Нашата реакция към медийните олигарси е политическа и засяга обществото

Водеща: Днешната криминална новина на деня не е свързана с кокаиновите крале, нито с братя Галеви, въпреки че се отнася за един друг бизнес тандем, но с бели якички. Както ви съобщихме, уважаеми слушатели на “Хоризонт”, утре сутрин собствениците на медийна група “България” Любомир Павлов и Огнян Донев са призовани в Националното следствие, където ще получат обвинения за пране на пари и за данъчни престъпления, след като разследването срещу тях е приключило преди седмица с мнение за повдигане на обвинение. Може би обаче малцина си мислят, че това се случва заради една флашка със специални разузнавателни средства, прихванали разговор на един от двамата, на Любомир Павлов, в който ставаше ясно, че има дълбоки политически връзки и може да манипулира разследването. Не, уважаеми слушатели, това се случва по сигнал на председателя на комисията за контрол на ДАНС в парламента преди време, защото сега не е на този пост – Иван Костов, лидер на Демократи за силна България. Това обяснява и защо единствената политическа сила е именно Демократи за силна България, които днес повдигнаха въпроса.

Добър ден на Радан Кънев, заместник-председател.

Радан Кънев: Добър ден.

Водеща: Буквално за часове се промени ситуацията от момента, в който вие искахте обяснение за забавеното разследване от главния прокурор Борис Велчев, и развитието на този сюжет, което ще приключи с повдигане на обвинение засега.

Р. Кънев: Аз при всяко положение не бих коментирал криминалния сюжет, за който вие говорите, и изобщо не е моя работа да. . .

Водеща: А по каква работа ходят хората в следствието?

Р. Кънев: … да го коментирам. А, не, който ходи в следствието, сигурно и криминалният сюжет му е работа, но нашата реакция и нашата позиция е изключително политическа. Тя засяга изключително обществените и политически сигнали на тези медийни разкрития, които видяхме през последните дни. Значи, нас не ни интересува дали тези господа са извършили престъпление, това е работа на прокуратурата, да прецени дали трябва да се внесе в съда, и след това на съда да вземе своето решение, нас ни интересуват политическите въпроси, а те са ясни. Зависи ли съдебната власт от незаконен натиск на изпълнителната, има ли чадър от изпълнителната власт и прокуратурата върху медийни олигарси в България, използват ли медийните монополи в България властта си върху общественото мнение, не за да го осведомяват и за да дават обективна информация, а за да упражняват политическо влияние, натиск и, както разбираме от тези разкрития, и шантаж срещу съдебната и изпълнителната власт. Това са политическите въпроси и на тях ние обърнахме внимание, а не на криминалния аспект на разследването, който си е наистина компетенция на прокуратурата.

Водеща: Ако се придържаме изцяло към фактите, и то само от днешния ден, повечето отговори са отрицателни на вашите политически въпроси, като изключим този за използването на медиите с определени бизнес и корпоративни цели. Кажете обаче дали тук няма и някакъв реванш политически, защото в този прихванат разговор, за който пак трябва да отворим скоба, не знаем доколко е автентичен, там се говореше за това, че Любомир Павлов е взел главата на Иван Костов.

Р. Кънев: Същественото не е дори… въпреки че естествено тя е много пикантна и обича да й се обръща много внимание, същественото е, че Любомир Павлов казва това нещо в контекста, че той си плащал дълговете. Тоест той заявява, че чрез медийната си империя упражнява политическа поръчка. Тук съвсем ясно е, че става дума за политическа поръчка за разрушаване на Синята коалиция и в контекста на разговора няма съмнение, че поръчката е дадена от хората, които са му обещали чадър и закрила в наказателното преследване, тоест ГЕРБ, или по-конкретно кръгът около вътрешния министър Цветан Цветанов. Лично заявява, че Цветанов ще го защити и че Цветанов решава кариерни съдби в прокуратурата и съдебната система.

Водеща: Ама така могат всякакви хора да си говорят всякакви работи и да се представят като твърде приближени до властта. Даже имам чувството, че това е някакъв рефлекс, да, да се хиперболизира собственото ти положение, особено ако си малко по-богат в държавата.

Р. Кънев: Самочувствието, самочувствието на подобни хора само по себе си е много важен проблем, защото когато, когато собственици на големи медийни групи разсъждават за себе си като недосегаеми, вмесени в кариерни проблеми в съда и следствието, като близки и подлежащи на закрила от вътрешния министър, това е достатъчно тревожно, дори да говорим само за тяхното самочувствие, това пак е ужасно, което прочетохме.

Водеща: Ако трябва да го коментирате като политик, а не като адвокат, какъвто също сте, това, което се случи днес, дава ли ни надежди, че политическите чадъри, дори и да ги има, се затварят?

Р. Кънев: Това, което се случва днес, дава не някакви специални надежди, за съжаление нещата в България са много сериозни, дава обаче знак, че тези неща ги има в България, политически сили, които няма да ги оставят така. И това е съвсем очевидно, и причината за атаката срещу Синята коалиция, защото Синята коалиция беше единствената, подчертавам, единствената политическа сила в настоящото Народно събрание, която от първия му ден настоява за коренна промяна в устройството на прокуратурата, в начина на избиране и формиране на Висшия съдебен съвет, всичко това, което с гласовете на ГЕРБ и БСП заедно, беше всъщност…/пропадане на връзката – бел.ред./… и статуквото беше запазено. Аз искам да върна малко лентата, за да напомня, че Борисов в първите дни на това Народно събрание, ако се не лъжа още преди да бъде избран за премиер – министър, той заяви, че реформа в прокуратурата няма да има и тя ще получи някакъв шестмесечен период да докажела, че може да работи. От тогава по шест месеца минаха шест пъти, но очевидно е, че ВСС и прокуратурата в България не могат да работят без много коренна промяна, но ГЕРБ не направиха нищо, венец на това тяхно поведение е да гласуват…

Водеща: Но пък…

Р. Кънев: Е БСП…

Водеща: Е опитомиха институциите, за които не намират сили да ги реформират, което също е изгодно политически на властта.

Р. Кънев: Ако промяната в съдебната система е това вътрешният министър и шеф на предизборния щаб на ГЕРБ наистина да може да се меша и да кадрува в нея, това е най-лошата възможна промяна. Това е едно влошаване спрямо времето на тройната коалиция, да си помислим, че тези системи могат да функционират по-зле, е ужасно. Изглежда точно това се получава, но аз искам да обърна внимание на нещо, което не му се обръща наистина достатъчно… Законът за съдебната власт е много важен политически лакмус в България, това е първият закон, който през 2002-2003 година НДСВ, БСП и ДПС гласуваха заедно, и в онзи парламент, в който БСП се правеше на опозиция, а и в следващия, аз примерно защото следя тази тема много изкъсо, не бях никак учуден на тройната коалиция. Тройната коалиция се появи в промените в закона за съдебната власт преди десет години, а днес ГЕРБ потапят същия лакмус и отново гласуват относно правомащията на ВСС, относно начина за избиране, тоест начина за кадруване в съдебната система, гласуват заедно с БСП. Изключително, изключително показателно.

Водеща: Говорите за възможността за следващи управленски коалиции в държавата, дано да сме достатъчно прозорливи.

Р. Кънев: Не, аз за съжаление не говоря дори за формалните коалиции, те са по-маловажни…

Водеща: По вашите маркери да разберем какво ще се случи след година…

Р. Кънев: Не говоря за формалните коалиции дори, те са по-маловажни, говоря за фактическата коалиция между ГЕРБ и БСП за запазване на нетърпимото статукво в съдебната власт. Тази фактическа коалиция е много по-страшна от това дали те ще се правят на алтернатива едни на други или ще управляват заедно.

Водеща: Затова ни се карат все по-често от Брюксел и все повече се налага да се оправдаваме, всъшност ще видим как стоим в очите на Европейския съюз в следващия мониторингов доклад през юли, по правосъдие и вътрешни работи. Аз ви благодаря за този разговор, Радан Кънев, заместник-председател на ДСБ, във връзка с развитието на най-любопитния за деня сюжет, а именно приключването на разследването срещу собствениците на медийна група “България”, които утре ще трябва да се явят в Националното следствие за повдигане на обвинения, свързани с данъчни престъпления и пране на пари.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Налице е заплаха за националната ни...
Налице е заплаха за националната ни сигурност през ДАНС. Това заяви в "Още от...
Владимир Славенски: Общинският съвет на Пловдив блокира отчетността...
С остра критика реагираме на решението на ОбС на Пловдив, което не прие нашето...
Бонка Василева: Осигурени са нужните 37 милиона лева...
Имаме и позитивни новини за София - осигурени са нужните 37 милиона лева за...
Д-р Ивайло Митковски: Следдипломната квалификация е задължителна за...
Д-р Ивайло Митковски е ортопед-травматолог, депутат в парламентарната комисия по здравеопазване от листата на...
Людмила Илиева: Здравеопазването във Велико Търново и региона...
Здравеопазването в региона ще се покачи на следващо ниво и с наличието на въздушни...