Михаил Неделчев: Царски мутации убиват дясното

Царски мутации убиват дясното

Люспите не трябва да бъдат възхвалявани, казва Михаил Неделчев

– Голяма миграция се заформи вдясно, г-н Неделчев. 20 човека напуснаха Иван Костов?

– Героиката на напускането ми е абсолютно чужда и я смятам за фалшива. Тези хора много добре са знаели и какъв е характерът на Иван Костов, и начинът, по който той е присъствал в политическия живот. Те са избрали партията, която бе създадена от него, и би трябвало да бъдат верни на ангажимента си. И като историк, и като човек, който се е занимавал с политика доста време – бях зам.-председател на СДС и говорител на Националния координационен съвет – трябва да ви кажа, че това мигриране на хора в една или друга политическа сила ми е крайно неприятно. И то се превърна в една социална болест. Когато така нареченият цар обяви, че създава своето движение, и когато всички ентусиазирано викаха: Искаме си царя!, всъщност той реализира една от големите мечти на своите дядо и баща – да не се съобразява с никакви форми, с никакви организации, които представляват самородното творчество на българското гражданство. Защото партиите са едни творения. Те са едно много сложно човешко общество. Има вече три мутации на царската вълна – НДСВ, ГЕРБ и Меглена Кунева и ГОРД. С огромно удивление наблюдавам как при последните отиват интелектуалци и прочее… Просто съм изумен. Защото всичките тези опити за създаване на еди-какви си движения са абсолютно несъобразени с начина, по който в последна сметка ще излязат партиите. Вие видяхте, че когато ГЕРБ взеха властта, те разбраха, че междувременно трябва да изграждат партия. И така я направиха.

– Дръпнатият характер на Иван Костов ли е причината повече от 20 човека да напуснат ДСБ?

– Той е единственият значим български политик в публичното пространство, който се очерта след 1989 година насам. Не казвам най-успелият, а най-значимият. Той има своите особености и като индивидуален характер, и като политически манталитет, тактики, стратегии. Той е безспорен харизматичен водач, който един път като си го избрал, трябва да си с него. Отиването в една партия е дълготрайно. Не можеш така да скачаш от едно нещо на друго. И това трябва да се каже на българското гражданство по категоричен начин. Да не се хилят и да не са доволни от това, че някой напуснал. Цялото това злорадство, което съпътства напусканията, просто е унизително. Тези хора не трябва да бъдат приветствани и възхвалявани. Ние просто по някакъв начин трябва да се вгледаме в тях. И да си кажем, че може би не са много умни…

– Да, но те казват, че пред обществото се показва едно, а в ДСБ цари нездрава атмосфера, че Костов е диктатор…

– Иван Костов е безспорно една силова фигура. Не бих казал, че е диктатор, а авторитарен водач. Ама той си е такъв от самото начало. Щом са си го избрали един път, какво искат?! Те са го знаели какъв е.

– Ще разтурят ли скандалите в ДСБ достлука със СДС?

– Аз съм изумен как СДС се занимава само с критики на Иван Костов, вместо да се занимават със сините симпатизанти! Те се занимават само с това какъв зулум е направил Иван Костов. Това са хора от третия и четвъртия ешелон. Това са хора, които Костов ги е назначил за шефове в отдели, което им е на тях звездният миг в живота. И този звезден миг, понеже е престанал да съществува, те си мислят как пак да ги назначат. Ако не началник-отдел, то поне заместник… И те нямат друга цел освен своя личен реванш. И си мечтаят да влязат пак в това министерство, което преди дори не са и помирисвали. Искам да ви кажа, че един от най-големите дефекти на българското общество и начинът, по който хората се занимават с политика, е, че като станат някакви, като са били министри, депутати и прочее, цял живот после продължават да хленчат за своето погубено депутатство.

– Коя е успешната формула вдясно? Следващата година идват парламентарни избори.

– Успешната формула това е Синята коалиция. Няма друга. Говоря за формат СДС и ДСБ заедно. И разбира се, към тях могат да се присъединят, тези, които искат – клубове, партии, които нямат парламентарно представяне.

– Включително Стефан Софиянски и Евгений Бакърджиев?

– Тези хора, които споменавате, към тях има негативни нагласи по много основателни причини. Механичното събиране на хора, особено компрометирани, не дава никакъв ефект на събирането на симпатизанти. Те се събират с идеи. А не просто така да струпваме една тълпа лидери от СДС и ДСБ.

– Смятате ли, че Синята коалиция може да играе следизборно с ГЕРБ? Водещи да са старите муцуни като вас, Петър Стоянов, Филип Димитров…

– Това са едни хипотези. Дай, Боже, резултатите да бъдат добри. Тогава ще почнат да се мислят коалиции. Никой не тръгва на избори с нагласата аз ще се обединя с този или с онзи. Ако Синята коалиция каже, че ще се обедини с ГЕРБ, хората ще си кажат – ми аз ще гласувам за ГЕРБ, що ми трябва някаква Синя коалиция.

Милена Минчева

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...