Монополите злоупотребяват с цените

Водещ Росен Петров: Уважаеми зрители, сега при мен ще бъде един човек, който ще ми гостува за пръв път. Той вече 12 години е извън властта, но според мен знае за нея повече от всеки друг. При мен вече е лидерът на ДСБ Иван Костов.

Добре дошли, г-н Костов. Благодаря ви, че приехте моята покана. За да бъда пределно искрен, аз сигурно съм бил един от вашите най-яростни критици, но винаги съм уважавал вашата компетентност. Затова ви благодаря, че приехте тази покана. Как се чувствате?

Иван Костов: Добре. Що се отнася за критиците, предизвикателствата сега са от такова естество, че много хора трябва да си простят казаното, извършеното в името на нещо, което се задава, което е много по-сериозно и което трябва да бъде преодоляно. Например една трайна политическа криза в следващите седем години, както беше между 1990 и 1997 г., как би се отразила на страната?

Водещ: Пагубно.

Ив. Костов: Или един анархокомунизъм или националкомунизъм и т.н.

Водещ: Чувствате ли се национален предател? Подразнихте се в парламента от такава лексика.

Ив. Костов: Силно, силно, да, защото тази лексика е свързана с Народния съд, с убиването на народни представители и с около 30 хиляди души, избити след 9 септември. Изобщо връщането на тази терминология, както и това странно обстоятелство, че председателят на Конституционния съд, новоизбраният, в монографията си “Народният съд 1944-1945 година” защитава тезата, че той е бил легитимен и че може ретроактивно да се съдят хора, т.е. да се съдят за престъпления, които не са били престъпления, когато са ги извършили. Това за мен са много лоши сигнали.

Водещ: Преди вас в това студио ми гостуваха лидерите на БСП и ДПС преди две седмици. Питах и тях, ще питам и вас: чувствате ли вина за това, което се случва в момента?

Ив. Костов: Вижте, Достоевски мисля, че има една теза, че всеки трябва да е отговорен пред всички за всичко и това ни прави хора. В този смисъл със сигурност аз споделям това мнение, защото по един или друг начин ние сме взаимно обвързани и всичко, което правим, повлиява на останалите и… както и да го правим, може да нямаме някаква пряка, директна вина и отговорност. Защото вие започнахте с това, че 12 години съм в опозиция.

Водещ: Да.

Ив. Костов: Но въпреки това и от опозиция, и от опозицията се очаква да направи нещо примерно да не се стига до трета политическа криза, както се е стигнало в страната.

Водещ: Чувствате ли лична вина? Защото в България всичко е лично.

Ив. Костов: В България всичко е лично, което е лош отглас от една книга, която Марио Пузо написа за мафията. Там всички тези битки накрая се свеждат до “всичко е лично”. Всъщност политиката трябва да се прави по обективен начин, на базата на политически тези и те трябва да се сблъскват. Хората трябва да избират. Управлението трябва да може да извършва и арбитраж, т.е. то не трябва да бъде част от личните дрязги, нали, или от личните конфликти. Всъщност ролята на един министър-председател е да бъде и арбитър. Както е ролята сега на президента, нали. Виждате в колко сложно положение се намира и трябва да арбитрира много интереси.

Водещ: На протестните…

Ив. Костов: Така че, ако вкара нещо лично там, нали си представяте какво ще се случи – задълбочаване на кризата.

Водещ: На протестните плакати с имената на виновниците за кризата се вижда и вашето име. Как гледате на това? Вие вече 12 години сте извън властта.

Ив. Костов: Да. Ами, нормално е на протестите да се появяват такива имена на всякакви политици. Там има хора, които отиват, за да изразят себе си, има националкомунисти, има анархокомунисти, има всякакви. Има и обикновени хора, десни има, има и хора без някаква ярка принадлежност, но всеки си има в себе си някаква представа за това какво се е случило. Това, което е голямата задача на политика, е не да се засяга от тези лозунги, а да дешифрира истинските послания на хората, които са излезли на улицата. Посланието…

Водещ: Защо излязоха хората? Защо излязоха хората?

Ив. Костов: Моето мнение е, че хората излязоха поради това, че не можеха да си плащат сметките, тъй като монополите до такава степен злоупотребиха с положението си, че вдигнаха цените на нива, на които хората не могат да ги обслужват. Специално, ако говорим за цените на електроенергията, на горивата, на лекарствата. Това извежда хората на улицата. Ето, ние направихме една декларация, която може би ще остане незабелязана, в последния ден на миналата седмица. Там казваме, че пет пъти се е увеличил разходът за лекарства на Националната здравноосигурителната каса – пет пъти, при положение че има 600 хиляди души по-малко вече в България за този период от 12 години. Защо са се увеличили пет пъти… разходът за лекарства? Това означава, че тези пари, които иначе биха отишли в болниците да лекуват хората, са отишли и пълнят нечии джобове, а всъщност това са на фирмите, които злоупотребяват с монополното си положение.

Водещ: Г-н Сидеров тази сутрин обвини вас за всички беди. Каза, че трябва да бъдете съден, приватизация за жълти стотинки, че сте въвели колониалния модел на управление у нас, че сте основният виновник за беднотията.

Ив. Костов: Знаете ли, много добре е, че тези крайни, крайно левичарски, националсоциалистически или националкомунистически идеи виждат в мен противника, а не в Бойко Борисов. Това означава, че…

Водещ: Как си го обяснявате?

Ив. Костов: . . че визират… Ами, имат инстинкт за истинската десница, къде се намира.

Водещ: Проф. Чирков пък настоя пред президента вие да сте премиер. Изкушава ли ви тази позиция?

Ив. Костов: Знаете ли, той може би е бил подведен и от самия президент, защото президентът не знам как разбра посланието на парламентарната ни група, че ние искаме, ако той желае, кабинета, който състави като служебен кабинет, да го внесем в Народното събрание и да бъде програмен кабинет, за даможе да управлява с подкрепата на Народното събрание, че ние сме на разположение. Президентът, самият президент го разчете като едва ли не, че аз искам да се върна… че аз искам властта, цялата, сега, веднага, което беше много лош прочит от негова страна на съвършено ясна позиция.

Водещ Нека да чуем президента какво точно каза.

Запис:

Росен Плевнелиев: След всички тези кръгове на консултации накрая г-н Костов поиска властта, веднага след което г-н Сидеров декларира, че ще излезе на въоръжена борба. Не ни трябва това в този момент на нестабилност за България. Въпреки това за четвърти път вчера проведох разговори с г-н Костов и с лидерите на големите парламентарни групи, които отхвърлиха всякаква възможност да подкрепят предложението на г-н Костов.

Kрай на записа.

Водещ: Как гледате на тези думи?

Ив. Костов: Ами…

Водещ: Обиден ли сте, или не?

Ив. Костов: Не, не, не съм обиден, но е странно един президент да не чуе едно правилно политическо послание. Така, както е произнесено, то беше съвсем ясно, съвсем директно. Вижте къде е. .. какво се опитва според мен той да скрие? Той се опитва да скрие следното: ако той имаше силно влияние върху ГЕРБ, ГЕРБ имат достатъчно народни представители заедно със “Синята коалиция” да подкрепят програмен кабинет. Т.е. ако той можеше с тях да се разбере да има програмен кабинет, щеше да има програмен кабинет в Народното събрание. Ако той на тях можеше да каже: искам да приемете ето тази антимонополна програма от законодателство, така че да смените ДКЕВР, да назначите нови контролни органи, включително да поканите хора, които са компетентни и които протестират, за да бъде сигурно, че ще изразят интересите на потребителите, защото няма кой да ги защитава в сегашните контролни органи, ако той можеше това да направи, той сигурно щеше да го постигне. Той щеше да говори с ГЕРБ, щеше да ги убеди и нямаше да връчва мандата бързо на Движението за права и свободи, който му го върна, и на практика по този начин отговориха всички – и той, и Бойко Борисов отговориха с “да” на ултиматума на БСП и ДПС да се върви на предсрочни избори.

Водещ: А защо тръгнахте на този ход с програмното правителство? Той изглеждаше обречен от самото начало.

Ив. Костов: Не е обречен, но зависи от поведението на ГЕРБ, пак искам да кажа за ГЕРБ, отново искам да повдигна въпроса, защото този, който отказа да поеме отговорност да кове закони и по този начин да успокои протестите на хората, показвайки, че е в състояние да приложи антимонополна политика веднага, в следващите два месеца, е ГЕРБ, не е някой друг. От тая гледна точка аз мисля, че това не беше илюзорен ход, беше въпрос на тяхна готовност, политическа. Защото може да се очаква, че те по някакъв начин щяха да повлияят на кризата и да я овладеят с този ход. Но не стана така. Сега, то е и въпрос на техен избор. Те също решиха да отидат бързо на избори, вероятно опасявайки се от загуба на доверие и от по-лоши резултати.

Водещ: Правилно ли постъпи г-н Борисов, като подаде оставка?

Ив. Костов: Да, тази част беше правилна.

Водещ: Да?

Ив. Костов: Да, разбира се, защото той нямаше с какво да отговори на кризата, която се зароди – социална криза, предизвикана от злоупотреба с господстващо положение от монополистите в сектора на енергетиката. Той нямаше с какво да я спре и беше нормално да подаде оставка. Следващото развитие обаче е много странно. Той каза: аз им дадох да си съставят правителство. На кого даде? И даде 20 депутати, нали. .. съставете, ето, аз. .. от мен 20 депутати и Костов там да гласува с БСП. Сега, “Синята коалиция” няма да гласува никога с БСП за правителство, това е добре известно, но той можеше по същия начин да каже: аз давам 118 депутати на президента, за да реши кризата и да подкрепи програмно правителство. И тогава нещата щяха да изглеждат по друг начин.

Водещ: По принцип това с раздаването на депутати е малко странна практика.

Ив. Костов: Да, изобщо, изобщо. Би трябвало да е продукт на зряло политическо поведение, на оценка на ситуацията и най-вече на опит да се реши нещо, което касае страната като цяло. Аз започнах с тези думи и за мен това е най-голямата тревога – представете си още седем години политическа нестабилност в страната. Осколките от такава политическа криза в следващите седем години ще нанесат тежки поражения и върху икономиката, и върху социалното дело, и върху какво ли не.

Водещ:А каква оценка бихте му дали на неговите постъпки. ..

Ив. Костов:Вижте …

Водещ:… на неговото управление.

Ив. Костов:… аз от сутринта се готвя за това интервю, за съжаление не можем да стигнем плътно до тази част, която ми е добре позната и в която се оправям добре. Вижте. .. какво се е случило съвсем с. .. три изречения. Фиксирани са пенсиите на пенсионерите от юли месец 2009 година досега. За това време инфлацията е почти 15 процента. Тоест една пенсия от 200 лева е загубила 30 лева покупателна способност. Това е от страна на пенсионерите. От друга страна, в този период, в края на 2008 година има 2 милиона 440 хиляди заети, сега са 2 милиона и 90 хиляди. 350 хиляди са излезли от армията на заетите и са или в чужбина, или са безработни, и прочие. Тези хора са относително много голяма маса с техните семейства. Те изпадат в една ситуация на криза и изпадат в тежко положение. Значи, добавяме до пенсионерите ето тези хора. От друга страна какво виждаме – от 650 хиляди фирми, 700 хиляди, се пререгистрираха 366 хиляди. Тоест изчезнаха, напуснаха пазара 350 хиляди, грубо казано, частни фирми. Съответно около 150 хиляди самонаети престанаха да се самонаемат и изчезнаха от полезрението на Националния осигурителен институт. Тоест силен удар върху частния бизнес, който го направи неспособен да функционира на нивата, на които е функционирал 2008 – 2009 година. Там около 175 хиляди фирми са с по един зает в момента. Слагаме и тях до тези хора. Виждате какво се е получава. Значи, това са …

Водещ:Критична маса.

Ив. Костов:… три слоя критична маса. И от другата страна да погледнем кой се е облагодетелствал в тази ситуация, ако изобщо някой може да се облагодетелства. Странно, но. .. може да ви прозвучи на вас, но в този период от края на 2008 до края 2012 година доходите на заетите в администрацията са нараснали с 27 процента, много над инфлацията от 15 процента, всъщност там има реално покачване на доходите. Значи, тези ги изваждаме и ги оставяме от другата страна, и след това виждаме този, който е злоупотребявал с господстващо положение. Всички фирми на пазара, които са имали възможност да установяват монополно високи цени и да извличат печалби, са се наредили в тази група. Значи, тук остават една малка група от хора, които някак си са минали през кризата, а от другата страна виждате една голяма маса от хора, които са понесли кризата през. .. в буквалния смисъл на думата през лична и семейна трагедия. Ето това е резултат на това управление.

Водещ:А в личен план?

Ив. Костов:Това е казано с 4 – 5 изречения.

Водещ:В личен план какви са отношенията ви?

Ив. Костов:Ето пак личен план. Нямаме лични отношения.

Водещ:Нямате лични отношения?

Ив. Костов:Няма, и няма нищо в тези неща.

Водещ:Искам да ви пусна едно видео, в което г-н Борисов говори за ваши лични отношения.

Ив. Костов:Той сигурно може, той може човекът да приема така нещата, но политически нещата стоят, като се гледат интересите на. .. ето така, както се опитах съвсем накратко да ги покажа.

Водещ:Нека да го видим какво казва той, после да го коментираме.

Ив. Костов:Добре, аз разбирам, че е по-интересно.

Запис:

Бойко Борисов: Иван Костов е убиецът на СДС. Той е точно като един частник, защото е меркантилен човек, който. .. като пасивите ги оставя на СДС и си прави една нова партия ДСБ с активите. Костов е идвал толкова пъти в моя кабинет, но най- от всичко беше учудване за всички нас, когато спечелих изборите и бях на операция, първият ми посетител в болничната стая, още не бях излязъл от упойката и ми се струваше, че халюцинирам, беше Иван Костов. И Цецо чака в коридора, Цветанов, и не може да влезе от него. И като влезе, и го видя, и вика: аз сигурно пак много работи не съм разбрал. Значи, този човек може да си затвори очите и да дойде при мен в болницата да каже: ти си мотора на дясното, давай, защото можете само вие да биете БСП. И е факт.

Край на записа.

Водещ: Забавлявате се.

Ив. Костов: Бойко Борисов живее в един свой свят. .. очевидно.

Водещ: Ходихте ли да го видите е в болницата?

Ив. Костов: Аз и сега щях да отида. Мен ме попита един журналист бихте ли отишли и аз казах: да, бих отишъл, защото все пак трябва да има и човещина помежду ни, нали, новият патриарх казва, че трябва да се обичаме, да си прощаваме, това е начинът да излезем от ситуацията, в която се намираме. Но това, което той разказва, това наистина е един негов свят на примитивен героизъм, на. .. нелеп противник и така нататък. Това е, това е изцяло една престава. .. както цялото му управление.

Водещ: А не смятате ли, че наистина, че наистина …

Ив. Костов: Знаете ли, ако се беше …

Водещ: … заедно може да биете БСП?

Ив. Костов: Само една дума. Ако той не разсъждаваше по този начин и за управлението на страната, щеше да прегърне и да реши поне няколко основни въпроса, примерно политиката на доходите или съдбата на малките и средните фирми. Или да намери начин да се противопостави на злоупотребите на монополите с цените. Поне един от големите въпроси, които създадоха това разслоение, щеше да го реши. Вместо това игра мач, тенис, нали, и т.н.

Водещ: И към вас имаше много обвинения с хиляди грехове. Приватизацията на “Мариците”, авиокомпания “Балкан”, продажбата на “Нефтохим”…

Ив. Костов: Така.

Водещ: Богомил Бонев ви обвини в незаконна приватизация на ТЕЦ-овете, на ВЕЦ-овете.

Ив. Костов: На ВЕЦ-овете…

Водещ: Как се оправяте с тези обвинения?

Ив. Костов: Как да се оправям? Ако имаше нещо за обвиняване, отдавна в тези 12 години щеше да има реално повдигане на обвинения. Очевидно няма такива основания и заради това са ме оставили на мира и никога не са изобщо искали да ми търсят отговорност. Що се отнася до оня термин за меркантилния Иван Костов…

Водещ: Да?

Ив. Костов: … Иван Костов си живее в Драгалевци, там, в къщата, в която живее открай време, още от 1981 г. Къща, която е построил с баща си и с тъст си, където е приютил семейството си. Всичко е пред очите на моите комшии – и живота ми, и т.н. Така че аз нямам от какво да се притеснявам въобще.

Водещ: А как се издържа толкова дълго време партия, която не е във властта, вече 12 години?

Ив. Костов: Вие знаете и то беше повдигнато и от протестиращите, ние имаме бюджетна субсидия на базата на получените гласове.

Водещ: Най-големият…

Ив. Костов: Субсидията например…

Водещ: Да.

Ив. Костов: … за независимите народни представители, т.нар. независими, всичките, които излязоха от “Атака”, един излезе и от “Синята коалиция”, и от “Ред, законност и справедливост”, тези, които обявиха, припознаха ГЕРБ за своя партия, цялата тази субсидия отива в касата на ГЕРБ.

Водещ: Винаги сте бил противник на строежа на АЕЦ “Белене”. Вярно ли е, че по време на вашето управление вицепремиерът Жотев препоръчва в доклад пред Народното събрание размразяване на строежа на АЕЦ “Белене”?

Ив. Костов: Не.

Водещ: Не.

Ив. Костов: Не. Аз нямам такъв спомен. Това е трудно за вярване, тъй като ситуацията беше такава, че не е позволявала. Тя между другото никога не е позволявала, ситуацията, в енергетиката да се направи извод в това направление. Защото вижте колко е проста сметката и трябва все пак най-простите неща да се казват често, за да ги разберат хората. В България има инсталирани над 11 000 мегавата мощност, 11 000 мегавата, а в момента потреблението е около 4000, останалите не работят, а ние ги издържаме с цената, която плащаме за ток. Кой отговорен човек, какъвто е Петър Жотев, би написал, че трябва да се строят още мощности, при положение че трябва да се обновяват тези, които работят, и пр. За да не мислите, че съм пропуснал този въпрос, вашият, за ТЕЦ-овете отново…

Водещ: Да.

Ив. Костов: … защото аз не бягам от този… Искате ли да ви напиша уравнение като ученик от четвърти клас, за да разберете колко безумно е това, което се твърди?

Водещ: Да. Ето ви лист.

Ив. Костов: Значи, задачата…

Водещ: Аз често се чувствам като ученик, така че…

Ив. Костов: Задача за ученик от четвърти клас. С колко трябва да се увеличи цената на тока от ТЕЦ-овете от “Марица-изток”, при положение че се знае, че дава 2 процента от стойността, за да се стигне до 113 процента увеличение на цената на тока?

Водещ: Да.

Ив. Костов: Виждате ли? Знаете ли как се решава това, помните ли?

Водещ: Не, не, не.

Ив. Костов: Ето така… пъти.

Водещ: Седемдесет и пет, седем цяло и пет…

Ив. Костов: Седем цяло и пет пъти.

Водещ: Седем цяло и пет пъти.

Ив. Костов: Трябва да се вдигне цената на ТЕЦ-овете от “Марица-изток”. Защото те дават 2 процента от цената. Виждате ли колко неразумни неща се говорят по принцип.

Водещ: А шенгенският шамар? Кой трябва да понесе политическата отговорност за него?

Ив. Костов: Дали го дадоха?

Водещ: Просто най-големият ни съюзник изведнъж се отнесе зле към нас. Нали Германия е най-големият ни съюзник?

Ив. Костов: Вижте, при положението, в което се намира страната, към нейната слабост за противодействие…

Водещ: Смятате ли, че протестите са виновни за това?

Ив. Костов: … за противодействие на престъпността се добавя политическа криза. В условия на политическа криза рязко нараства поначало криминогенната обстановка, се влошава много бързо. Нараства броят на престъпленията.

Водещ: Смятате ли, че протестите са виновни за това?

Ив. Костов: Във всяка политическа криза е така.

Водещ: Че протестите…

Ив. Костов: Не, не…

Водещ: Не.

Ив. Костов: … не са виновни, а общата дестабилизация, която доведе до политическа криза.

Водещ: Добре. Последен въпрос, трите най-важни неща, които трябва да направи служебното правителство, което очакваме всички?

Ив. Костов: Първо, да запази и да овладее това желание за харчове, защото доста пари похарчи в последните седмица и половина – две Бойко Борисов, да запази финансовата стабилност като условие за противопоставяне на икономическата и социалната криза, защото без това наистина не може. Второ, да овладее кризата, да успокои хората. И да проведе честни избори е третата задача.

Водещ: Добре, благодаря ви за този разговор. Представих ви Иван Костов.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...
Атанас Атанасов: ПП-ДБ сме единствената политическа сила, която...
Няма да се борим за оцеляване на тези избори, ние ще се борим за...