Може да има коалиционно споразумение между партиите в Реформаторския блок

Реформаторският блок събира през почивните дни областните координатори на партиите от блока в София.
В по-малките градове на страната, където хората са по-слаби, а мафията е по-силна, желанието за обединение в център-дясното е напълно безапелационно, коментира в предаването “Преди всички” лидерът на ДСБ Радан Кънев. Според него алтернативата, която предлага Реформаторският блок, е единствената в момента:
Да поискаш оставка на правителството, при положение че 85 на сто от българите го искат, е най-нормалният политически рефлекс. Всеки политик, който не е в това правителство, ще послуша волята на хората и ще каже, че иска неговата оставка. Да поискаш нови избори, при положение че този парламент е напълно компрометиран, също. Разликата е, че Реформаторският блок много добре знае, че от оставката започва, а не завършва промяната. Голямата тревога на хората е какво следва след това. /…/ С нашия план за излизане от кризата показваме много ясна визия какво има след оставката и как бавно, с конкретни стъпки да връщаме доверието на българите в политиката и в управлението, защото кризата на доверие е изключително дълбока.
Според Радан Кънев протестите, макар и силно намалели като брой, не затихват и не се очаква да затихнат:
Това е и ужасът на управляващите. Във всеки момент те очакват новия по-голям протест, който да покаже, че общественото недоволство не е изчезнало, а става по-силно.
За липсата на нов Изборен кодекс и липсата на правила, по които ще се гласува на предстоящите избори, лидерът на ДСБ коментира, че очевидно ще се търси конюнктурно решение в последния момент, който максимално да обслужи управляващите:
Не се научиха, че това работи срещу авторите си. Миналия път, когато бяха на власт и бяха свалени с много позорна изборна загуба, опитаха само месец преди това да прокарат всякакви изборни мурафети, за да увеличат изборния резултат. Ефектът беше, че го намалиха рязко.
Много е възможно до края на годината да има коалиционно споразумение между партиите в Реформаторския блок, каза още Радан Кънев:
Ние от ДСБ харесваме такова бързо решение. Считам, че ще успеем преди Коледа.
Той критикува политическото номадство, което променя съотношението на силите в парламента:
Както ГЕРБ си купиха в миналото Народно събрание т.нар. “независими депутати” – хора, отцепници от РЗС и “Атака”, така днес виждаме, че те стават жертва на собствените си методи. БСП и ДПС, които нямат мнозинство, изглежда скоро ще имат. Това дълбоко подронва доверието на българите в политиката. Продължаването на подобни практики в сегашния кризисен момент вече се превръща в убийство на демокрацията. Трябва държавата да има някакъв инструмент срещу това.
Според Радан Кънев може да има по-сериозно намаление на субсидиите, които да са свързани с допълнителни регулации и да гарантират по-малко харчене от страна на партиите:
В България, Сърбия и Румъния се харчи 10-15 пъти повече от Централна и Западна Европа. Тук регулациите са настроени по такъв начин, че да превърнат изборите в пералня на пари. Трябва да има промяна на регулациите и намаление на субсидиите, както и таван на субсидиите.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...