Най-вероятният сценарий е нова студена война

Водеща Жени Марчева: Здравейте отново. Добър ден казвам сега на ръководителя на академичната “Лаборатория за управление на рисковете” към Нов български университет, също бивш лидер на ДСБ и бивш премиер на страната ни Иван Костов. Здравейте.
Иван Костов: Здравей.
Водеща: Радвам се да ви видя. Само в началото да ви питам, свикнахте ли с определението бивш политик .
Ив. Костов: Не, много е приятно да си бивш политик.
Водеща: Приятно е да си бивш политик.
Ив. Костов: Да.
Водеща: Категоричен сте, че научното поприще това е. ..там е силата и там е. . .
Ив. Костов: Истински ме въодушевява и ми е много интересно и наистина нямам от какво да се оплаквам. Правя това, което. . .
Водеща: Което ви харесва.
Ив. Костов: . . . винаги съм обичал да правя, да.
Водеща: А политиката не ви въодушевява?
Ив. Костов: Ами, политиката е отслужено време – 24 години е достатъчно. Нека другите да отслужат по толкова. . .
Водеща: Това малко като казарма ми прозвуча.
Ив. Костов: Да, да. На английски се казва така – служих като премиер, се казва, а не аз бях министър-председател, както е на български.
Водеща: До края ще поговорим. . .
Ив. Костов: Хората знаят, че служат на страната си за определено време.
Водеща: И вашето време изтече.
Ив. Костов: Да, разбира се.
Водеща: Ще поговорим за Украйна. Само един въпрос преди това, свързан с политическото доверие, защото предишния път, когато се видяхме тук в това студио, вие казахте колко много сте притеснен от критично ниските нива на доверието на хората и към институциите, и към партиите. Сега, няколко месеца по-късно тревожи ли ви това, продължава ли да ви тревожи?
Ив. Костов: Ние наблюдаваме много внимателно доверието в институциите, включително в партиите, в Министерския съвет и Народното събрание, и президента, и това, което притесняваше тогава, притеснява и сега. Наистина е критично ниско доверието в Народното събрание и в Министерския съвет. Нетното недоверие в Министерския съвет е минус 35 процента, което е много.
Водеща: Уау. ..
Ив. Костов: В другите. . . Това означава, че може много бързо да се предизвика някаква криза примерно с неудачно решение или с някаква груба грешка.
Водеща: От искрица мъничка може да пламне . . .
Ив. Костов: Да, да.. .
Водеща: . . . буен огън.
Ив. Костов: . .. просто наистина всички тези конфликти са отложени предвид наближаващите евроизбори, но доверието е много ниско. Толкова е ниско, че ограничава силно възможностите на управлението и на законодателя да прави това, от което има нужда страната.
Водеща: Добре. За Украйна кажете. Това е формалният повод да се видим тук в това студио. Какво показва новият ви анализ за Украйна и всичко случило се след Крим?
Ив. Костов: Ние анализираме непрекъснато ситуацията в. . .
Водеща: А тя е доста динамична.
Ив. Костов: Която не е украински конфликт. Тя очевидно е геополитически конфликт и аз ще кажа защо. В тези дни върви най-сериозният риск за страните от Източна и Централна Европа, защото Руската федерация наруши един изключително важен договор, това е Будапещенският меморандум от 1994 г., с който срещу обещание за сигурност Украйна се разоръжи с ядрените си оръжия. Гаранти по този Будапещенски меморандум освен Русия са САЩ и Великобритания. Нарушаването от страна на Русия на меморандума стана след като тя е поела ангажимент да защитава териториалната цялост и суверенитета на Украйна, буквално така е написано, аз ще ви оставя договора, защото малцина четат тези документи.
Водеща: Какви са рисковете обаче от нарушаването на този договор?
Ив. Костов: Най-големият риск идва от обстоятелството, че другите две ядрени сили фактически са дали нереална гаранция за сигурността на Украйна, която като неядрена държава е защитена с това специално споразумение. В този смисъл един от най-важните стълбове на мира след падането на Берлинската стана, договорът за ограничаване на ядрените оръжия, се компрометира или е компрометиран. Защото. . .
Водеща: Чакайте малко, нали не казвате, че оттук насетне светът е изправен пред риска от нова ядрена война заради нарушаването на този договор?
Ив. Костов: Ще кажа и това. Не, вероятно не, но искам да кажа, че неядрените държави, които влизат в този договор, влизат срещу тези същите гаранции, които в момента се вижда, че са нереални. Тоест, няма кой да гарантира, макар и ядрени сили САЩ и Великобритания не са в състояние да гарантират нещо срещу, примерно, срещу речта на руския президент Путин, който показа с тази реч, след като официално присъедини кримската автономна република, заяви, че няма да спре, и това създава огромни напрежения навсякъде.
Водеща: Кажете ми, г-н Костов, коя за вас е по-голямата новина – това, че Москва анексира Крим, или това, че Украйна подписа в Брюксел споразумението за присъединяването си към ЕС?
Ив. Костов: Най-голямата новина е това, което ви казах – това е риск с изключително важна стойност. Това е много голяма опасност за порядъка, който цари след падането на Берлинската стена в Европа и в света.
Водеща: Какво да направи България и какво да направят световните сили…
Ив. Костов: А това, което вие питате… това, което питате, е продължаващ натиск на Европейския съюз по най-болезнената за Русия линия, а именно присъединяването, започва практическото присъединяване на Украйна. Европейският съюз всъщност отговаря… на руския анекс отговаря с продължаване и ускоряване процеса на присъединяване на Украйна към себе си. Това означава, че двете стратегически направления, които се сблъскаха тук, на територията на Украйна и в черноморския басейн, практически продължават конфликта и го изострят. Вашият въпрос в началото беше ще има ли нова студена война. Отговорът на нашата лаборатория, още преди да се проведат изборите в Крим, беше, че най-вероятният сценарий е нова студена война.
Водеща: Да ви питам обаче и по друга тема, по която вие сте експерт – енергетиката, защото само след минути тук, в това студио, на вашия стол ще бъде министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Притеснява ли ви в енергетиката какво се случва? Какво мислите за този ултиматум от страна и на министъра, и на Държавната комисия за водно и енергийно регулиране към ЕРП-тата, за да си изплатят дълговете? Какво ще излезе от този ултиматум според вас?
Ив. Костов: Вижте, това е много конкретно и част от една оперативна политика, която не е…
Водеща: Добре, министъра ще попитам за това…
Ив. Костов: …съществена за нас.
Водеща: Притеснението обаче какво е?
Ив. Костов: Значи, знаете ли, най-големите притеснения идват по друга линия. Аз много ще се радвам, ако медиите дават възможност на зрителите да разбират какво се случва, а не само да взимат становища, които много често са необосновани и неаргументирани. Това, което се случва, е много топла зима, много ниска консумация на електроенергия и изобщо на енергия за отопление, която поставя в изключително трудно положение производителите и разпределителите, продаващите, търговците на енергия, вследствие на което се натрупват огромни нерешени… нерешими въпроси. Много тежка ситуация с Националната електрическа компания, вероятно тежка ситуация за всички в енергетиката. Разбира се, трябва да има някакъв… някакво решение, но до тия всичките решения се пораждат вторични…
Водеща: За решенията ще питаме министър Стойнев. Няма как да не ви попитам, г-н Костов, ще гласувате ли за Меглена Кунева, която е вече ясно, че е водач на листата на Реформаторския блок…
Ив. Костов: Ами, като дойде време ме попитайте още един път.
Водеща: А, не…
Ив. Костов: Но Изборният кодекс дава определени възможности, така че аз мисля да се възползвам от тях.
Водеща: И да гласувате за Меглена Кунева?
Ив. Костов: Аз ще гласувам, възползвайки се, добре, ще го кажа, щом така настоявате, ще се възползвам от правото да гласувам с преференциален вот.
Водеща: Преди две години нарекохте Меглена Кунева последната червена кукувица, която се опитва да снесе яйце в синьото гнездо. Да разбирам ли, че точно това, което сте казали преди две години, днес по някакъв начин се реализира, че метафората, която сте използвали, звучи плътно, така да кажа?
Ив. Костов: Не искам да коментирам тези неща. Ако може да ми спестите актуалната политика, защото съм… опитвам се да… много бързо да увелича дистанцията по отношение на тази политика, като гражданин съм си определил поведението. Още отсега знам какво ще направя, така че…
Водеща: Добре.
Ив. Костов: Не ме карайте да анализирам неща, които…
Водеща: Не, напротив, това е важно, как, лидерът Иван Костов за кого ще гласува.
Ив. Костов: Не, не съм лидер вече.
Водеща: Така. Възприемайте го не като онзи пост. Да, разбрах ви.
Ив. Костов: Бил съм лидер 24 години, сега не.
Водеща: Преференцията, вероятно ще… (не се разбира – бел. ред.)…Светослав Малинов да разбирам… Добре, а кафето на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и лидера на ДПС Лютви Местан вчера в Кърджали вдъхна ли това усещане, че наистина кампанията за евроизборите ще бъде толерантна, че…
Ив. Костов: Не, тя не е толерантна кампания, в никакъв случай.
Водеща: А нима това кафе не беше знак за това, че томахавките могат да бъдат заровени и хората могат да намерят общ език, политиците въпреки политическите си различия?
Ив. Костов: Не, ние анализирахме политическите послания на партиите с последния доклад и това, което е много интересно, е, че тези, които се движат най-бързо напред, и тези, които все пак запазват лидерската позиция, фактически са заложили на негативни
кампании и на компромати. Това, че Бойко Борисов се е срещнал с Лютви Местан, не променя начина, по който излъчва посланията си ГЕРБ. ГЕРБ използва… почти половината от посланията са негативни. Те са свързани със стремеж да се компрометира другата страна.
Водеща: Добре, благодаря ви за този разговор. Както стана ясно, това беше Иван Костов, който е ръководител на академичната “Лаборатория за управление на рисковете” в Нов български университет.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...