Лъчезар Стоянов: Последната крепост на ДПС Кърджали ще падне

Г-н Стоянов, на предните избори ДПС спечели всички мандати в Кърджали. Вие на какво залагате по време на кампанията си, за да привлечете традиционния ДПС-електорат?
Кампанията на Демократи за силна България почива на нови основи. Ние сме първата партия, която ясно посочи политическата непригодност на издигнатата основна политическа кауза на ДПС – това, че те са гарант на етническия мир. Според нас това е един политически блъф и откровено политическо рекетьорство, което се отправя към българското общество, към българския политически модел. Това рекетьорство се осребрява от хората около Доган, тъй като те непрекъснато са във властта и се представят за защитници на това население.
Това политическо рекетьорство се изрази в няколко неща, които са съвсем неприемливи и деформират политическия ни живот. Първо това, че ДПС, управлявайки общини и имайки част от властта и от властовия ресурс, особено сега като управляваща партия, не само не интегрират, но напротив дезинтегрират, отделят, обособяват цели части от българската територия и българското население, каквито са и българи, мюсюлмани, турци и християни. Това изкуствено разделение е съвсем неправомерно, политически немотивирано, твърдо провеждано и неприемливо поведение на ДПС.
Втората страна е, че те грубо се намесват в работите на едно вероизповедание и с това доведоха до неговото разцепване и в края на краищата до отслабване на един традиционен и уважаван религиозен култ в България. Третото, което е най-неприемливото, че използват и тезата за своето изключително място на гарант на политическия мир в страната. Те всъщност възпроизвеждат неща от близкото ни тоталитарно минало, от което страдат българи и турци. Те обаче създават и много размахват тези страхове и ги превръщат в политическа власт, в лична икономическа далевара, с което отново страдат всички, живеещи в България. Тази политичека теза е абсолютно несъстоятелна. Тя е вредна и в този смисъл ДПС наистина е един политически неприемлив субект. Ние искаме това чисто теоритично или политическа позиция, която впрочем вече се споледя от много политически партии, да го сведем до политическата практика.
В Кърджали политическата практика на ДПС, на етническото представителство води до това, че всъщност една партия е овладяла цялата власт и един лидер управлява съдбите на цялото население. Там демокрацията не е дошла. Там все още владее страхът. Аз смятам, че сега е моментът ние да оглавим това обществено недоволство на огромната част от населението и да върнем демокрацията. Демокрацията да дойде в Кърджали и свободата, а демокрацията означава избори, на свободно изразяване на мнение. Да освободим хората от страха. Да ги оставим те наистина да избират и да избират по своята свободна воля към коя политическа сила да приближат, с какво да се занимават и какво да бъде тяхното бъдеще. ДСБ е партия, която се създаде, за да доведе България в Европа и да направим една силна България в Обединена Европа. Тази силна България в обединена Европа е единствено възможна, когато всички сме единни и ясно съзнаваме и следваме българските цели. Само тогава заедно можем да направим силна България, която да има достойно място в Европа.
Вие това обяснявате ли го на хората в Кърджали?
Разбира се.
Те как го приемат?
Огромната част гледат много точно. Проблемът е наистина да се отърват от страха и да махнат заблудите и страховете. Една голяма част от по-интелигентната, отворена и динамична част от населението – българи и турци, наистина възприемат тази теза.
Има ли много недоволни хора в Кърджали от политиката, която Доган води четири години, докато е в управлението?
Масово е недоволството и то е създадено от икономическото положение. Какъв коментар иска един факт? Според Световната банка, която прави анализ на икономическото развитие на България, определя 30-те най-бедни общини и трябва да се каже, че 26 от тях се управляват през последните 15 години от ДПС. Това е един показателен факт. Какво да кажем специално за Кърджали? ДПС, сега вече като управляваща партия и в коалиция с НДСВ, просто блокираха няколко проекта, които бяха започнати от правителството на Иван Костов.
Първо това е каскадата “Горна Арда”. Един огромен инфраструктурен проект, който щеше по време на строителството си, а и след това, да създава трайно работни места. Вторият проект, който е провален и се блокира, е проходът “Маказа”. Кърджали и целият регион биха станали място за обмяна на стоки, пари, услуги. Третият, който специално вълнува Кърджали, е блокираният и спрян проект за корекция на река Арда, който би превърнала Кърджали в един привлекателен туристически център. Освен всичко друго ще решава и комунални проблеми. Наистина големият залог и големият плюс на този красив край е чудесната природа. Има възможности за екопроизводство, за туризъм, които наистина са една много икономичека ниша. Това са шансове на населението и на целия регион, които преднамерено бяха стопирани. Този път наистина хората разбират защо го спряха. Дали поради липса на политическа воля, която очевидно няма, или поради липса на компетентност. Явно е съчетанието от двете. Просто в тези проекти няма достатъчно далавера и бяха спрени.
След като има толкова недоволни, очаквате ли на тези избори някоя друга политическа сила да вземе мандат от Кърджали?
Надявам се. Аз смятам, че ДПС този път ще се справи по-слабо от традиционните си позиции. Просто крепостта Кърджали, последната крепост на ДПС, ще падне. Във всички случаи ще започне един процес на оттегляне, защото хората, най-сетне след 16 години, разбраха и на гърба си виждат реалните резултати от тази политика – на отделяне и на противопоставяне. Никой не иска вече разделение. Отиваме в една обединена Европа, отворена и даваща шанс на всички хора. Мисля, че това наше послание е това наше генерално разбиране ясно се разбира от хората.
Вие как оценявате шансовете си срещу Ахмед Доган в региона?
Оценявам ги добре. Още повече, че аз получих подкрепа от значителна част от самите турци и то от хора с име и със заслуги в противопоставянето на българската тоталитарна държава, за което всъщност за цялата реализация е виновен самият Ахмед Доган – за страховете от това тоталитарно минало, включително и Възродителния процес. Това е ясно. Един изтъкнат и заслужил човек за съпротивата срещу насилията е написал едно открито писмо и открито защитава нашите позиции. От това писмо толкова много ги заболя хората от ДПС, че беше иззето от ДПС. То не е единственото. Много честни, активни и популярни хора се противопоставят на Ахмед Доган и кликата около него. Няма защо да се лъжем – ДПС само говори за правата на турците и мюсюлманите и се смята за техен гарант, но огромна част нито виждат в него гаранция за своето бъдеще, нито желаят да продължават да са разделени и конфронтирани с българите. Процесът е започнал и той набира скорост.
ДСБ колко мандата очаква от Кърджали на тези избори?
Не съм пророк разбира се, но кампанията едва сега започна да набира истинската си скорост. Смятам, че едно място не е лишено от основание.
Имаше информация в медиите, че в Кърджали Ахмед Доган стопира билбордове, плакати. Има ли такава война?
Като навсякъде в България. Аз не мисля, че е нещо по-специфично. Това може би е малко по-преднамерено. Да, всичките ни плакати от първото залепяне са унищожени и отгоре са залепени други. Но в тази плакатна война участват и всички останали политически партии. Ако трябва да бъда съвсем коректен, това не е специфично срещу ДСБ.
ДСБ има ли билбордове в Кърджали?
Има един.
Вчера в Шумен ДСБ, ОДС, Коалиция за България и Новото време подписаха споразумение срещу плакатната война в града. Вие ще предприемете ли такава стъпка в Кърджали?
Аз мисля, че и ние – лидерите на тези партии, а може би и други, желаем една наистина по-почтена, открита и демократична политическа борба за подкрепата на избирателите, което в края на краищата е демокрацията. Аз изказвам напълно съгласие за такава инициатива и да подпишем такова споразумение.
Кой ще бъде най-силният ви коз по време на кампанията срещу Доган?

Нека си го запазя. Всичко сега не мога да кажа. За всяка кампания има и изненади за накрая.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...