Марта Георгиева: Иван Костов е единственият политик, който вече двадесет години задава отговорите, които са важни за българското общество

“…ако те мразят – да не излъчваш омраза
и все пак да не бъдеш твърде добър,
нито да се правиш на съвършен мъдрец;
ако можеш да мечтаеш,
и да не правиш мечтите си свой господар;
ако можеш да мислиш,
и да не превръщаш Мислите си в единствена цел;
ако можеш да посрещнеш триумфа и падението
като двама еднакви измамника;
ако можеш да понесеш да чуеш как истината,
изречена от теб,
се изопачава от подлеци
и се превръща в подпора на глупци;
или да видиш как се руши онуй,
което цял живот си творил,
но да не се прекършиш и пак да почнеш да твориш
дори с похабени инструменти…”
Ръдиард Киплинг

Иван Костов сам определя себе си с една дума: реформатор. Неговото участие в българската политика е преломно – задава нова посока и ускорение. Променя България и променя нас. Никого не оставя равнодушен. Той е рефоматорът и вчера, и днес – когато страната болезнено се нуждае от реформи и когато хората искат да видят осъществена неговата “много постничка и скучна политическа мечта” – България да стане европейска страна. Тази огромна отговорност, “дълга на политик, който не може да отклони”, Иван Костов посреща със сентенцията: “Гледай ада с отворени очи и не се бой!”.
Когато хората говорят за политика, най-често споменаваното име е…
През безвремието на царското управление Иво Беров беше коментирал, че ако незапознат човек чете българските медии, от повсеместната “критика” ще остане с впечатление, че страната все още се управлява от Иван Костов – от същия Иван Костов, който се е оттеглил настрани от обществения живот и две години мълчи. Към днешна дата действащият президент определя не друг, а Иван Костов като своя вечна опозиция, а изявите на действащия премиер не стават медийно събитие, ако им съперничи изявление на Иван Костов.
Когато през месец юни 2009 година Иван Костов откри интернет страницата otgovori.eu, питанията на граждани валяха по 400 на ден, а посещенията (докато все още се отброяваха) стигнаха до 100 000. Фактът, че с еднаква вътрешна убеденост звучат въпросите “Защо при престъпната приватизация по Ваше време предприятия бяха подарени на приближени на СДС? и “Защо допуснахте като премиер голяма част от предприятията да отидат в ръцете на близки до БСП?”, говори сам по себе си, че идеологическият характер на приватизацията, осъществена от правителството на Иван Костов, е политически мит. Днес, когато излезе наяве, че всички частни медии в България са били подвластни на бившата Държавна сигурност, става ясно колко прав е (бил) бившият премиер, когато казва, че клеветническата кампания срещу него е организирана от комунистическите тайни служби.
Въпросите към Иван Костов са заредени със свръхочаквания към него (преди и сега) най-вече да възстанови справедливостта в българското общество: “Защо не направихте (направите)…?”
Въпросите към Иван Костов, независимо дали добронамерени или не, са въпроси към министър-председател. Хората виждат в Иван Костов политика, който носи, компетентност и отговорност за всички сфери на обществения живот в България. Той е министър-председателЯТ и много повече от това: експерт, учител, доктор, на-родопсихолог, философ, богослов, предсказател:
“Какво мислите за смъртта на Майкъл Джексън?”,” Кажете ми 3 причини да продължа образованието си в България”?”Имате ли рецепта…?”

Отговорите на Иван Костов
“Злият, мрачен и недиалогичен” Иван Костов застава пред всички –
човечен и естествен, без предварителна подготовка – и отговаря… Не се уморява да дава отговори на въпроси, на които е отговарял хиляди пъти през годините: БГА “БАЛКАН”, “Лукойл”, “Кремиковци”, “корупцията при управлението на ОДС”, “кръгът “Олимп”, “обречените на смърт пенсионери” “българските медици в Либия”, “сменените министри”, “двегодишното мълчание” и прочие. Отговаря на обвинения и клевети, признава грешки, “няма от какво да се срамува”.
Иван Костов е единственият политик, който вече двадесет години задава отговорите, които са важни за българското общество. Той е този, който е отишъл по-напред от другите и затова служи за ориентир и има отговори и за днешния ден, и за бъдещия.
Във възгледите му няма помен от омраза и тесногръдие, той говори с уважение и загриженост за българските турци. Не робува на идеологии по отношение на световните конфликти. “Знам обаче само следното – че в съвременния свят, когато прогониш някой от неговата къща, не можеш да заживееш в нея”. Призовава младите да бъдат демократи, да отричат всяка форма на тоталитаризъм и ксенофобия, да се отнасят с любов към природата. В отговорите на Иван Костов срещаме изумяващ с универсалната си компетентност политик, срещаме Иван Костов, който е и слаб шахматист, противник на тютюнопушенето, харесва бунтарския дух на рапа, обича животните и винаги пожелава здраве.

в-к “Седем”

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Наложително е да се състави редовно...
Цялото участие: http://bit.ly/3EZOvDa “В програмата сме се споразумели политическите сили, че няма да допуснем дефицит...
Декларация на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ по...
Преди година Русия разруши мира и сигурността в Европа с  непредизвикана и бруталната военна агресия...
ПОРЕДНА АТАКА СРЕЩУ ЧЕСТНИЯ ВОТ. В ПРОТОКОЛА ЩЕ...
Решението беше прокарано от представителите на ГЕРБ, БСП, ДПС и ИТН в ЦИК, но...
Атанас Атанасов: Разчитам, че ще получим мнозинство за...
Цялото участие: https://www.vbox7.com/play:a1a019734e Разчитам, че ще получим мнозинство за самостоятелно управление. Мисля, че можем...
Декларация на коалиция “Продължаваме Промяната – Демократична България”
Коалиция „Продължаваме Промяната - Демократична България“ настоява президентът и служебното правителство: да спазват решенията...