Любен Иванов: Област Видин получи на-голямото финансиране от държавата за последните 30 години

Имаме невероятния шанс в края на 2025 г. да сме подготвили основата за изграждане на инфраструктурата на един цялостен туристически бранд на област Видин, каза в интервю за БТА депутатът от “Продължаваме промяната – Демократична България” от региона Любен Иванов. 

Одобрените за финансиране от държавния бюджет проекти на общините от област Видин през 2024 г. са в размер на около 73 млн. лв., посочи народният представител. За община Видин са малко над 28 млн. лв., като част от проектите ще се изпълняват и през 2025 г., когато трябва да се дофинансират от бюджета. Така Видинската община ще получи общо около 38 мил. лв., което е може би най-голямото финансиране от държавата за Видин в историята, уточни Любен Иванов. Извън тези средства са предвидени и още 2,7 млн. лв. за капиталови разходи на община Видин без точно определени проекти, допълни той. 

По думите на народния представител едновременно с работата в Народното събрание по изготвянето на проекта за Закона за държавния бюджет на Република България (ЗДБРБ) за 2024 г., той е коментирал с част от кметовете и общинските администрации механизма за финансиране на капиталовите разходи на общините. Разширението на приложното поле на чл. 107 от закона е позволило община Видин да получи финансиране за два големи проекта – за Крайдунавския парк и за петия етап от пешеходната алея, уточни Иванов. По негов съвет кметовете са направили искания за финансиране от държавния бюджет за проектиране на улици, междублокови пространства, обществени сгради и други. Като пример депутатът посочи включването на средства за проектиране в размер на 1,3 млн. лв. за община Видин и на 700 000 лв. за община Грамада. По думите му това са огромни суми за размерите на тези две общини, което ще подпомогне администрациите да подготвят проекти и през м. март т.г. отново чрез депутат да внесат искане за финансиране, а за общините, които са включени в т.нар. „селски райони“, и да получат финансиране от Фонд „Земеделие“. 

Лично съм много удовлетворен от свършеното съвместно с община Видин, заяви Иванов. След работата по ЗДБРБ, проведохме срещи и със спортните клубове, за да се уточни какви са техните нужди във връзка с проектиране на реконструкцията на стадиона, гребната база и спортна зала „Фестивална“. С граждани обсъдихме бъдещата визия на Дизеловата централа и мога да кажа, че подготвяме много оригинална идея, допълни депутатът. 

Любен Иванов посочи още, че в първите дни на тази година заедно с общините Видин, Ново село и Министерството на земеделието и храните е рестартирана работата по местните инициативни групи на Програмата за развитие на селските райони. Вече се изработва стратегия и се планират дейности. Поставено е началото и на разработването на т.нар. местни инициативни рибарски групи за финансово подпомагане на риболова по река Дунав, рибарски стопанства и туризма, в полза на малки рибарски общности. Предстои, обаче, да бъдат активизирани и други общини, каза народният представител. Това са дейности, които са в правомощията на кметовете и областните управители, но мое задължение като депутат от региона е да съдействам и да допринасям максимално за реализирането на тези програми. В тази насока е впрегната дейността на целия ми екип, уточни Иванов. 

По думите му е възникнала идея и за реализиране на едно изцяло ново начинание – директен път с велоалея покрай река Дунав от с. Ясен, общ. Ново село до с. Гомотарци, общ. Видин, като през 2024 г. ще се работи с двете общини по реализацията му. 

Други приоритети според Иванов са аварийният ремонт на „Баба Вида“, прехвърляне правото на стопанисване и управление на стените на крепостта „Калето“ и капиите на община Видин, както и на „Кастра Мартис“ на община Кула. Тези дейности са в заключителен етап в съответните ресорни министерства, уточни той. Акцент е и прехвърлянето на готовите проекти за реставрация и консервация на крепостните стени на „Баба Вида“ от Министерството на културата на община Видин, допроектиране и изготвяне на проект за социализация на обекта, допълни народният представител. Това са дейности, които преимуществено трябва да приключат през т.г., за да започне работа по осигуряване на финансирането. 

Депутатът посочи, че през 2024 г. приоритетно трябва да се търси възможност за реализацията на музеи в „Рациария“ край с. Арчар и в град Кула, свързани с археологични разкопки в двете антични крепости, както и изграждането на панорамен път около Рабишкото езеро между с. Толовица и с. Рабиша. 

Смятам, че имаме невероятния шанс в края на 2025 г. да сме подготвили основата за изграждане на инфраструктурата на един цялостен туристически бранд на област Видин, който да промени социално-икономическата реалност в областта, каза народният представител Любен Иванов. 

Източник: www.bta.bg

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...