Най-голямата измама на посткомунизма

(видео)

Иван Костов: Здравейте. Благодаря ви, че се отзовахте на нашата пресконференция. Ще ви запозная с позицията на НР на ДСБ по отношение на референдума за строителство на нова ядрена централа. ДСБ сме против провеждането на референдум за изграждането на нова ядрена централа и ще защитим тази своя позиция в НС тази седмица. Референдумът има за цел да направи избирателите съучастници в създаването на алиби на енергийната мафия да продължава да източва парите на българския данъкоплатец. ГЕРБ следва дневния ред на БСП, за да продължи най-голямата корупционна измама на българския посткомунизъм. Чрез референдума БСП и ГЕРБ се опитват да отклонят вниманието на обществеността от отчайващата липса в двете партии на решения за излизане от кризата. Той пилее енергията на страната в момент, в който остро се нуждаем от дебат за това къде ще отидат парите на българския данъкоплатец и откъде ще се вземат. ГЕРБ и БСП се надяват чрез референдума да прикрият своя панически страх от Москва и пълно безсилие да защитят интересите на България. Ще ви раздадем този текст. Въпроси?

Въпрос: Само преди час и половина Надежда Нейнски, Мартин Димитров и Ваньо Шарков излязоха с апел…

Иван Костов: Да, наясно сме.

Въпрос: Вашата позиция каква е, защото казаха че отговорността ще бъде на лидерите на партиите?

Радан Кънев: На първо място успяхме да се подготвим…….

Иван Костов: Той отговаря, защото той се занимава с тези преговори със СДС, изобщо с изготвеното споразумение, което СДС отхвърли. Това е неговият раздел, затова той отговаря.

Радан Кънев: На първо място ние констатираме, не за първи път, че мнозинството от десните избиратели са опозиционно настроени към ГЕРБ и са за единна опозиция. Така че това са съвсем резонни гласове в рамките на СДС на хора, които представляват тези избиратели. Не можем да бъдем учудени. На второ място, никога не сме премълчавали ролята на ГЕРБ за това СДС да напусне СК. И това отново се потвърждава. Очевидно опозиционно настроените към ГЕРБ лидери не са съгласни с тези действия и с тази намеса на ГЕРБ в десницата. Искаме обаче във връзка с пресконференцията и с това писмо да отбележим, че решения, с които ДСБ разделя десницата няма. Така че няма как да преразгледаме подобни решения. Нито едно решение, нито едно политическо действие на ДСБ, не е било в тази посока. Всички са били в обратната – консолидация на дясната опозиция срещу слабото управление, срещу монополите, срещу некомпетентността, срещу корупцията. Винаги сме били за единна десница, за единна дясна опозиция с вододел – отношението към ГЕРБ. Точно към тези феномени – към нарушените граждански права, към икономическата криза, към мачкането на малкия и семеен бизнес, към насърчаването на монополите. Това е нашата позиция към това писмо и към тази пресконференция. Ние казахме, че не приемаме отговорността, че сме разделили дясната опозиция и нямаме решения за преразглеждане в това отношение.

Въпрос: Съгласни ли сте със социологията, че разделени ДСБ и СДС имат по-малък шанс или точно обратното?

Радан Кънев: Категорично не споделяме пораженческия тон на това писмо и на тази пресконференция. Не сме съгласни, не виждаме това в социологическите проучвания. Последните съвсем не показват това. Това не отменя факта, че единна десница би имала по-голямо влияние в следващия парламент и би допринесла за промяна на икономическата политика на страната много повече. Но в момента да си късаме ризите и да тръбим подобни неща в никакъв случай не ги виждаме и не смятаме, че това е разумна политика.

Въпрос: Има ли ДСБ политически тестостерон и убедителна мощ за идеите си за България и ако “да”, моля избройте три постижения на ДСБ в 41-вото НС, които са за България, а не за личен комфорт.

Иван Костов: Личен комфорт? Къде е точно нашият личен комфорт?

Радан Кънев: Аз бих могъл да отговоря и съм сигурен, че г-н Костов има какво да добави. Не обичам такива изрази като “политически тестостерон”, но има ли ДСБ политическа смелост, аз ще ви дам няколко примера. 2009г. нито един от нашите опоненти не споменаваше малкия бизнес като основна жертва на кризата и като основен мост за излизане от кризата. Не преставаме да го повтаряме и в момента има един фалшив, но публичен консенсус. Казвам “фалшив”, защото говорят за това, а работят за монополите. Но не могат вече да премълчат тази теза. Никой преди нас не е атакувал монополите силно, ясно и поименно. Никой преди нас не е атакувал толкова силно провала в здравеопазването, провала в образованието, така че ако това е политически тестостерон – смелостта, то ДСБ има може би малко повече в излишък.

Иван Костов: Нека и аз да се включа. И аз искам да напомня нещо. Основното понятие, с което всички нововъзникнали партии, включително и ГЕРБ си служат и в момента е фасада. Българската демокрация било фасада. Това е понятие от програмен документ на ДСБ, това е наше основно оръжие в един момент, в който всички се бяха примирили и говориха за плюсовете на коалиционната култура ако си спомняте, мисля че така се наричаше. Ние говорихме, че това е фасада и български посткомунизъм, че това няма нищо общо с демокрацията и т.н. Сега ако обърнете внимание и тази идея е открадната в добрия смисъл на думата и мнозина я споделят. Аз искам обаче да дам един пример от онзи ден като питате имаме ли кураж. Онзи ден единствените, които застанаха на позиция срещу реставрацията и реанимацията на живковизма в България, бяха ДСБ. Категорично, твърдо, неотстъпчиво, включително с риска да бъдем наречени “сини талибани” и т.н., и се противопоставихме на тази псевдонаучна конференция. Единствените, които се обявиха против изграждането на АЕЦ “Белене” още в момента, в който беше взето решението от Симеон Сакскобурготски и Кунева, досега 10 години сме ние. Имаше момент, в който тържествуващият Първанов размахваше голям шлем, въпросът бе обявен за приключен, атомна централа щеше да има, тогава нашият глас беше единствен. Искам да напомня тези неща, защото тези хора, които не се срамуват от това, че имат десни възгледи и са готови да ги защитават, включително това да означава поляризация на обществото, това сме ние. Ние не крием кои сме. Никога не сме го крили, никога не сме се опитвали да лицемерничим със своите политически позиции. Ние никога няма примерно да наречем реституцията порочна. Ще я наречем това, което тя е – създаване на справедливост след един голям грабеж.

Въпрос: Г-н Костов, министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, отхвърли Вашите тези по случая на Мирослава – натривките и това, че Стойчо е работел за ГДБОП?

Въпрос: Докладът ще го дадете ли на прокуратурата?

Иван Костов: Да, изпратили сме го. Вижте, аз с Цветанов никакъв разговор не мога повече да имам. Това, което е вътре в доклада, е на базата на материали, на доклади, на отговори на наши въпроси, включително дадени от ангажирани лица, изслушване, или на прокурори, които са се занимавали със следствието. Ние не сме си съчинили тези работи.

Въпрос: Той ги отхвърля обаче?

Иван Костов: Ами ако за вас е достоверен този човек, който излезе на трибуната на НС и обяви трима горнооряховски лекари в това, че са убили дете и чете СРС-та, и накрая се оказа след година и половина, че той е излязъл и е лъгал пред НС по отчайващ начин, и не намери никаква доблест да се извини или поне да покаже, че е разбрал какво е направил, защото съсипа съдбата на толкова много хора и на техните семейства?

Въпрос: Явно е достоверен за съдебната система след като го оправдаха?

Иван Костов: Аз това няма да коментирам, аз просто отговарям колко струват реакциите на Цветанов по това дело. Толкова, колкото струваха и онези изказвания. Нищо не сме си измислили. Всичко е на базата на материали. Ако той искаше да говори, трябваше да дойде в комисията, когато го поканихме. Когато група народни представители го поканиха на разговор. Защо не дойде да каже тогава в какво се заблуждаваме и в какво сме прави? Защо тогава не дойде? Защо се скри? Министър-председателя Борисов ни прие и поне фасадно каза: “Абе ще кажем, ще ги оправим тия неща”. А ако излезе, след като той напусне поста си, че онзи действително е бил сътрудник на ГДБОП, тогава какво ще кажем за Цветанов? Ще го обявим за най-големия лъжец в България ли? Ние не говорим празни неща в този доклад, той е много сериозен. Моят искрен призив към вас – журналистите, понеже е човешка съдба, понеже е младо момиче, тръгнете по следите на нашите доказателства, проверете ги, поискайте да се аргументираме за всяко нещо, което сме написали в доклада, и вие ще получите нашите аргументи. Подложете ги на критика, разгледайте ги наистина безпристрастно, но направете същото с официалната позиция. Защото го дължим на тези две семейства. Не заради друго. Хайде да оставим политиката. Там са убити двама души. Дайте да видим защо. Защо загинаха? Направете го, нали сте медия, направете разследване. За това ви призовавам. И да не спорим колко е прав или колко е крив Цветанов или Костов. Защото става въпрос за абсолютно принципни неща, става въпрос за факти, става въпрос за доказателства. И гледайте довечера в 16:00 часа при Милен Цветков Петър Стоев.

Въпрос: Какво се прикрива по този случай?

Иван Костов: Имам само предположения. Не искам да насищам медиите със своите предположения, съмнения и тежки преживявания, защото аз съм се потопил в един момент заедно с колегите в тази страшна трагедия. И сме видели много повече, отколкото сме посмели да напишем. Можете да бъдете сигурни. Тя ме боли тази тема и то си личи нали, пипне ли ме някой, то си личи.

Въпрос: Г-н Костов, доколко реално ръководството на ДСБ ще тръгне да преговаря със сегашното ръководство на СДС? И до каква степен е изненада това или имахте предположения, че ще се случи?

Радан Кънев: Аз думата “изненада” вече я използвах и казах, че не е изненада. Винаги има политици, които отговарят на настроенията на избирателите си, и слава богу това е смисълът на демокрацията. По отношение на съществуващото ръководство на СДС, ние смятаме, че то носи тежка отговорност, че в колаборация с ГЕРБ извади СДС от СК. Казахме вододелът е отношението към ГЕРБ, нищо от това, което виждаме в момента, не дава възможност да си помислим, че нашата позиция към управляващите и тяхната би съвпаднала. Но нашата позиция представлява сините избиратели, а тяхната – не.

Въпрос: В този дух сините избиратели…

Иван Костов: Знаете ли, нека да добавя нещо за тези хора – ръководството на СДС. Нали ходим на едни и същи конгреси. Онзи ден в Букурещ се проведе конгрес на ЕНП – там бяха моите колеги. И са видели, че колегите от СДС са направили шпалир да посрещнат делегацията на ГЕРБ, водена от г-н Цветанов. Че са ги изкарвали на терасата за разговор само с един поглед и т.н. – споделиха такива неща, каквито само щрих към това, което много възпитано се опитва да каже Радан, а пък аз го казвам буквално така, както беше споделено на национално ръководство.

Въпрос: Днес с драматичен тон Мартин Димитров заяви, че това което е сондирало хората от СДС, че ортодоксалната десница може да потъне като Титаник и че айсберга още е там и се продължава към него? А Надежда Нейнски каза, че се отваря път на самоопределилата се като дясна партия на Меглена Кунева?

Радан Кънев: Може да опитам отзад напред, защото на първия въпрос на практика отговорих. Естествено, че разделянето на десницата обслужва фактори извън десницата. Но в този смисъл цялата опозиция и противопоставяне между ГЕРБ и формацията на Меглена Кунева изглежда доста фалшива, защото с опитите си да разбие СК, ГЕРБ фактически подпомага политическото развитие на проекта на Кунева. Фалшивите десници се подкрепят една друга, може би не е чудно това нещо. По отношение на задаващия се Титаник аз казах – не споделям, и никой в ДСБ не споделя подобни мрачни прогнози, и същевременно знаем, че е много по-добре опозицията да е единна, а не разделена. Но няма такъв айсберг, не е този курсът на кораба. Ще го кажа по друг начин – ако курсът на кораба е опозиция, ако товарът на кораба е програма за промяна българската икономическа политика, ако товарът на кораба е смели политически идеи, неговият курс е много различен от мястото, където е айсбергът. На който курсът му е към колаборация с ГЕРБ и към запазване на статуквото, той върви към айсберг.

Иван Костов: Наистина никой не споделя такива пораженчески неща, никой в ръководството не е обзет от тази паника. Нямаме такива настроения. Говоря ви съвсем хладнокръвно и честно. Няма какво да крия.

Въпрос: Тази седмица в пленарната зала ще бъде дискутиран референдумът за АЕЦ “Белене”.Ако се приеме ще имате ли основания да го атакувате с Конституционния съд?

Иван Костов: По време на анализа в Националното ръководство беше използван един израз – конституционна каша или хаос предизвиква този въпрос, така поставен от ГЕРБ. Преди всичко на процедурно основание има аргументи да бъде атакуван пред Конституционния съд. БСП вероятно ще го направи и ще вкара темата с продължение, в смисъл ще го продължи, ще има нов сериал – “Умирай трудно Белене 16 и 17” и т.н. Просто това е следващото развитие на нещата. Защо ГЕРБ влиза в този капан на конституционна отхвърляне на собствения въпрос ние отговаряме с нашата позиция днес. Ние отговорихме на този въпрос. Аз ви прочетох позицията и ние считаме, че това е най-съществено. Двете парии очевидно имат интерес от този референдум, очевидно играят заедно игра, очевидно е, че играта е да може българската енергийна мафия да продължава да изцежда от парите на данъкоплатеца. Това е за нас очевидно, защото в противен случай позицията е съвършено друга, тя е нашата позиция, ако това нещо трябва да се спре като агония.

Въпрос: Няма практика “Кърниградска” да отговаря на “Позитано” и обратното. Но през уикенда Станишев призова всички политически лидери трябва да кажат дали имат планове, ако влезнат в следващия парламент да се коалирали с ГЕРБ? Прощавайте за въпроса, но бихте ли отговорили на едно такава предизвикателство, дали Вие бихте се коалирали с ГЕРБ?

Иван Костов: С този ГЕРБ никога.

Въпрос: Защо този?

Иван Костов: С този ГЕРБ, с тази политика, с това лидерство, с тези политически практики във всички посоки, които са ни накарали да станем опозиция, категорично не можем да се коалираме, но ние това сме го казали, преди да се сети Станишев да пита. Станишев, ако иска да пита каквото и да е било ДСБ, трябва да отговори на въпроса, който му зададохме преди 10 дни. Един много прост въпрос за бивш министър-председател, който има в екипа си двама бивши енергийни министри. Той би трябвало да е елементарен въпрос.

Въпрос: Защо не е подписал?

Иван Костов: Въпросът беше: “За колко години ще се откупи инвестиция за 200 млрд. и 350 млн. евро за строителството на 200 хиляди мегавата на АЕЦ “Белене”, ако цената се продава по цените, по които продават 2 хиляди мегаватовата АЕЦ “Козлодуй”? За колко години?”.

Абсолютно елементарен! Нарочно е зададен така, за да е много лесен отговор, защото следващият въпрос, който зададем, ще бъде по-труден.

Радан Кънев: Аз бих добавил по въпроса на г-н Станишев. Много е нелепо зададен този въпрос от негова страна към ДСБ, защото примерно ние не сме лъгали своите избиратели и българските граждани по тези теми. БСП излъга, че няма да управлява с НДСВ, беше основна опозиция и политически противник на управлението на НДСВ, след което се коалира. Трудно ми е да преброя, ще ми трябват няколко минути да кажа на колко балотажа БСП и ГЕРБ се подкрепиха на местните избори и в колко общински съвета управляват заедно. Десетки е най-малкото число от двеста и няколко общини, в които е имало балотажи. Така че този въпрос не стои просто.

Иван Костов: Не, той е лицемерен.

Радан Кънев: Та този въпрос е към БСП, не към нас.

Иван Костов: Част от фасадата е той, на българската демокрация, на българския посткомунизъм.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Георги Ганев: Членството на България в еврозоната може...
През 2024 г. България ще изпълнява инфлационния критерий, посочи икономистът доц. Георги Ганев Членството...
Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...