Кунева, а не Костов, закри реакторите в Козлодуй. Имам документите!

http://hashtag-bg.com/
Дългогодишният политик от ДСБ и бивш народен представител Иван Иванов чрез профила си във Фейсбук отговори на изявление на Меглена Кунева, която наскоро отново изтъкна, че правителството на Иван Костов е отговорно за затварянето на четирите блока на АЕЦ – Козлодуй. В социалната мрежа Иванов публикува преглед на фактите около затварянето, който публикуваме без редакторска намеса:
“Прочетох призива към мен да взема отношение по изказването на Меглена Кунева “Костов, не аз, подписа за затварянето на четирите реактора в Козлодуй”. Ще изложа последователно фактите:
На 16 юни 1993 г. правителството на Любен Беров одобрява споразумение с ЕБВР, по доклад на министъра на енергетиката Никита Шервашидзе, съгласно което България получава 24 млн екю за укрепване на сигурността на АЕЦ “Козлодуй” и приема да спре първи и втори блок не по-късно от 1 април 1997 г. След изборите на 19 април 1997 г. правителството на Иван Костов преговаря с Европейската комисия. На 15 май 1998 г. той пише до Ханс Ван Ден Брук, комисар по разширяването: “Нашата позиция е, че блокове 1 и 2 трябва да продължат работа до 2005 г., а блокове 3 и 4 до 2010-2012 г. Експлоатацията им в този период ще се осъществява в стриктно съответствие с международните стандарти за безопасност”. За да започне преговори за присъединяване към ЕС на 10.12.1999 г., правителството приема изричното условие на ЕК първи и втори блок да бъдат спрени на 31.12.2002 г. Но относно трети и четвърти блок то защитава сроковете, поставени в Енергийната стратегия – края на 2008 г. за трети блок и края на 2010 г. за четвърти блок.
С Решение 641 / 1.10.2002 г. правителството на Сакскобургготски решава трети и четвърти блок да бъдат спрени в края на 2006 година. Акта на МС е обжалван пред ВАС, който с решение 164 / 9.01.2003 г. отхвърля закриването на трети и четвърти блок. Меглена Кунева, Милко Ковачев и Соломон Паси обжалват решението на тричленния състав. Петчленният състав на ВАС с решение 3044 / 28.03.2003 г. отхвърля искането им и потвърждава решението на тричленния състав. Правителството на Сакскобургготски не се съобразява с решението на съда. Меглена Кунева подписва затварянето на глава енергетика, където е записано, че трети и четвърти блок ще бъдат спрени в края на 2006 г. Така и стана.
Притежавам документите, които съм цитирал. Това е истината, а истината е най-силното оръжие срещу лъжата.”

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Казусът с Руската църква е много...
Той отново призова председателят на ДАНС да подаде оставка „Казусът с Руската църква е...
Румен Димитров, кандидат за районен кмет на Надежда:...
Приоритет ми е църквата в квартала да бъде довършена, заяви кандидатът на Демократична България...
Стоян Михалев: ГЕРБ все по-често случайно гласуват с...
Въоръжението, което пращаме на Украйна, няма да отслаби защитата на българската територия, категоричен е...
Иван Костов: Русия извършва хибридна агресия срещу България,...
България още не е осъзнала през специалните си служби, че е обект на хибридна...
Димитър Божилов: Ще се боря за повече средства...
Когато става въпрос за харчене на публични средства, по всеки важен въпрос думата трябва да...