Марта Георгиева – Да набиеш богомолец

В африканската столица Кайро, по време на хаоса и протестите срещу Хосни Мубарак, докато мюсюлманите извършват петъчната си молитва, християните се хващат за ръце и правят кръг около молещите се, за да ги защитят от нападение в този най-уязвим момент, когато,коленичили се кланят на Бога. Тази трогателна солидарност и силно единение между християни и мюсюлмани (иначе имащи своите проблемни и дори насилнически отношения) са способни да свалят всеки един потиснически режим. Така египтяните показаха на целия свят, че са готови да тръгнат по пътя на свободата и демокрацията.

В европейската столица София, представители на партия “Атака”, която участва в българския парламент, режат фесове, палят молитвени килимчета и бият молещите се по време на свещеното за мюсюлманите богослужение.

Седмици преди нападението, агресорите упражяват “музикална атака” като се опитват с песнопения по високоговорители да заглушат петъчните молитви в софийския храм. Чрез поредица от събития, те системно проповядват омраза, нагнетяват напрежение и провокират безпрецедентно етническия и религиозен мир в България.

Погромът над молитвения дом се случва в центъра на европейска София, на протест по време на служба, разрешен от Столична община, преминал в насилие, непредотвратено от Министерството на вътрешните работи. Институциите на местната и централна власт не съумяват да осигурят основни човешки права в мирно време.

Демократи за силна България оценихме важността на този неслучаен инцидент и реагирахме своевременно. Кандидатът на ДСБ за кмет на София Прошко Прошков свика нарочна пресконференция, председателят на ДСБ Иван Костов инициира парламентарна Декларация, с които осъдиха агресивните действия и бездействието на отговорните институции в лицето на Столична община и МВР. Партията, носител на общоевропейските и християнски ценности, артикулира същностни за една демократична страна принципи:

Правото на сдружаване и митингуване не може да има превес над правото да изповядваш своята религия. Призванието на българските институции е на първо място да пазят сигурността на страната и нейните граждани. Ксенофобските прояви създават опасност за националната сигурност, не само защото провокират етническия и религиозен мир и правят страната ни мишена на ислямския тероризъм, а и в случай, че се допусне чужда страна да защитава правата и свободите на български граждани.

Партия “Атака” отново послужи на Движението за права и свободи, в което точно бяха започнали разделителни процеси, да мобилизира редиците си. Отново превърна хората от мюсюлманското малцинство в жертви. Затвърди започналото от Възродителния процес изолиране на българските турци, което ги закрепостява в партийния контрол на ДПС.

Демократи за силна България разкодирахме мисията на провокаторите пред храма:

поведението на служещата на руски интереси партия “Атака” е заплаха към ГЕРБ, че ще оттегли подкрепата си към правителството. Предвид изтичащото допълнително споразумение за АЕЦ” Белене”,” Атака” упражнява натиск към управляващите да подпишат заробващия ни договор за строежа на атомната електороцентрала.

Джамията “Баня башъ” е спасена от разрушение от Стефан Стамболов, който убеждава тогавашния кмет Димитър Петков да запази мюсюлманския храм в центъра на София, за да говори на всеки чужденец, който мине оттам, че българите са етнически и верски толерантен народ. Понастоящем тя е част от така наречения “Четириъгълник на толерантността” – на няколко метра една от друга съжителстват Джамия, Синагога, православната църква “Света Неделя” и католическият храм “Свети Йосиф”.

Столичният район “Лозенец” с кмет Прошко Прошков, който не разрешава на партия “Атака” да провежда ксенофобска агитация на негова територия, вече е “свободен от Атака”. В наши ръце е възможността да не позволяваме пробиви в завета на Стамболов и цяла София да бъде такава – демократична, европейска. И България- свободна от “Белене” и руско владичество.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: Общините трябва да са двигателят, основата,...
На 12 септември на последното си редовно заседание за този мандат, Общински съвет Видин...
Радан Кънев: Австрия и Нидерландия нарушават задълженията си...
Популизмът на австрийското правителство много вреди, допълни евродепутатът Австрия и Нидерландия с упорития си...
Атанас Атанасов: Българското контраразузнаване е проспало шпионската дейност...
Много внимателно сме обсъдили цялата ситуация, не сме подходили безотговорно и тук въпросът е...
В Деня на София, 17 септември, Коалиция ПП-ДБ...
“В Деня на София, празникът на града, който обичаме се регистрираме за местните избори...
Грети Стефанова: Бюджетът е огледало, София расте, но...
Гласувах против бюджета на София, защото той е огледало на работата на един общински...