Кристина Петкова: Налице е заплаха за националната ни сигурност през ДАНС

Налице е заплаха за националната ни сигурност през ДАНС. Това заяви в “Още от деня” Кристина Петкова – депутат от „Продължаваме Промяната – Демократична България”, член на комисията, създадена , за да проучи обстоятелствата и фактите около дейността на Глеб Мишин и дали има данни за неправомерно даване на българско гражданство.

Зам. министърът на правосъдието Георги Николов сигнализира на заседанието на временната комисия вчера за много тревожна информация. Има близо 4000 преписки, по които експертите в Министерството на правосъдието са се усъмнили, че е налице предоставяне на неистински документи. За всички от страна на Министерство на правосъдието са сигнализирали в прокуратурата, но нямат обратна информация какъв е резултатът – има ли образувани досъдебни производства, извършена ли е проверка изобщо? Изискали сме тази информация да бъде изискана от страна на прокуратурата. Изискали сме също така по отношение на тези преписки какви са били становищата от страна на ДАНС. Любопитното е, че в процеса и в рамките на работата на съвета по гражданство от страна на ДАНС не се предоставят преписките, които те са извършвали в цялост, като документация. Преписките по същество с конкретните проверки и заключения от страна на ДАНС пристигат в президентството. Не ми е ясно защо?”, каза Петкова.

Тя подчерта, че още преди месец е казала и потвърждава да твърди, че е налице заплаха за националната сигурност през ДАНС, “защото те са институцията , която трябва да провери дали има заплаха за националната ни сигурност”.

“Много тревожен е моят анализ. Вчера чухме притеснителни данни за схеми, които далеч надхвърлят въпросният посредник Глеб Мишин. Забелязва се много траен и дългогодишен проблем за начина, по който българската държава предоставя българско гражданство. Едно нехайство. Мога да кажа и нещо позитивно. От вчера насам убедено в нас като членове на комисията. Тази комисия може да се окаже много по-важна , отколкото смятахме в началото. Крайната й цел ще бъде не просто да установи всички факти и обстоятелства около дейността на Глеб Мишин, но и да предложи законодателна инициатива за промяна в закона за българското гражданство, за да спрем този процес и занапред и най-накрая да регламентираме адекватно начина на придобиване на гражданство.”

Петкова съобщи, че за изслушване в комисията около дейността на Глеб Мишин ще бъдат поканени членовете на съвета по гражданство.

“От страна на президентството представителят е доц. Наталия Киселова. На следващото заседание ще бъде поканен директор на дирекция миграция към МВР, както и председателят на ДАНС”.

На въпрос какво очаква да се случи след края на работата на комисията, Кристина Петкова заяви:

“Не сме разследващ орган, много е трудно да сочим виновни. За мен след края на тази комисия, след като бъдат осветлени всички схеми, канали за продажба на българско гражданство, трябва да хвърчат глави. Някой да понесе отговорността. Повече от ясно е, че някой е покровителствал тези схеми”.

Петкова каза, че има съмнителни обстоятелства около часове за интервюта за българско гражданство.

“В 12.00 ч. отваря системата за записване на часове, в 12.01 ч. вече всички часове са запълнени и в повечето заявки са посочени странни имена, контакти на посредници като Глеб Мишин.”

Депутатът от ПП-ДБ коментира и напрежението във властта през последните дни около предстоящата ротация.

“Излишно се вдига градусът на напрежение в момента. Призовавам да спрем да си общуваме през медиите и да правим гръмки заявки, вместо да седнем и да започнем да говорим”.

На въпрос по какъв начин трябва да бъде продължена управленската формула между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС тя отговори:

“Започваме преговори, все още нищо не е ясно. Има отправени покани за преговори. Ще видим. Имаме готовност да стартираме веднага преговорен процес от страна на ПП-ДБ. Отворени сме за разговор. Меморандумът, който предложихме беше първата стъпка, беше стабилна стъпка и основа, за да започнем разговор по всички теми, които касаят съвместно управление.”

Що се отнася до поста на здравния министър, който се очаква да подаде оставка след ротацията, Петкова коментира:

“Имаме готовност да предложим министър от ДСБ, но нека започнем преговорния процес и тогава да говорим за имена.”

За настояването на ПП-ДБ Денков да стане външен министър след ротацията Петкова заяви:

“Това не би трябвало да бъде непреодолима пречка. Не виждам проблем в това и акад. Денков, и г-жа Габриел да имат необходимия излаз и достъп до външната политика на България.”

Цялото интервю във видеото.

Източник: www.bnt.bg

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Георги Ганев: Членството на България в еврозоната може...
През 2024 г. България ще изпълнява инфлационния критерий, посочи икономистът доц. Георги Ганев Членството...
Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...