Найо Тицин: Гаврийски е работар, не шоумен

– Г-н Тицин, лесно ли се прави кампанията за кмет на Светослав Гаврийски, след като според социолозите той няма шансове?
Социологическите проучвания не ме демотивират заради пресния ми опит отпреди 3 месеца. И тогава се говореше, че ДСБ няма да влязат в парламента. Мен трудно нещо може да ме разколебае, защото съм ведър характер. Имам за себе си ясна визия какво може да постигне Светослав Гаврийски и съм убеден, че може да стигне до балотаж и да спечели. Факт е, че най-много от Гаврийски на балотаж се плаши щабът на БСП.
– Така ли?
– Да, защото знаят много добре, че ако Гаврийски отиде на балотаж срещу Татяна Дончева, той ще бъде кметът.
– Но засега фаворит за втори тур е Бойко Борисов. Защо ДСБ не гледат сериозно на него?
– Той безспорно е много популярен. Но не по-малко популярни са Слави Трифонов или Азис. Това съвсем не означава, че стават за политици, а още по-малко за кметове.
– Как се работи с толкова сериозен човек като Гаврийски?
– След като си работил с Иван Костов, е лесно да работиш с всеки друг.
– Защо вярвате, че Гаврийски ще е добър кмет?
– Наблюдавам го от два месеца. Разбрах нещо, което е неприсъщо за мен като човек на показността. Аз обичам да се показвам и да залагам на ефектните неща. Не случайно се занимавам с PR. Свит и скромен човек няма как непрекъснато да удря тъпана, за да привлича вниманието.
Покрай Гаврийски обаче си дадох сметка, че има и друг тип хора. Много работливи, полезни и стойностни, които обаче не държат да се шуми около тях. Те просто си вършат работата, без дори да очакват признание. Има една реплика, мисля, че беше на Линкълн, че човек може да постигне велики неща, ако не се интересува от славата. Светослав Гаврийски е точно такъв. Не си бях давал сметка колко проблеми е имал той в БНБ, когато я е наследил през 1997 г. Колко трудно е било налагането на деноминацията и цялата банкова реформа. Шансът ми да работя с него беше да разбера, че това наистина е адски колосална работа, която може да се върши със спокойствие, интелект и резултатно. В момента всички казват, че валутният борд е успешен. Но ние помним колко скептични погледи имаше преди въвеждането му. Предполагам, че ако се беше провалил, единствено виновен щеше да е Гаврийски. А сега всеки се кичи, че е допринесъл за успеха му.
– Тази скромност не му ли пречи? Сякаш няма да се разстрои, ако не спечели.
– Няма да се разстрои, защото не залага нищо лично. За разлика от всички останали. Бойко Борисов залага бъдещето си и личната си изява. Той ако не бъде кмет, какво ще бъде? Милен Велчев след всичките фанфари около него като финансов министър също има голям залог. Татяна Дончева залага авторитета си от толкова години назад.
Гаврийски не залага нищо именно защото е скромен. Той иска да е кмет чистосърдечно, защото смята, че може да управлява добре.
– Кой е основният ви опонент в кампанията?
– Много е любопитно, че в тази кампания всеки иска да е алтернатива на другия. От политическа гледна точка Татяна Дончева като левия кандидат е основният противник на Гаврийски. Заради конюнктурата на дясното обаче се появяват още няколко фигури, които се представят за десни кандидати. Но Милен Велчев няма как да е десен, защото НДСВ се е определило като либерална партия. Либералите според конюнктурата отиват вдясно или вляво. В момента НДСВ е в лявоцентристки кабинет. Бойко Борисов пък е антисистемен кандидат. Такъв тип кандидати залагат на непартийността си.
– Не е ли точно това предимството на генерала?
– И какво предлага насреща? Кой ще носи отговорността от управлението му? Изтъркана фраза е, че демокрацията не е най-доброто нещо, но не е измислено по-добро. Забелязвам, че Борисов продължава модела на Сакскобургготски от 2001 г., с който той опита да разбие политическата система у нас. Това ме кара да се замисля дали Симеон не играе с двама кандидати.
– От СДС обвиняват, че ДСБ и БСП имат общи тези срещу десния кандидат Минко Герджиков. Дончева пък обяви, че ако стане кмет, ще разчита на съветниците на НДСВ и ДСБ. Това не ви ли смущава?
– Това е стратегия на левия кандидат – максимално да се прилепва към основния десен кандидат на ДСБ. Това само потвърждава тезата ми, че за БСП най-голямата заплаха е Гаврийски. За да преодолее този проблем, Дончева ще се опита да се доближи максимално до него, за да тушира разликите. Но няма как дясното и лявото да бъдат доближени.
– Обикновено залагате на по-атрактивни кампании, тази е доста вяла.
– Не можем да палим фойерверки, защото Гаврийски не може да ръкомаха и да се прави на шоумен. Той е работар. Дайте му да свърши нещо, не го карайте да се плези по телевизията. Ние като щаб трябваше да го направим по-достъпен. Затова го помолихме да спре да носи черни костюми и да облече светло сако. Проучванията ни показват, че за 2 седмици отношението към него се е променило много силно в посока приемливост. Видя се, че Гаврийски е доста симпатичен човек с прекрасно чувство за хумор. Той е най-възрастният кандидат сред основните конкуренти, а изглежда най-добре. В момента според скромното ми мнение постигнахме целта си да изглежда ведър и открит. Защото образът, който продаваме, трябваше да се покрива с посланието ни “открито и честно”. За честността на Гаврийски няма никакво съмнение. Освен това смея да твърдя, че единствено нашият клип представя кандидата като софиянец. Гаврийски е типичният софиянец, който 57 г. живее в една и съща къща на ул. “Оборище”.
– Какво сочат проучванията ви за шансовете му?
– Казал съм на щаба да не ме занимава с проучвания. Моята работа е да съм целеустремен и да работя на максимални обороти. Виждал съм хора, които цял ден са неработоспособни, защото еди-кое си проучване ги разочаровало. Или обратното – много сме добре, няма да работим. Кампанията е нонстоп работа и само за 2 месеца свалих 7 кг.
– Ако Гаврийски не е на втори тур, ДСБ ще подкрепят ли Борисов, Велчев или Герджиков?
– На втория тур ще гласувам за Гаврийски. Няма как да дам вот за другите. За Борисов не мога да гласувам, защото изборите са за кмет, а не за шеф на пожарната. Ако е Герджиков пък, защо изобщо правим избори. Милен Велчев не е доказал, че може да управлява открито и честно като министър на финансите. За Татяна Дончева просто не вярвам, че може да се справи. Затова ще гласувам за Гаврийски.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Йордан Иванов: За първи път пловдивчани постигат такъв...
Важно е на кого ще връчи третия мандат президентът и какво мнозинство ще се...
Любен Иванов: Голяма част от преписките, свързани с...
"Защо ГЕРБ и ДПС, кръгът около Пеевски, провалиха заседанието на комисията "Нотариуса", точно когато започна...
Атанас Атанасов: В ход е операция “Раделяй и...
Има системни недостатъци в работата на българските институции и на първо място в МВР,...
инж. Грети Стефанова: Искат специалист по хранителни добавки...
"Ако има над 170 млн. отпуснати за техника за справяне с пожарите от ЕС...
Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...