепяте ли и влизането на България в Банковия съюз на ЕС и еврозоната?
– Категорично да. Не просто подкрепяме, а е наш основен приоритет.
Подкрепяте ли идеята да бъдат публикувани всички документи по двата големи енергийни проекта – “Южен поток” и “Уестингхаус”, независимо от търговската тайна?
– Отново категорично да. Крайно време е да се спре практиката за опазване на чужди “търговски тайни”, когато се харчат публични пари. До момента тези търговски тайни са използвани за злоупотреби в огромен размер, които фалираха българската енергетика.
Подкрепяте ли идеята, вместо в “Южен поток” и в нов реактор на АЕЦ “Козлодуй” от “Уестингхаус”, България да инвестира същата сума – 10 млрд. евро в образование, здравеопазване и енергийна ефективност? Или ако предлагате друга сфера?
– Българското правителство трябва да е готово да инвестира оскъдния си ресурс и възможностите за изгодно кредитиране в реформи. Време е да оценим, че реформите струват пари, и да инвестираме в тях. Съгласен съм, че образованието е най-важната сфера. Парите, вложени в образование, са най-добрата социална политика в бъдеще. Нужни са незабавни реформи и в здравеопазването и енергетиката, разбира се. От себе си бих добавил и транспорта, особено ЖП инфраструктурата и пристанищата, но за съжаление в новия програмен период този приоритет не е защитен.
Подкрепяте ли налагането на строги санкции срещу Русия, в рамките на санкции от страна на ЕС, или настояват България да наложи вето.
– Наш интерес е да поддържаме силна обща политика на ЕС и НАТО. Общата външна и енерегийна политика на ЕС и общата политика по сугурността са гаранция за националната сигурност и икономическия интерес на България.
Ще подкрепите ли постоянното присъствие на войски на НАТО на българска територия, във връзка с гарантиране на сигурността на страната?
– Да, по съображенията в предходния отговор. Пред нашата сигурност има сериозни заплахи и от Украинската криза, и от възхода на терористичната “Ислямска държава”. Гаранциите срещу тези заплахи са в силен Североатлантически съюз, на който ние сме лоялен член и съюзник.
Какви мерки трябва да предприеме България във връзка войната за нов халифат в Близкия Изток и с разпростирането на радикалния ислям в посока нашата територия?
– Силни служби за сигурност и честно и активно сътрудничество с партньорите в НАТО.
Споделяте ли мнението, че дефлацията е най-сериозният макроикономически проблем и какво ще предприемете в тази връзка?
– Дефлацията е следствие. Симптом. Болестта е разпад на институциите, липса на законност, корупцията и в резултат – разпад на доверието в обществото. То убива предприемачеството вътре в страната и инвестициите отвън.
Подкрепяте ли структурни промени във Висшия съдебен съвет на две колегии на съдии и прокурори? И защо?
– Категорично. Това е първата важна стъпка за установяване на върховенство на закона, на честни правила и равни права за всички българи и за всички фирми.
С кои партии може да се коалирате и с кои твърдо не бихте управлявали заедно?
– Единственият възможен партньор изглежда ГЕРБ. Непостоянното поведение на лидера им поражда тревоги, но силен резултат на РБ ще е предпоставка за реформаторско управление.
Ще закривате ли университети, училища и болници?
– Важни са правилата. Университети, които не осигуряват качествено образование и болници, които не гарантират успешно лечение, единствено изсмукват обществен ресурс, без обществени услуги. Ако не отговарят на изискванията, не трябва да имат държавно финансиране.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на ДСБ
Националното ръководството на Демократи за силна България препотвърждава своето решение за подкрепа на излъчения...
Стоян Михалев: Цели се саботаж на процеса за...
"Цели се саботаж на процеса за истинска правосъдна система. С невръчването на мандата Радев...
Атанас Атанасов: Има жестока съпротива от различни среди...
„Останалите политически сили много съжаляват, че не са се споразумели покрай първия мандат”, добави...
Войната не е мир!
ПП-ДБ призоваваме – нека наричаме нещата с истинските им имена. Войната не е мир....
Резолюция на Изпълнителния съвет на ДСБ
Потвърждава позицията на ръководството и ПГ на ПП-ДБ да не се подкрепи проектокабинет на...