Любен Иванов: Ще следя работата по важните за Видин проекти да продължи

Г-н Иванов, няма как първият въпрос да не е свързан с неуспешния опит на ГЕРБ да направи правителство с първия връчен им от президента Радев мандат. Какъв е Вашият коментар?

Любен Иванов: За 7-и пореден път Борисов и ГЕРБ не успяват да направят правителство, при 6 от тях те бяха първа политическа сила. След 03.07.2024 год. надявам се вече на всички да е съвсем ясно, че редовно правителство с мандат на ГЕРБ няма да има – нито сега, нито в бъдеще.

От гласуването стана ясно и друго – пълната зависимост на Бойко Борисов от Дилян Пеевски.

Всъщност ГЕРБ все повече става проблем не само за политическата система, но и за обществото като цяло. От изказванията на нейните представители пролича липсата на каквато и да е критичност към грешките, корупцията и обричането на страната на бедност през 12-те години управление. Това е и причината нито една парламентарно представена сила да не желае да се коалира с тях и да направи правителство.

В тази връзка симбиозата Борисов и Пеевски и/или Доган не може да предложи алтернатива за бъдещето на България или изход от политическата криза, защото те са в основата на постоянното й възпроизвеждане.

Какви изводи лично Вие си направихте от изминалите избори?

Любен Иванов: Управлението на ПП-ДБ с ГЕРБ накара хиляди българи да не излязат да гласуват, защото те искат именно разпадането на модела, изграден от Борисов и Пеевски през годините. Колкото и да е необходимо редовно правителство, хората няма да простят за корупцията, скандалите, обезличаването на българския народ, причинени от симбиозата между двамата.

Как си обяснявате силния резултат за ДПС в област Видин?

Любен Иванов: Купеният и контролиран вот определиха резултатите от изборите в област Видин. За първи път ДПС има 5500 гласа и е втора политическа сила. Освен досегашните „вилаети“ на ДПС – Белоградчик и Димово, се присъедини и град Дунавци във Видинска община“.

Какво означава изборният резултат за важните за Видин проекти? Питам Ви, тъй като броени дни след изборите видяхме какво се случи с проекта за модернизация на държавната индустриална зона в града, който не беше подкрепен.

Любен Иванов: Винаги съм казвал, че ГЕРБ винаги са омаловажавали Видин и неговите жители. За 12 години тяхно управление всички държавни институции бяха преместени в други областни градове. Неотпускането на финансиране за модернизация на държавната индустриална зона във Видин е ясен сигнал за продължаване на тази политика.

Радвам се, че кабинетът „Денков“ осигури достатъчно средства за продължаване изграждането на автомагистралния път Видин – Ботевград и довърши отчуждаването и проектирането на отсечката между Монтана и Ружинци. Това няма да позволи „замотаването“ и на този проект. Поради свършената от кабинета „Денков“ огромна подготвителна работа сегашният служебен кабинет наскоро издаде и разрешение за строеж.

Като цяло обаче се надявам, че работата по основните проекти в Северозапада да продължи. И ще следя за това, използвайки всички механизми, с които заемания от мен пост ми предоставя.

Очаквате ли, че ще намерите общ език с останалите народни представители от област Видин, а и от Северозапада като цяло?

Любен Иванов: Важно е реализирането на проектите за Северозапада и Видин в частност, както и повишаването на благосъстоянието на жителите им. Поради това ще търсим допирни точки и ще опитам да стимулирам положителна съвместна работа.

Какви ще са лично Вашите приоритети в 50-ото Народно събрание?

Любен Иванов: Приоритетите ми са продължаване изграждането на магистралния път Видин – Ботевград, подобряване здравеопазването в областта, изграждане на туристическата инфраструктура на територията на област Видин, благоустрояването на населените места и откриване на нови работни места и повишаване на доходите на населението.

Лидерите на ПП-ДБ ясно заявиха, че ще бъдете опозиция в 50-ото Народно събрание. С оглед на това, смятате ли, че ще разполагате с механизмите, за да помогнете да се случат важите за Видин проекти и да продължи започнатата от кабинета „Денков“ регионална политики, благодарение на която за област Видин са осигурени над 100 милиона лева проектни финансиране до 2026 година?

Любен Иванов: Съзнавам, че отношението на ГЕРБ-ДПС към Видин ще затрудни работата ми като народен представител и осъществяване на приоритетите ми. Това обаче няма да ме спре да преследвам същите и да влияя на процесите, които ще доведат до реализирането им. Затова ще използвам всички позволени от конституцията и законите на страната методи, включително парламентарния контрол.

Източник: www.vidinvest.com

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...