Напрежение заради Кунева има, но е път към единство

– Г-н Кънев, доволни ли сте от резултатите на вота?
– Не бива да бъдем доволни от този резултат, Реформаторският блок беше създаден с много високи цели – да отвоюва държавата от мафията, ако смятаме, че с 6.5% на европейски избори сме го постигнали, можем да бъдем доволни. Истината е, че тези резултати са ниски за целите, които си поставяме, и не са всичко, което можехме да постигнем. Въпреки това в създалата се политическа и медийна среда огромното значение, което корпоративният и купен вот имаше, атаката срещу нас, трябва да отчетем, че резултатите са задоволителни. Имаме представител в ЕП, това не е победа, но може да бъде едно много добро начало.
– Очаквана ли беше тази рокада между първия и втория във вашата листа?
– Пренареждането е факт, но трябва да отчетем, че управляващите проведоха безобразно слаба и некадърна кампания за хората как да използват този вот. Затова смятам, че в гласовете за нашата листа е имало избиратели, които са смятали, че когато пуснат бюлетина без преференция, подкрепят Меглена Кунева. Важният извод е, че трябва да се обясни по-добре какво означава преференцията.
– Опасявате ли се, че това може да доведе до напрежение сред партиите в РБ?
– Моят анализ на резултатите показва, че те по безусловен начин навеждат на мисълта за императивна консолидация на РБ. Първо трябва да отчетем, че има нов профил на нашите избиратели – възрастов и географски. Това са хора, които не са гласували за наши партии на нито едни предишни избори, а сега са подкрепили блока. Това се потвърждава и от много високия процент на гласовете от другите страни.
– Каква е частта на тези гласоподаватели?
– Грубата оценка показва, че те са около най-малко 30% от избирателите на блока, много от тях са гласували с преференция. Техните преференции са различни. Голяма част от тях са за мен, въпреки че заявявах непрекъснато, че няма да стана депутат в ЕП. Това разчитам като вот за единство на блока и за новата политика, която налагаме.
– Преференциите не показват ли друго – че избирателите се идентифицират с различните партии?
– Това би било разумен извод, ако се абстрахираме от демографския профил на избирателите. Няма как нов избирател на блока да се асоциира със стара партия, за която не е гласувал досега. Очевидно е, че не става дума за вътрешно-партийно състезание
Напълно разумно се налага изводът, че без някой от участниците в него РБ би бил провал. Не мога обаче да се абстрахирам от непосредствените си впечатления от работата на Меглена Кунева по време на кампанията. Нейната роля беше ключова и всички спекулации, че нейното присъствие начело на листата са довели до неблагоприятни резултати, са неверни.
– И все пак – не казахте дали този преференциален вот може да засегне отношенията между партиите в блока?
– Винаги пренареждането на една листа води до напрежение, въпросът е да направим верните изводи и да преодолеем напрежението. Както и да разберем, че бъдещето на блока е в това да бъде много по-консолидиран.
– Какви са тогава изводите за развитието на РБ?
– Непосредственият извод е, че отделните партии членки в различна степен са загубили подкрепата си, в което няма нищо странно заради досегашните им загуби. Както и, че самостоятелното им явяване на парламентарни избори е напълно безнадежден сценарий.
– Това означава ли, че идва на дневен ред идеята за единна партия?
– Никой в историята не е правил единна партия, преди да е получил победа на парламентарни избори. Мога да дам пример със сериозния успех на г-жа Кунева на президентските избори, която не доведе до създаването на силен политически субект, който да се бори за властта. Тези неща се правят след успешни парламентарни избори, да не кажа след успешно участие във властта. Но пред нас има перспектива за много по-сериозно обединение, нещо, което Тома Биков нарече създаване на политическа федерация. Считахме, че поставянето на петима изявени партийни лидери в първите пет места на листата ще доведе до максимална мобилизация на пет партийни ядра. Но резултатите от изборите показват друго – прилична мобилизация има на само едно от петте партийни ядра – ДСБ, а вместо това се мобилизираха хора, които харесват блока заради самия него. Затова в бъдеще определянето на листите на база партийни квоти няма да доведе до реализиране на политическите ни задачи. Трябва да представим непредставените прослойки от населението, на цяло едно пасивно политически поколение, а свръхактивно икономически и социално. За да се преборим за това доверие, трябва да предложим РБ, а не пет партии.
– Преди изборите заявявахте, че РБ е отворен за нови политически субекти, имате ли нещо предвид?
– Разширяването и консолидацията са два процеса, които трудно вървят ръка за ръка. Смятам, че консолидацията е спешен въпрос, по-важно е от включването на нови личности в блока, споразумения с различни граждански организации могат да се сключат на всеки етап. Въпросът не е в бройката на партиите, а как седиш в очите на хората.
– Кои ще бъдат лицата, които ще търсите, за да се идентифицират избирателите с РБ?
– Може би най-успешното политическо действие на блока беше атаката срещу поправката “Газпром” и скандала “Южен поток”. Тя от идеята си, през реализацията си, до публичността беше изнесена от хора в Гражданския съвет –
Трайчо Трайков, Мартин Димитров, Петър Славов
Може би точно те вкараха РБ в ЕП, а не са партийни членове. По същия начин мога да кажа имена на хора, които дори не са в РБ – един Христо Христев, преподавател в СУ, човек със сериозен авторитет в борбата с корупцията, който ни подкрепи в последните дни на кампанията. Друг човек, за когото много съжалявам, че игра в губещ отбор, е Минчо Спасов, той е сред най-утвърдените специалисти по вътрешна политика и има неопетнена репутация.
– Има ли опция да си стиснете ръцете със “Синьо единство” (СЕ)?
– СЕ проведе кампания, чиято цел беше РБ да не влезе в ЕП. Дали на това дължим липсата на втори мандат – не мога да кажа, но това показва опасно политическо мислене. Деструктивният модел на мислене – дайте да работим срещу нещо, а от провала да произлезе друго, е един от пагубните елементи на десницата вече 15 г.
– Основната ви цел остават ли предсрочни парламентарни избори, или искате повече време, за да постигнете новата форма на блока?
– Българските граждани на 25 май категорично казаха, че излизането от кризата минава през смяна на властта. Те отхвърлиха и унизиха водещата партия в настоящата коалиция. България се намира в много тежка икономическа и бюджетна криза, така че предсрочните избори са императив, а не желание на една или друга формация.
– Как разчитате посланията на БСП и ДПС, които дадоха и не дадоха досега?
– Посланията на БСП оттук нататък нямат никакво значение. Тази партия се провали драматично в опита си да излъже българите, че може да помогне за създаването на по-добра икономика, да създаде работни места, да облекчи социалното положение на хората. Напротив, ние видяхме най-голямата злоупотреба – Бобов дол, който надявам се тепърва ще бъде обект на работа на прокуратурата. Но беше пример на най-грозното лице, което една социалдемократическа формация може да има – да използва подчиненото положение на работника. Така че БСП вече е нелегитимна да води разговора за бъдещето на България за работните места, пенсиите, лихвите по кредитите. ДПС по начина, по който структурира кампанията си, независимо от успешните резултати, също не е легитимна да води този разговор. Това е партия, доказала, че реалното социално положение на нейните избиратели не я интересува.
– Ще видим обединено дясно?
– Нашата задача е да покажем, че проблемите, пред които хората са изправени – ниски доходи, рекет, корупция, бариери пред обществени поръчки, корупция в съда, имат своите отговори. Аз не съм видял ГЕРБ да ги дава. Нашата работа е да дадем верните решения и да спечелим доверието на поне 3 пъти повече избиратели.
– И все пак смятате ли, че ще може да управлявате самостоятелно след едни нови избори?
– Няма никакво съмнение, че няма да сме готови за това на едни бъдещи парламентарни избори, извън съмнение е, че трябва да търсим партньорство в дясно-център. Но не сме се отказали от нито едно от условията си, за да участваме във властта – съдебна реформа, административна, нова политика в банковия сектор, в обществените поръчки. И няма да отстъпим.
– Освен ГЕРБ има ли друг възможен партньор в дясно-център?
– Засега не се вижда нищо друго.
– Как ще се развият в краткосрочен план нещата с ремонта на кабинета, ще бъде ли последван от нови избори?
– Категорично ще се борим да не замажат очите на българите с ремонт и програми. Но мисля, че нови избори в рамките на 2014-а вече са въпрос на консенсус, макар и негласен.
– Вашите консултации за предсрочни избори започнаха ли?
– Предстоят – ще провеждаме консултации с опозиционните сили за обществен политически мирен натиск.
Мария Чипилева

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...