Мафията превзе живота ни

В е протестите виждам нещо, което мисля, че досега не се беше случвало.
Имам предвид, че наблюдавам хора, обединени от обща кауза, които видимо са с добро образование и със загриженост за общественото развитие. Тази група протестиращи дълго време живееше в едно състояние на вътрешна емиграция. До голяма степен това се определя и от изборните резултати, които ги оставиха не-представени в народното събрание. И вече това състояние стана катализатор на бунта, предизвика една нова по същество обществена енергия. До момента в най-добрия случай тези хора са били част от други големи протести. Виждаме, че протестират хора от средната класа.
Бунтува се поколението на родените през 70-те години. Има много познати за широката общественост лица. Там са хора с модерни професии. Между тях се виждат нерядко и такива с доста стабилен бизнес. На протеста са и мои познати, които познавам най-вече покрай работата си, не заради политиката. Всички те са в правото си да излязат на улицата. Целта на протестите е най-после държавата да се отдели от мафията. Всички тези хора имат много чиста кауза. Назначението на Делян Пеевски или по-скоро изборът му беше показателен знак за един процес, който много отдавна виждаме. Това е поетапното и открито завземане на държавните институции от мафията. Този знак вдигна на крак хората, които категорично са против такъв процес. Можем да кажем, че това е един протест срещу задкулисието в политиката, срещу завземането на държавните институции от среди,свързани с организираната престъпност. Задкулисието може да бъде премахнато чрез политическа съпротива срещу превземането на властта от мафията. Има много държави, в които организираната престъпност е изключително слаба. Тя не влияе върху ежедневието на хората.
Днес българите реагираха сериозно на това, че у нас мафията започна открито да влияе на всекидневния ни живот, на образованието и здравеопазването в България.
Такова нещо в модерните държави не съществува Не са прави тези, които твърдят, че навсякъде има корупция и да се оправдаваме с нея. Погрешно е да сравняваме България с Германия или с Холандия. Има конкретни стъпки, чрез които може да се прекрати задкулисието. Първото условие е да има сериозно управление, в което достатъчно добре да са представени хората. Второто е да участват политици, които не са продукт на това задкулисие и чиито партии не са негов пряк проводник. Ние за пореден път виждаме, че БСП е всичко друго, но не и социалистическа партия. БСП е партия на мафията. Тя е партия на няколко задкулисия. Същото се отнася в много голяма степен за ДПС. Самият факт, че Пеевски е лицето на това, което се случва в момента, показва, че протестите засягат в огромна степен и ГЕРБ. И сега ДПС се опитва да излезе от ситуацията, като предлага промени в Избирателния кодекс. Те бяха дъвкани четири години с помощта на експерти, на неправителствения сектор и на европейски представители. Стигна се до много голяма яснота какво е нужно да се промени в него.
Въпросът е някой да има волята да го направи. Това може да се случи за няколко дни, както за няколко дни беше променено устройството на ДАНС и беше избран нов директор на тази агенция. Всички действия на новата власт бяха политически.
Обещаха да се грижат за доходите на хората, но започнаха с промените в ДАНС
Затова и протестът е чисто политически. За разлика от предишните бунтове през зимата, които бяха по-скоро социално-икономически. Хората със или без партийни пристрастия са на улицата, за да заявят политическа позиция. Въпросът е могат ли те да намерят съответстващо на собственото им ниво политическо представителство. По-голямата част засега не намират такова представителство. Протестите показват, че в България съществува голяма група хора, която иска нормален живот и отстраняване на мафията от държавата. Иска нови и европейски правила не само в бизнеса, но и в собствения си живот. Според повечето от протестиращите България в сегашния си вид не отговаря на очакванията. Тук е голямото предизвикателство. И тук за мен като десен човек има още един нюанс. Протестите показват, че ние, десните, трябва да работим за обществена промяна, извеждане напред на нови каузи, които отговарят на очакванията на хората. Обединението на десните и дори смяната на поколенията не са достатъчни.
Трябва да обсъдим и приемем много ясна програма, която да предложи нови правила за живота за години напред, не просто смяна на едно управление.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...
Атанас Атанасов: Главният секретар Живко Коцев трябва да...
„ГЕРБ и ДПС искат Живко Коцев извън МВР. Те са си поставили за задача да си осигурят...