Монополите продължават да бъдат по-силни от държавата, когато има слаби регулатори

Радан Кънев уточни, че провалените мегапоръчки показват защо се забави процедурата за избор на нова КЗК. Защото настоящата КЗК допуска нагласени тръжни процедури по скандално отменените обществени поръчки, обслужващи олигарси.

Мартин Димитров представи общата позиция на депутатите от ДСБ и депутатите от гражданския съвет на РБ:

1/ Недопустимо, вече почти 6 месеца, се бави изборът на нов състав на КЗК, след като наше изменение в закона предвиди членовете на КЗК да не могат да бъдат избирани за два последователни мандата. Това създаде възможност за изцяло нова комисия.

2/ Ще поискаме допълнение на правилата за избор, така че всички кандидати за членове на регулаторен орган да бъдат проверени за принадлежност към комунистическите тайни служби.

3/ Към всички кандидати за новата КЗК ще искаме представяне на ясни мерки и ангажименти за действия срещу монополните образувания, включително на пазара на горива, където дизелът и бензинът бележат трайна тенденция да бъдат сред най-скъпите в ЕС. Кандидатите трябва да демонстрират познаване и ангажимент за прилагане на правомощията на КЗК за установяване на пазарни злоупотреби по ясен и недискриминационен начин.

4/ Настояваме сегашният състав на КЗК с изтекъл мандат, въпреки че сме скептични към работата на същата Комисия до момента, да обяви в кратки срокове анализа си на пазара на горива, който трябва да обясни неестествено високите цени в България. КЗК е редно публично да обясникак са използвали инструментариума, предвиден в ЗЗК, за установяване на евентуално нарушаване на пазарните правила.

5/ Няма да влизаме в партийно и задкулисно договаряне на кандидатури, ще бъдем категоричен коректив без съмнения за скрити интереси и назначения. Със сигурност ще сме много активни по отношение на задаване конкретни въпроси към кандидатите, уточняващи техните позиции, мотивации и компетентност. Ще настояваме те да поемат предварително ясни ангажименти за категорична битка с монополите и картелите в защита на конкуренцията.

6/ Ще се обявим публично срещу избора на кандидати без ясни позиции и без ясни ангажименти в защита на конкуренцията. Същият принцип ще приложим и за другите регулатори.

7/ Вече сме предложили тавани на заплатите и заплащане според ефективността на работата на членовете на регулаторните органи и ще настояваме да се приеме в Народното събрание.

Петър Славов огласи отговора от БНБ (достъпен от тук), получен по съдебен път , касаещ заплащането там и методиката на определянето му

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Налице е заплаха за националната ни...
Налице е заплаха за националната ни сигурност през ДАНС. Това заяви в "Още от...
Владимир Славенски: Общинският съвет на Пловдив блокира отчетността...
С остра критика реагираме на решението на ОбС на Пловдив, което не прие нашето...
Бонка Василева: Осигурени са нужните 37 милиона лева...
Имаме и позитивни новини за София - осигурени са нужните 37 милиона лева за...
Д-р Ивайло Митковски: Следдипломната квалификация е задължителна за...
Д-р Ивайло Митковски е ортопед-травматолог, депутат в парламентарната комисия по здравеопазване от листата на...
Людмила Илиева: Здравеопазването във Велико Търново и региона...
Здравеопазването в региона ще се покачи на следващо ниво и с наличието на въздушни...