Марта Георгиева: Садистите са между нас. В „нашата полиция”

Според доклада от гражданското наблюдение на полицията на Институт “Отворено общество” полицейското насилие в България реално се увеличава, като излиза извън Районните управления и завладява публични места – улицата, площада, стадионите, заведенията – прониква и в домовете на хората. През изследвания период от 2004 до 2010 година случаите на упражнено полицейско насилие, за които съобщават медиите, са нарастнали над 3 пъти. Причината за увеличаващата се злоупотреба анализаторите от Института намират в “трайната политика на безнаказаност, която води до вкореняване на насилието като част от полицейската култура”. Насилническите действия на полицията “не просто се толерират, но се и насърчават от най-висши представители на държавната власт от последните правителства.”

На 5 и 6 февруари 2011 година в предаването за разследваща журналистика “Темата на Нова” Нова телевизия излъчва потресаващи сцени от незаконни кучешки боеве, при които животните-“гладиатори” се осакатяват и разкъсват до смърт. От репортажа става ясно, че присъстващите са свикани на специално определено място, платилиса вход за кървавото зрелище и участват в залагания за изхода му. Камерата показва сред публиката малки деца и млада “дама”, която плюе семки около двете окървавени кучета на фона на викове “Късай! Да умира!”. Разследващата журналистка разкрива самоличността на изпълняващия ролята на съдия в един от боевете, провеждащ се в Костинброд. Това е полицаят от 2 РПУ в София Стефан Найденов, който работи от 15 години в системата на МВР и понастоящем отговаря за патрулиращите полицаи в районното управление. Същият не позволява боят да бъде прекратен като проява на милост към загубилото куче, въпреки молбата на единия от собствениците. Пред скритата камера на телевизията той дава подробни инструкции как се тренират животни за боевете, като се пускат, например, на бездомно куче с вързана уста, разказва за собственото си куче, което е умряло на ринга с пръснато сърце и как след време е разровил разложеното му тяло, за да запази черепа като трофей.

Пред камерата се разкрива и Йордан Трайков – собственик на нелегален развъдник за “гладиатори” в гр. Елин Пелин. В последствие той получава незаконно съдействие от КАТ да провери регистрационния номер на автомобила на телевизията и да отправи заплахи към разследващата журналистка.

Организирането на боеве и предоставянето на животни за боеве е престъпление по българското законодателство от 2009 година, когато, благодарение на усилията на вносителите – народните представители от ДСБ Евдокия Манева и Елиана Масева, и огромния граждански натиск, 40-тият парламент гласува тази поправка (чл. 325а) в Наказателния кодекс въпреки съпротивата на тогавашната правна комисия, ръководена от БСП. До настоящия момент няма нито една проверка и образувано производство за това престъпление, което представлявасистематична и организирана жестокост към живи същества и доходен хазартен бизнес, неразривно свързан с корупция, трафик на животни и наркотични вещества.

Премиерът Бойко Борисов неизвестно защо зае позиция пред прокуратурата относно варварското “тричане” на кучета от селяните в Странджа, но не взима отношение относно организирането на боеве с животни, в което, пак според Нова телевизия, основни фигури са лица от обкръжението на Баретата и Маргините.

След телевизионния репортаж Министерството на вътрешните работи провежда дисциплинарна процедура и наказва полицая Стефан Найденов…с порицание. След като проверката в рамките на институцията завършва с наказание, очевидно в МВР няма съмнение, че действието е извършено. Остава въпросът защо не му придава тежест. Спецификата на престъплението е свързана с упражняване на самоцелна жестокост, забавление от зрелищна агония. Преценката на министерството изразява отношението на правоохранителните органи към жестокостта като такава. Порицанието в този случай се тълкува от обществото като бащинско потупване по рамото и е изключително лош знак. Освен че насилието се превръща в полицейска “култура”, както констатират анализаторите от “Отворено общество”, поощряването на насилието от държавата обрича на насилие цялото общество.

Драстична е разликата със случая със суперзвездата на американския футбол Майкъл Вик. Още преди да бъде осъден на 23 месеца във федерален затвор, цялото общество осъжда съпричасността на бившия си любимец към организираната жестокост към животни. Всичките му рекламодатели, сред които Nikeи Cocacola, прекратяват договорите си с него.

Преценката на МВР е, че служител, който при постъпването си на служба е дал клетва да спазва законите на страната, който е длъжен и извън работно време да изпълнява задълженията си, произтичащи от функциите на МВР, който следва да се намеси за предотвратяване на престъпление и да сигнализира за такова, не е навредил сериозно на престижа на институцията с участието си в извършване на престъпление по чл. 325а от НК и неговото публично оповестяване с перверзни подробности пред цялата общественост в национален ефир. Толкова струва престижът на “нашата полиция”. Както пее Веселин Маринов: “Гордост е да служиш в редовете на България и МВР.”

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...