Монополите продължават да бъдат по-силни от държавата, когато има слаби регулатори

Радан Кънев уточни, че провалените мегапоръчки показват защо се забави процедурата за избор на нова КЗК. Защото настоящата КЗК допуска нагласени тръжни процедури по скандално отменените обществени поръчки, обслужващи олигарси.

Мартин Димитров представи общата позиция на депутатите от ДСБ и депутатите от гражданския съвет на РБ:

1/ Недопустимо, вече почти 6 месеца, се бави изборът на нов състав на КЗК, след като наше изменение в закона предвиди членовете на КЗК да не могат да бъдат избирани за два последователни мандата. Това създаде възможност за изцяло нова комисия.

2/ Ще поискаме допълнение на правилата за избор, така че всички кандидати за членове на регулаторен орган да бъдат проверени за принадлежност към комунистическите тайни служби.

3/ Към всички кандидати за новата КЗК ще искаме представяне на ясни мерки и ангажименти за действия срещу монополните образувания, включително на пазара на горива, където дизелът и бензинът бележат трайна тенденция да бъдат сред най-скъпите в ЕС. Кандидатите трябва да демонстрират познаване и ангажимент за прилагане на правомощията на КЗК за установяване на пазарни злоупотреби по ясен и недискриминационен начин.

4/ Настояваме сегашният състав на КЗК с изтекъл мандат, въпреки че сме скептични към работата на същата Комисия до момента, да обяви в кратки срокове анализа си на пазара на горива, който трябва да обясни неестествено високите цени в България. КЗК е редно публично да обясникак са използвали инструментариума, предвиден в ЗЗК, за установяване на евентуално нарушаване на пазарните правила.

5/ Няма да влизаме в партийно и задкулисно договаряне на кандидатури, ще бъдем категоричен коректив без съмнения за скрити интереси и назначения. Със сигурност ще сме много активни по отношение на задаване конкретни въпроси към кандидатите, уточняващи техните позиции, мотивации и компетентност. Ще настояваме те да поемат предварително ясни ангажименти за категорична битка с монополите и картелите в защита на конкуренцията.

6/ Ще се обявим публично срещу избора на кандидати без ясни позиции и без ясни ангажименти в защита на конкуренцията. Същият принцип ще приложим и за другите регулатори.

7/ Вече сме предложили тавани на заплатите и заплащане според ефективността на работата на членовете на регулаторните органи и ще настояваме да се приеме в Народното събрание.

Петър Славов огласи отговора от БНБ (достъпен от тук), получен по съдебен път , касаещ заплащането там и методиката на определянето му

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Наложително е да се състави редовно...
Цялото участие: http://bit.ly/3EZOvDa “В програмата сме се споразумели политическите сили, че няма да допуснем дефицит...
Декларация на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ по...
Преди година Русия разруши мира и сигурността в Европа с  непредизвикана и бруталната военна агресия...
ПОРЕДНА АТАКА СРЕЩУ ЧЕСТНИЯ ВОТ. В ПРОТОКОЛА ЩЕ...
Решението беше прокарано от представителите на ГЕРБ, БСП, ДПС и ИТН в ЦИК, но...
Атанас Атанасов: Разчитам, че ще получим мнозинство за...
Цялото участие: https://www.vbox7.com/play:a1a019734e Разчитам, че ще получим мнозинство за самостоятелно управление. Мисля, че можем...
Декларация на коалиция “Продължаваме Промяната – Демократична България”
Коалиция „Продължаваме Промяната - Демократична България“ настоява президентът и служебното правителство: да спазват решенията...