Марта Георгиева: Планината, която ни прави Щастливци

“…в девствените лесове, в едва пристъпните скали, в дооблачните върхове, около вечните снегове, при горните езера, до островърхите тронове на дивите кози, при жилищата на сърните и елените, около кристалните потоци със сребриста пъстърва, в царството на орлите и многократните екове – там, там е хубавата, дивната омайната майка България. Там замират страстите и тревогите, там се успокоява душата и едно нямо съзерцание пълни с блаженство сърцето ти.” – Из поканата на Алеко Константинов за първия организиран туристически поход до Черни връх, 1895 г.
Казват, че, когато през 1934 година по инициатива на Съюза за защита на родната природа, Витоша е обявена за природен парк, местните жители на селата Железница, Бистрица, Симеоново, Драгалевци, Бояна първоначално възроптават, че няма да им дават да секат дърва от гората и да пасат животните си по тревистите склонове на планината. В онова време общественият интерес и европейското мислене надделяват и Витоша става първият природен парк в България и на Балканския полуостров, обявен една година след Лондонското определение за национални паркове.
В днешно време, когато планината официално е част от европейската екологична мрежа Натура 2000, което значи, че Витоша, бидейки местообитание на птици, диви животни и уникални растения, е призната и защитена като местност от европейска (световна, общочовешка) значимост, в публичното пространство се заговаря за мащабна туристическа и ски-зона “Алеко”, което, от своя страна, значи изсичане на горите за писти и застояване на ливадите на природния парк.
Инициативата за новата ски зона е на офшорната фирма “Витоша ски”АД,близка до председателя на Първа инвестиционна банка и Българската федерация по ски Цеко Минев, която стопанисва ски -съоръженията на Витоша. Дейността й е свързана с множество нарушения: фирмата не плаща такси за ползване на държавните и общинските земи, върху които са съоръженията; използва монополното си положение на стопанин на лифтовете и влековете, за да подържа високи цени за скиорите и да рекетира със свръхзавишени суми за карти ски-учителите, които не работят за нея; през 2008 г. с тежка строителна техника в противоречие на цялото съотносимо българско и европейско законодателство унищожава каменни реки – които всички знаем като “морени” – символа на Витоша. Тези дела на дружеството така и си остават ненаказани. Напротив, взривът на скалните образувания бележи началото на попълзновенията за разширение на ски зоната.
Екологичната оценка на подробния устройствен план на новата туристическа и ски-зона “Алеко” с инвеститор «Витоша ски» АД първоначално е одобрена от РИОСВ – София. В последствие министър Нона Караджова отменя положителното становище на подчинената си инспекция, но решението й е обявено окончателно за нищожно след последователно произнасяне на два състава на ВАС. Съдът взима отношение по правото на държавната администрация (в лицето на Агенцията по горите и Дирекцията на Парка) да участва в административните производства без да коментира аргументите им срещу така предложения проект. По този начин съдът дава възможност планът за “модернизация”на ски-зона “Алеко” да бъде преразгледан без изрично да позволява застояването на Витоша. Съдбата на планината е отново в ръцете на МОСВ, което трябва да преразгледа решението си да отхвърли одобрената екологична оценка без да взима предвид доводите на собственика на земята – Изпълнителната агенция по горите и на контролния орган – Дирекцията на природния парк.
Казусът изглежда пределно ясен – Планът за управление на природния парк, одобрен от Министерски съвет и Европейското законодателство по Натура 2000 не допускат строителство на нови писти, съоръжения и постройки в защитената местност.
Неясно е чии интереси защитава инвеститорът, при положение, че дори най-изявените скиори, които вече трето поколение карат на Витоша, се противопоставят на посегателствата върху планината и нейната уникална жива природа.
Още повече, че планината не е само за скиорите, тя принадлежи на всички любители на природата от всички поколения – на любителите на изворите, водопадите, пещерите, зеленината, гората, цветята, птиците и животните.
Витоша дарява с въздух, вода, свежест и здраве “човешкото местобитание” София.
Витоша е мястото, където всеки софиянец е имал първо съприкосновение с планина, благодарение на което всеки от нас е станал такъв, какъвто е – запален скиор и планинар или просто се е убедил, че е”градски човек”.

в-к “Седем”

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...