Лидерът на ДСБ Иван Костов: Бях много, много самотен, но след властта

Близостта между СДС и ДСБ се засилва

Интервю на Таня ДЖОЕВА

Иван Костов е роден на 23 декември 1949 г. в София.

Завършил е ВИИ “Карл Маркс”, където преподава дълги години.

След 1989 г. е финансов министър в правителствата на Димитър Попов и Филип Димитров. Премиер на България от 1997 г. до 2001 г.

Лидер на СДС от 1994 г. до 2001 г., а от 2004 г. – на ДСБ. Избиран за депутат във всички парламенти на прехода.

за “завещанието” на Трайчо Трайков, за гузните съвести и истините в политиката

От един министър се иска да бъде творец на политика, не да ползва чужда енергия и чуждо творчество. Г -н Костов, новите министри са факт, въпреки че Синята коалиция не ги подкрепи при гласуването. Изненадахте ли се, че премиерът предприе рокади? Обикновено това се прави, ако рейтингът пада или са загубени избори.

– Не, не съм изненадан. Нещата не вървят. Правителството не намира правилната политика срещу кризата, цените растат, все повече хора губят работата си и не могат да посрещат нуждите си. Нормално е да се търсят структурни и персонални промени, за да се засили правителството.

– Засилва ли се?

– Едва ли. Това е съмнението на всеки безпристрастен наблюдател.

Медиите залепиха върху новите министри етикета “млади хора” и “партийни кадри”. Очевидно ще управляват с управленския гений на Бойко.

А той може да има гений да общува с медиите, но да управлява – не. На какво ще ги научи?

– Тежката партийна артилерия?

– Младите как да станат тежки?! Човек става тежък с годините, защото си извоюва име в обществото – добро, лошо, но име.

– Каза ли Трайчо Трайков цялата истина за своето отстраняване?

– За тези, които могат да я чуят, я каза. Не я каза съвсем директно, но каза достатъчно.

– Каза, че някой ден щяло да се разбере.

– Сподели всички свои притеснения и съмнения. Пролича, че е човек с кауза. Той изтъкна, че се е борил срещу злоупотреба с господстващо положение на пазара на горивата, за по-ниски цени на газа, срещу нанасянето на огромен ущърб на българските граждани с АЕЦ “Белене”. Не продаде част от транзитната мрежа за транспортиране на газ през България, както ни натискат от Русия.

– Очевидно отстраняването на Трайков много ви притеснява.

– Разбира се, че ме притеснява. Жалко е, че се освобождава такъв човек – почтен, смислен, сериозен по отношение на собствените си убеждения и на националния интерес.

– Помните ли, че когато вие като премиер предприехте драстичната стъпка с промените, Богомил Бонев мълча четири месеца и проговори пред медиите. Очаквате ли подобно нещо да се случи и сега? И двамата отстранени министри не крият, че им е криво.

– Този риск винаги го има.

– С какво чувство се правят смени в правителството, г-н Костов?

– Бойко Борисов, ако има представа какво е съвест, би трябвало да е гузен. Той натоварва отстранените със собствените си слабости и грешки. Превръща ги в изкупителна жертва на липса на реформи в здравеопазването или на политика за борба срещу кризата. Премиерът би трябвало да се чувства неудобно, защото не постъпва достойно.

– Няма да ви спестя въпроса – защо преди 12 години вие не казахте защо сменихте министрите си?

– Много пъти съм го обяснявал и мога пак да го обясня. Една част от министрите като Веселин Методиев си отидоха поради промени в коалиционните отношения. Други станаха конституционни съдии. Трети – защото имаше силни атаки срещу тях и те не можаха да ги отбият.

– Заслужава си въпросът опасно ли е да остават въпросителни при смяна по върховете на държавата, както е и в случая с Трайчо Трайков?

– Картината ще стане ясна буквално след няколко седмици.

– Какво очаквате след няколко седмици?

– До 31 март предстои да се вземе решение за АЕЦ “Белене”. На Консултативния съвет за национална сигурност при президента преди това Министерството на икономиката и енергетиката трябва да излезе със становище дали ако се построи още една ядрена централа в България, това няма да навреди на енергийната сигурност и независимост на страната. Отговор, който е очевиден. Важно е дали министерството ще промени позицията си на 180 градуса.

– Не искам да се правите на пророк, но какво очаквате да е решението?

– Бойко Борисов няма достатъчно пространство да маневрира, за да даде ход на АЕЦ “Белене”. Ще катастрофира тежко. Това не го прогнозирам, аз съм убеден, че ще се случи.

– Защо?

– С отстраняването на Трайков Борисов сам стесни полето за действие. Ще излезе, че е излъгал за всичките си мотиви по отношение на Трайков и ще разобличи сам себе си. Това ще му коства загуба на десни избиратели в големи мащаби. А неговата игра е ако може по-дълго време да задържи десните гласоподаватели. Една от причините да го подкрепят е, че е пречка на руските попълзновения.

– В енергетиката има сложна плетеница от интереси на наши лобита и чужди държави. Какъв е националният интерес?

– България да произвежда енергия, без да жертва своята сигурност. Осигуряването на енергията е свързано със суверенитета на страната.

– Казахте, че на 31 март ще се разбере съдбата на проекта АЕЦ “Белене”. А какво е за вас 15 май от политическа гледна точка?

– Какво да е 15 май?

– Тогава се очаква СДС да реши дали да бъде в Синята коалиция.

– СДС го реши във вторник. Даде мандат на ръководството да води преговори в рамките на Синята коалиция за формиране на синя коалиция.

– Очаквате ли съюзът СДС –ДСБ да оцелее?

– Очаквам да спрат деструктивните опити срещу Синята коалиция.

– Как си обяснявате, г-н Костов, че вашата фигура продължава да разделя СДС?

– Това е силно преувеличение на моята политическа роля. Коалиционната политика не може да се прави по критерий “харесвам този, не харесвам онзи”. Прави се на основата на близост в политическите позиции. В СДС има хора, които желаят да видят СДС в коалиция с ГЕРБ. ГЕРБ не ги иска в коалиция, обаче те искат да са му партньори. Там някъде спира тяхното политическо въображение. Други си представят СДС като партньор на НДСВ.

А НДСВ най-жестоко преследваше кадрите на СДС.

От друга страна, близостта в политическите виждания между ДСБ и СДС се засилва и това е видно с просто око.

– Имате ли близост в политиката с проекта “Кунева”? Общество от независими граждани е дефицит за България.

– Това е нонсенс. Правиш политическа партия, а говориш за гражданско общество. Това е фалшификацията, която се прави за трети път пред българското общество. Първата предприе Симеон Сакскобургготски – дойде с движение, направи партия. Следващият беше Бойко Борисов – той направи нещо като движение, след това – партия. Сега се появява трети, който отрича партиите, и пак ще направи партия. Това

вече ми е досадно

Мисля, че е игра само за особено непретенциозни зрители.

– Разбирам, че няма да има коалиция с Меглена Кунева.

– Без да е формирала партия, г-жа Кунева казва: “Коалиции няма да правя…” Винаги има хора, които не са успели да се наложат в своята партия и са готови да се пробват в друга. Такива хора вероятно ще отидат при Кунева. Както

отидоха в ГЕРБ, за да му слугуват. Но тези процеси са незначителни. Партиите продължават своя път, гледат политиката, а не съдбата на всеки, оказал се неспособен за политическа отговорност.

– Питам се на вас не ви ли е хрумвало да измислите просто и ударно послание към избирателите. Подобно на “ще се оправим за 800 дни”.

– Вие сега какво ми казвате? Казвате ми: “Излъжете, господин Костов.” Представете си, че в моето възпитание такава нарочна лъжа е невъзможна.

– Догодина идват избори. С какво ще привлечете десните избиратели?

– С истината. Десният човек трябва да обитава реалността, макар тя понякога да е горчива.

– Десният избирател телевизора ли гледа, или хладилника?

– Десният избирател знае, че като гледа хладилника, добре е да мисли с главата си. Ако мисли с телевизора, няма да напълни хладилника. Телевизорът не може да мисли вместо десния избирател.

– Много критикувате Бойко Борисов. Ако бяхте сега премиер, как щяхте да свалите цените на яйцата, на горивата, банковите лихви?

– Със санкции върху монополите. С разбиване на вертикалната монополизация, която пречи да има конкурентен внос. С пълен контрол върху пристанище Росенец. Пълен контрол. Това не може да е руски анклав повече.

– Банковите лихви?

– Банковите лихви може да бъдат свалени, ако България въведе еврото. Като страна със собствена валута и във валутен борд ние носим рисковете и недостатъците от твърдото си скачване с борда. Няма как да падне лихвата, ако ние не покачим рязко доверието към себе си като член на еврозоната.

Разправиите с банковите лихви нанасят тежки вреди. Министърът може да си мисли, че това му трупа позитивен имидж, банкерите могат да си мислят нещо друго за себе си.

Истината е, че доверието между депозитари, банкери, кредитори, кредитирани и централната банка е в пряка зависимост с нивата на лихвите. Хората, които си носят парите в българските банки, може да си ги изтеглят и да ги изнесат в Швейцария, както направиха гърците със 70 милиарда евро.

– Вие какви оценки бихте написали на премиера и министрите?

– Аз не пиша оценки. Но като бях преподавател, 1/3 от оценките ми бяха “слаб 2” на първото явяване.

– Не ви ли мразеха студентите?

– Не. Имах един стар професор, при когото започнах като асистент. Той казваше: “Пиши двойки, да те уважават”. Ако има за какво, разбира се.

– А бяхте ли самотен във властта, г-н Костов?

– И да, и не. (Пауза.)

Но много, много самотен след това. (Смее се.)

След това е истинската самота! (Пауза.)

Но това са нормални неща. Опитът да промениш живота на хората е греховен от християнска гледна точка. Греховен е и от консервативна гледна точка. Разбутваш нещо, с което хората са свикнали и на което държат. Може косвено да отнемеш работата на някого, да му разбиеш живота. Как да си щастлив?! Самотата е най-малкото наказание, което може да изпита един вярващ християнин. Не парадирам за вярващ християнин, но всеки, който се е опитал да променя живота на другите, трябва да е готов да понесе последствията. Това е естеството на живота.

– Попитах ви за самотата, защото Бойко Борисов изтъква, че на върха политикът е самотен.

– Тук трябва да се появят две сълзи в очите и едно разбито сърце…

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...