Начало на инициативата „Европейско междучасие“

През февруари 2015 г. официално започвам инициативата “Европейско междучасие”. С посещение в гр. Пловдив ще дам началото на личната си програма за посещение на средни училища в България и за популяризирането на дейността на Европейския парламент и на Европейския съюз пред по-млада аудитория. През следващите четири години ще се стремя да посетя като евродепутат поне 100 български училища и да запозная максимално много ученици с дейността на европейските институции и основните ни права като европейски граждани. Посещението ще се провежда в рамките на един учебен час, в който ще има кратка презентация пред учениците, свободна дискусия, както и допълнителни викторини и дейности, които ще бъдат интересни на младежите. Ще се погрижа всяко училище, което участва в програмата, да получи специално разработени учебни помагала за качественото познаване на Европейския съюз и за основните понятия в теория на демокрацията. Като университетски преподавател и настоящ член на Комисията по култура и образование в Европейския парламент за мен ще бъде чест и удоволствие да организирам “Европейско междучасие” в максимално много български училища.
Тази инициатива е в подкрепа на моята позиция, че гражданското образование трябва да стане задължителен предмет в средните училища в България. Подобен предмет може да даде на нашите деца основни познания за работата и взаимодействието на институциите, за нормотворчеството и прилагането на законите, както и за мястото и ролята на всеки гражданин в една демократична система. Задължителният час по “гражданско общество” ще направи младите хора по-подготвени и ще им позволи да правят информиран избор в различни ситуации.
Инициативата “Европейско междучасие” ще продължи до края на моя мандат като член на Европейския парламент през 2019 г. Ако сте учител или директор и имате желание Вашето училище да се включи в програмата, можете да пишете на моя екип на office@smalinov.eu.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: В ход е операция “Раделяй и...
Има системни недостатъци в работата на българските институции и на първо място в МВР,...
инж. Грети Стефанова: Искат специалист по хранителни добавки...
"Ако има над 170 млн. отпуснати за техника за справяне с пожарите от ЕС...
Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...