Марта Георгиева: Затварянето на животни в незаконни съоръжения за смърт трябва да се прекрати

Непочистени от изпражнения клетки, борба за храна и бой между кучета. Някои от пострадалите животни умират от раните си, а други не са излизали с години от постройките, в които живеят.

Такава е ситуацията в приюта в село Горни Богров.

Близо 1500 кучета живеят зад ограждения – в тесни външни клетки, независимо от метеорологичните условия. За тях всеки ден е борба – за вода, храна, разходка или надмощие. Слабите обикновено излизат от клетките с рани.

По наредба кучетата трябва да имат вътрешни помещения с вентилация, да имат осветление и помещенията да бъдат с определен размер. Условия на които приютът в село Горни Богров не отговаря.

Срещу това се бори дълги години общинският съветник Марта Георгиева. През 2021 година след множество сигнали приютът получава предписание от ОДБХ. Тогава Столичната община го обжалва, защото подпис е поставен в горната част на бланката.

Положителното в някаква степен е, че самият съд се произнася по една от процедурите, тълкува по същество наредбата и се произнася, както и контролният орган, че тези изисквания на наредбата за вътрешните помещения, за размерите, за осветлението, за материала, са в правна сила”, допълни Марта Георгиева, общински съветник.

Въпреки това вече две години делото продължава и резултат няма. От “Екоравновесие” твърдят в позиция, че са организирали заграждения и навеси, а към тях има приспособления за защита от атмосферните условия.

Тъй като копторът в Горни Богров е препълнен служителите ни казаха, че държат две години на тъмно без да са излезли навън животни, за които няма място и чакат да бъдат настанени. Няма никаква причина да бъдат заедно в клетки, тъй като тази клиника би трябвало да осъществява необходимата карантина на всяко животно преди да попадне в приют”, каза още Марта Георгиева, общински съветник.

От новото ръководство на Столичната община заявиха, че ще проверят състоянието на приюта. Ще следим дали ще променят условията, ако открият нарушения.

Източник: www.bnt.bg

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...
Атанас Атанасов: ПП-ДБ сме единствената политическа сила, която...
Няма да се борим за оцеляване на тези избори, ние ще се борим за...