Марта Георгиева: Затварянето на животни в незаконни съоръжения за смърт трябва да се прекрати

Непочистени от изпражнения клетки, борба за храна и бой между кучета. Някои от пострадалите животни умират от раните си, а други не са излизали с години от постройките, в които живеят.

Такава е ситуацията в приюта в село Горни Богров.

Близо 1500 кучета живеят зад ограждения – в тесни външни клетки, независимо от метеорологичните условия. За тях всеки ден е борба – за вода, храна, разходка или надмощие. Слабите обикновено излизат от клетките с рани.

По наредба кучетата трябва да имат вътрешни помещения с вентилация, да имат осветление и помещенията да бъдат с определен размер. Условия на които приютът в село Горни Богров не отговаря.

Срещу това се бори дълги години общинският съветник Марта Георгиева. През 2021 година след множество сигнали приютът получава предписание от ОДБХ. Тогава Столичната община го обжалва, защото подпис е поставен в горната част на бланката.

Положителното в някаква степен е, че самият съд се произнася по една от процедурите, тълкува по същество наредбата и се произнася, както и контролният орган, че тези изисквания на наредбата за вътрешните помещения, за размерите, за осветлението, за материала, са в правна сила”, допълни Марта Георгиева, общински съветник.

Въпреки това вече две години делото продължава и резултат няма. От “Екоравновесие” твърдят в позиция, че са организирали заграждения и навеси, а към тях има приспособления за защита от атмосферните условия.

Тъй като копторът в Горни Богров е препълнен служителите ни казаха, че държат две години на тъмно без да са излезли навън животни, за които няма място и чакат да бъдат настанени. Няма никаква причина да бъдат заедно в клетки, тъй като тази клиника би трябвало да осъществява необходимата карантина на всяко животно преди да попадне в приют”, каза още Марта Георгиева, общински съветник.

От новото ръководство на Столичната община заявиха, че ще проверят състоянието на приюта. Ще следим дали ще променят условията, ако открият нарушения.

Източник: www.bnt.bg

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Бонка Василева: Статуквото ни изпързаля, но ще се...
Новото мнозинство, което управлява СОС не е съставено от общи политики за града, а...
Радан Кънев: Меморандумът е начало на отговорен преговорен...
Евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев заяви пред Радио Пловдив, че не вижда драма в предвидения...
Людмила Илиева: Комисията за Нотариуса ще изслуша съдия...
Според нея няма логична политическа причина разговорът в некоалицията да спре тук, който го...
Грети Стефанова: ГЕРБ не могат да преглътнат, че...
ГЕРБ искат да изпързалят софиянци и да си върнат властта Председателите на комисиите не...
Два билборда за Навални до посолството на Русия
Убийството на Навални е черен ден за демокрацията, защото всички загубихме един от най-достойните...