Нашият шанс зависи от нас

Водеща Лили Маринкова: Радан Кънев, Реформаторски блок, ДСБ, с анализ на последните събития и, разбира се, с идея как ще продължите занапред. Ако говорим за събития, вероятно трябва да кажем, че това бяха последователно конгресът и конференцията на БСП и ГЕРБ, и накъде ви води вашият прочит на техните основни съобщения?
Радан Кънев: Преди всичко последните събития са това, което се случи в Украйна. И когато тълкуваме какво се случи на конференцията на ГЕРБ, какво се случи на конгреса на БСП, ние не можем да разсъждаваме отделно от това, което се случи в Украйна, от
позицията на тези партии към това, което се случи в Украйна. . .
Водеща: Каква е връзката? Как. . .
Р. Кънев:. . . и бъдещето на България.
Водеща:. . . те са свързани със събитията в Украйна?
Р. Кънев: Връзката между поведението на БСП и това, което се случи в Украйна, е огромна. Тези хора свалиха маските през последната седмица. Но в продължение на четвърт век те лъжеха, макар и не много убедително, че се променят, че искат да бъдат част от Европа. Стигнахме дотам председателят на БСП да бъде председател на ПЕС и резултатът за наш огромен срам като българи беше, че тази партия благодарение на Станишев нямаше позиция по украинските събития. Много лидери на ПЕС имаха позиция, тя беше същата като моята или като вашата, тя беше смела, беше против насилието, беше за свободата, но председателят на ПЕС и председателят на БСП позиция нямаха. Партията им също нямаше позиция. Но те свалиха маските и показаха, че те по международни въпроси питат първо Кремъл и после какъв е българският национален интерес.
Водещ: Какво всъщност е смелостта, ако въобще може човек да бъде смел при тази гледка? Това е толкова трагично измерение за днешни времена.
Р. Кънев: Европейският съюз показа какво значи да си смел за първи път от много години. Външната политика на Европейския съюз беше подлагана на критики, беше подлагана на критики и от нас, позициите на основните европейски партии бяха подлагани на критики, но този път и Европейската народна партия, и либералите в Европа, и целият Европейски съюз, Съветът на външните министри, тримата министри, които отидоха в Киев да преговарят, показаха, че Европа може да има смела, единна позиция, която за един ден, след като беше решено да бъде оформена такава обща позиция, спря кръвопролитията и спря всъщност за момента гражданския конфликт в Украйна.
Водеща: Да, разбира се, би трябвало да кажем, че, ако става дума за едно по-далечно лекуване на този конфликт, може би няма да стигнат само тези начертани 3 мерки и може би трябва да се разчита на някакви по-сериозни преговори, които предстоят.
Р. Кънев: Със сигурност, но ние отново видяхме, че решението на Украйна е Европейски съюз, защото Украйна е Европа. Така че, слава богу, слава богу, Европейският съюз показа, че може да бъде решението. А другото нещо, което не можем да премълчим за БСП, е, че тя на конгреса си обяви ревизия. Аз не знам точно на какво – на демокрацията, на пазара, на Европейския съюз, но с поведението си намеква, че търси ревизия на всички тези три неща. И се превърна, вече официално, вече на база на признания на лидера си Станишев, в една ретроградна формация, която дърпа България умишлено назад и зове България да върви назад. Само че Европа върви напред и българските граждани вървят с Европа. Така че страницата БСП може би за България е затворена, дай боже.
Водеща: Вие виждате, струва ми се, някакъв по-добър шанс за тези събития заради активната позиция на външните министри, на европейските външни министри. В това ли се състои изчисляването на нашия шанс?
Р. Кънев: Нашият шанс зависи от нас. Аз виждам, че Европа е тази, от която имаме нужда, че Европа е готова да защити националния интерес на източноевропейските държави. Но оттук нататък източноевропейските държави трябва да вземат своето решение искат ли да бъдат активна част от тази Европа и да бъдат част от Европа, която решава конфликтите, от Европа, която налага мира и свободата, или искат да бъдат нещо друго. Явно Вигенин и Станишев искат друго. Убеден съм, огромното мнозинство от българите обаче искат това. И тук опираме може би до конгреса на ГЕРБ, защото там, там въпреки формалната европейска заявка видяхме, че няма никаква готовност за промяна. ГЕРБ излязоха пред хората много шумно, много цветно, с много пари, изхарчени за сцена, но това, което показа, беше ние се харесваме каквито
сме, ние не виждаме смисъл да се променяме, ние искаме отново властта такива, каквито сме, такива, каквито бяхме, когато я упражнявахме. Това също е нещо, което, вярвам, огромната част от българските граждани не искат и те много ясно го показват и на избори.
Водеща: Интересно, че далеч по-критичен от вас е Иван Костов, който направо каза, че е невъзможно партньорство с ГЕРБ заради това, до което са довели. . . заради сегашното състояние на страната в резултат на тяхното управление.
Р. Кънев: Г-н Костов е анализатор, и то много добър. В случая аз съм политик, аз мога да гледам само напред. Реформаторският блок не е формация, която гледа в миналото. Ние много добре знаем какво са донесли ГЕРБ на страната. Те са донесли възможността в момента социалистите да правят ревизия. Именно защото ГЕРБ наложиха формално членство в Европейския съюз, показаха как може да си в Европейския съюз без европейски правила, а там, където няма европейски правила, там няма и европейски доходи, там няма европейско образование, там няма европейско здравеопазване. ГЕРБ предложиха един модел, който виждаме по Западните Балкани. Модел, срещу който хората в Босна излязоха да протестират. ..(пропадане на връзката – бел.ред.), че са гладни на три езика. И в Босна, искам да отбележа, също управлява тъй наречено дясноцентристко правителство от 20 години несменяемо. Подават си властта от баща на син и те смятат, че нямат нужда да се променят, и те се харесват каквито са и искат властта заради самата власт. И тях ги подкрепя ЕНП. Така че България има нужда от много ясна алтернатива. България има нужда от много голяма промяна. Не виждаме ГЕРБ да предлагат това. Така че с тях можем да бъдем в най-добрия случай много остри конкуренти на всички предстоящи избори.
Водеща: Как си обяснявате тези застойни процеси, ако не ги превеждаме пряко през изказаните разговори и съобщенията за изказани разговори между заместник-председателя на тази партия ГЕРБ и известния депутат от ДПС?
Р. Кънев: Обяснявам си застойните процеси с това, че да злоупотребяваш с властта е много сладко. Да използваш политическата власт, за да влияеш на правосъдието, е много изкушаващо. Да използваш обществените поръчки, за да пълниш партийни каси, е много добре за избори. Да купуваш гласове е много добре да изборния резултат. Да използваш МВР по време на изборни процеси е много изгодно. Така че изкушенията са много големи в българската политика. През годините възможностите за злоупотреба с власт са натрупани страшно много. Възможностите парите на данъкоплатците да отиват в близките си фирми и по този начин малцина да стават богати, а нацията бедна са огромни. Тези изкушения са налице. Явно в ГЕРБ те не са преодолени. В БСП те са някак си същността на партията. При това положение, пак казвам, нужен е някой, който може да предложи алтернатива, и някой, който може да отреже този клон, който предлага политика как да спрат злоупотребите, как в голяма степен да се лиши самия себе си, когато е на власт, от възможността да ги прави. Ние предлагаме точно това. Нашите стъпки за излизане от кризата са четири добре разписани, подробно подготвени вече политики, за да бъдат спрени злоупотребите с властта, защото буренясала нива не дава реколта. Ние трябва, първо, да изкореним плевелите от българската нива, за да очакваме после високите доходи, да очакваме после добрия стандарт на живот. Това е европейска политика.
Водеща: Очаквам от вас да коментирате новия кодекс за изборите, тъй като това беше една илюзия, че се върви към разрешаване на политическите проблеми в България чрез този нов кодекс. Разбира се, в това малките партии, ако вие приемате, че сте откъм малките партии, не виждат особен шанс за себе си.
Р. Кънев: Няма нов кодекс преди всичко. След толкова месеци говорене на глупости единственото нещо, което е променено, е, че БСП и ДПС ще установят контрол върху ЦИК, което беше естествено тяхната основна цел, и другото нещо е, че на практика опитват да забранят преференциите. След години наред, в които всички протести в България, всички граждански движения в България искаха повече мажоритарен елемент, да могат да определят хората, личностите, които да бъдат избрани, след като всички партии преди избори напоително лъжеха, че за тях това също е основна цел, дойде моментът, в който БСП и ДПС отчаяно се опитват да спрат това да могат хората да преподреждат листите, преференцията да избират един човек от тази листа, да го преместят напред, да го сложат на първо място. И е много ясно, това е защото не отърва на спонсорите им. Когато мафията дава пари, тя иска нейният човек да бъде на конкретно място, за да може да влезе, за да може да изпълнява поръчки. Преференцията е огромен риск за мафията, БСП и ДПС й слугуват.
Водеща: Можете ли да кажете в практически план какво предстои на вашето обсъждане?
Р. Кънев: В практически план ние ще дадем нашия политически отговор на това, което БСП и ГЕРБ предлагат на обществото. Ще дадем нашият много силен политически отговор на опита за промяна, на опита да ни се пробутва за алтернатива продукт на същите тези кръгове, които са изключително близки и с БСП, и с ГЕРБ. Да ни се пробутват финансово-медийни проекти като алтернатива на мафията. Да ни се пробутва национализъм, платен от Ахмед Доган, и естествено ще начертаем нашите следващи стъпки в посока към европейските избори. Защото по всичко личи европейските избори ще бъдат референдум за оставка, ще бъдат референдум за промяна и вотът за Реформаторския блок е това, което със сигурност ще даде промяна на България.
Водеща: По стария или по новия кодекс ще бъдат европейските избори според вас.
Р. Кънев: Дай Боже по стария, но това не зависи от нас.
Водеща: Да, зависи може би от стъпката на президента.
Р. Кънев: В голяма степен – да.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...